Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Γαλάζιο πάρτι για ΜΚΟ. Mόνο τη διετία 2004-2006, 62 εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν σε 1.624 Συλλόγους, από το Υπουργείο Πολιτισμού.


«Εσείς 69 εκατομμύρια σε πέντε χρόνια; Εμείς σας περάσαμε και δώσαμε 62 εκατομμύρια, αλλά σε δύο χρόνια και μόνο στο υπουργείο Πολιτισμού, υπό την αιγίδα του γραμματέα Χρήστου Ζαχόπουλου».


Από τον Χρήστο Ζαχόπουλο, στον Στέλιο Συρμόγλου. Ατελείωτο πάρτι δεκάδων εκατ. ευρώ από τις ΜΚΟ, στην υγειά των κορόιδων πολιτών.  Με αυτά τα λόγια απάντησε σε διάδρομο της Βουλής το 2011 ένας βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας σε βουλευτή του ΠΑΣΟΚ με αφορμή το θόρυβο για τις ΜΚΟ.

Η γαλάζια απάντηση στο πράσινο πάρτι με τις ΜΚΟ άρχισε αμέσως μετά την άνοδο της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία.
Αφορμή για το «διάλογο» των βουλευτών ήταν το γεγονός ότι εκείνες τις ημέρες (2011) ο (τότε) προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Γιώργος Κολιοκώστας είχε ζητήσει τη διερεύνηση καταγγελιών για χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ. Την έρευνα είχε αναλάβει ο σημερινός Οικονομικός Εισαγγελέας Π. Αθανασίου. Τα 62 εκατ. είχαν δοθεί σε 1.624 σωματεία του υπουργείου Πολιτισμού το 2004 και το 2005...

Από τη δική του πλευρά, ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Ρακιντζής είχε αναλάβει να ερευνήσει πού κατέληξαν 9,3 εκατομμύρια ευρώ που είχαν βρεθεί στον προσωπικό λογαριασμό του (τότε) επικεφαλής της ΔΑΚΕ στο υπουργείο Πολιτισμού. Από αυτά είχαν άμεσα δικαιολογηθεί τα 300 χιλιάρικα και αναμένονταν δικαιολογητικά για τα υπόλοιπα.
Ο επικεφαλής της ΔΑΚΕ, αν και βρέθηκε υπό Ενορκη Εξέταση, και προήχθη και βγήκε στη σύνταξη.


Η «Γλαυκώπις Αθηνά»
Χθες έγινε γνωστό ότι οι τότε έρευνες κατέληξαν στο ΣΔΟΕ, το οποίο κάνει ιδιαίτερες έρευνες για αρκετές ΜΚΟ του υπουργείου Πολιτισμού και μεταξύ αυτών και για την οργάνωση «Γλαυκώπις Αθηνά», η οποία ενισχύθηκε με 3 εκατ. ευρώ.
Η ΜΚΟ αυτή σχετίζεται με τη συνδικαλιστική δράση των υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού.
Με τη συνδικαλιστική δράση σχετίζονταν και τα 9 εκατ., όπως είχαν πει και τότε. Από τη μία πλευρά στέλεχος της ΔΑΚΕ, από την άλλη στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ενώ τα στελέχη των δύο κομμάτων σφάζονταν σε άλλα... φόρα, στο υπουργείο Πολιτισμού υπήρχε πνεύμα αγάπης και αδελφοσύνης.
Λίγο προτού κερδίσει τις εκλογές του 2004, ο Κώστας Καραμανλής εκφώνησε μια ομιλία στο Ζάππειο για τις ΜΚΟ και στις πρώτες σειρές κάθονταν οι Χρ. Ζαχόπουλος και Στ. Συρμόγλου. Ο δεύτερος είναι ο επικεφαλής της ΜΚΟ «Εργον Πολιτών», η οποία χρηματοδοτήθηκε εκείνα τα πρώτα χρόνια της κυβέρνησης Καραμανλή με 9 εκατ. ευρώ. Ο Ζαχόπουλος είναι γνωστός από το σκάνδαλο το οποίο παρά λίγο να του στοιχίσει τη ζωή με την απόπειρα αυτοκτονίας. Σήμερα στην υπόθεση υπάρχει θεαματική ανατροπή που έμεινε κρυφή, καθώς τα δικόγραφα που πέτυχαν αυτή την ανατροπή μιλούσαν εμφαντικά για φαγοπότι με ΜΚΟ...


Οταν έγραφε η «Ε» το 2010
Για τον Στ. Συρμόγλου έγραφε (ρεπορτάζ, Βασιλικής Σιούτη) η «Ε» το 2010:
«...Διευθυντής του οργανισμού είναι ο Στέλιος Συρμόγλου. Πρόκειται για παράγοντα του νεοδημοκρατικού χώρου, που έχει υπάρξει στενός συνεργάτης της Εκκλησίας. Το 2004 οι πιέσεις για να τοποθετηθεί σε δημόσια θέση ο άνθρωπος "της Δεξιάς του Κυρίου" ήταν πολλές. Του ανατέθηκε, λοιπόν, ο οργανισμός για τον εθελοντισμό -όπως αυτοπροσδιορίζεται-, ο οποίος υπάγεται στο υπουργείο Πολιτισμού και δημιουργήθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό το 2005 (ως υπουργός Πολιτισμού). Τα βασικά ετήσια λειτουργικά έξοδά του, σύμφωνα με τον Στ. Συρμόγλου, είναι 1,3 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα καλύπτονται, λέει, από χορηγούς (Hellenic Aid, Αττικό Μετρό, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΟΤ κ.ά.). Σε αίτημα της "Κ.Ε." να παρουσιάσει τον οικονομικό απολογισμό του (δημόσιου) οργανισμού, ο διευθυντής του αρνήθηκε.
»Το "Εργο Πολιτών" στεγάζεται σε πολυτελή γραφεία στον Πύργο Αθηνών. Στο γραφείο του προέδρου, όπου οι τοίχοι είναι διακοσμημένοι με εγγλέζικες ταπισερί, υπάρχει μια πλούσια συλλογή από ξυλόγλυπτα, ένα τηλεσκόπιο (η θέα είναι εντυπωσιακή) κι ένας υγραντήρας με κουβανέζικα πούρα. Ο οργανισμός με το διμελές δ.σ. διαθέτει στην υπηρεσία του προσωπικό που προσελήφθη εκτός ΑΣΕΠ και λίγους (πρώην) ημέτερους διανοούμενους, ενώ το έργο του όλα αυτά τα χρόνια περιλαμβάνει κυρίως κάποιες εκθέσεις φωτογραφίας, δεξιώσεις και ημερίδες, όπου πρωταγωνιστεί ο πρόεδρος. Στο έργο του κρατικού φορέα περιλαμβάνεται και η έκδοση CD για τον εθελοντισμό της ηθοποιού (και συζύγου του διευθυντή) Γωγώς Αντζολετάκη...».
Η ΜΚΟ αυτή ιδρύθηκε με φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως με ημερομηνία 27 Σεπτεμβρίου 2005.
Στο πόρισμα του κ. Ρακιντζή από τότε είχε διαπιστωθεί ότι ο Συρμόγλου αυτής της ΜΚΟ αμειβόταν από το 2005 μέχρι το 2009 με μισθό 9.500 ευρώ το μήνα. Από το 2010 ο μισθός έπεσε στις 5.800 το μήνα. Δηλαδή, μέχρι το 2009 είχε πάρει περίπου μισό εκατομμύριο σε μισθούς χώρια οι παραστάσεις σε συνεδριάσεις Δ.Σ. κ.λπ.


Τα «ροζ» βίντεο
Από την άλλη πλευρά, ο Χρήστος Ζαχόπουλος είχε παρουσιάσει εαυτόν ως εκβιαζόμενο σφοδρά με τη διαβόητη υπόθεση Τσέκου και το ροζ βίντεο από τις προσωπικές τους στιγμές.
Ομως ο στενός συνεργάτης του και στέλεχος του τομέα Πολιτισμού της Ν.Δ. σκηνοθέτης Γιώργος Μυλωνάς είχε κυκλοφορήσει πριν από την παραίτηση-απόπειρα αυτοκτονίας Ζαχόπουλου ένα βιβλίο το οποίο ήταν κωδικοποιημένη μεν, καθαρή δε φωτογραφική περιγραφή της πορείας Ζαχόπουλου.
Στο βιβλίο αυτό τα γεγονότα ξέφευγαν πολύ από το ροζ και περιέγραφαν παιχνίδια εξουσίας σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο κ.λπ.
Τότε η πλευρά Ζαχόπουλου είχε εμφανισθεί ως εκβιαζόμενη από την Τσέκου και δύο δικηγόρους φίλους της.
Αυτό που αποκαλύπτει σήμερα η «Ε» είναι η πλήρης αντιστροφή στις δικαστικές αίθουσες και αυτή η αντιστροφή έμεινε στο σκοτάδι.
Ο υποτιθέμενος εκβιαστής δικηγόρος Η.Κ., αφού δικαιώθηκε από τις κατηγορίες με αγωγή πήρε 90.000 ευρώ ως αποζημίωση από τον Ζαχόπουλο.
Στη Δικαιοσύνη για αποζημίωση κατέφυγε και η Εύη Τσέκου και για το διάστημα που κρατήθηκε στις φυλακές και για όσα την κατηγόρησαν, καθώς και εκείνη απηλλάγη από κάθε κατηγορία...

Δεν υπάρχουν σχόλια: