Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Το σκάνδαλο των ΜΚΟ αγγίζει τον Ευρυπίδη Στυλιανίδη


Μετά τις εκλογές του 2004 ένα «αόρατο χέρι» φρόντισε ώστε η χρηματοδότηση των ΜΚΟ να συνεχισθεί κανονικά και απλώς προστέθηκαν νέες ΜΚΟ στον κατάλογο των χρηματοδοτήσεων του ΥΠΕΞ, όταν αρμόδιος ήταν ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών Ευρυπίδης Στυλιανίδης.

Μια από τις πρωταθλήτριες, σε έσοδα, ΜΚΟ ήταν η Ευρωπαϊκή Προοπτική του Παντελή Σκλιά, παλιού ΟΝΝΕΔίτη, καθηγητή πανεπιστημίου, κουμπάρου και φίλου του Ευριπίδη Στυλιανίδη.


Η Ευρωπαϊκή Προοπτική φαίνεται με βάση τα επίσημα στοιχεία που καλύπτουν την περίοδο μέχρι το 2005 να έχει αναλάβει προγράμματα σχεδόν 5.000.000 ευρώ, ενώ η ΜΚΟ είχε εμπλακεί και στην υπόθεση διαχείρισης των ποσών που είχαν συγκεντρωθεί για την ενίσχυση των θυμάτων από το τσουνάμι στη Σρι Λάνκα.
Ο κ. Στυλιανίδης, ως υφυπουργός, αγνόησε τις υπηρεσιακές αναφορές του πρέσβη στον Λίβανο Ν. Βαμβουνάκη που προειδοποιούσε για την υπόθεση του Κωνσταντίνου Τζεβελέκου με το σκάνδαλο της αποναρκοθέτησης στον Λίβανο. Ομως, παρά τις καταγγελίες του Ελληνα διπλωμάτη, ο κ. Τζεβελέκος κατόρθωσε και μετά την κυβερνητική αλλαγή το 2004 να εξοφληθεί κανονικά.
Δεν ήταν άσχετη με την παρουσία του Ευριπίδη Στυλιανιδη στη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών και η ακμή που γνώρισαν ΜΚΟ από τη Θράκη και ειδικά από την εκλογική περιφέρειά του, τη Ροδόπη, όπως αναφέρει το Εθνος.
Η ΜΚΟ «ΚΙΚΟΝΕΣ» χρηματοδοτήθηκε και εκτός των άλλων προγραμμάτων βρήκε την ευκαιρία να αναπλάσει τις αθλητικές εγκαταστάσεις Μαρώνειας.
Το 2007 η ανθρωπιστική δράση «Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών από τη Σερβία» έγινε στην Κομοτηνή από την Εταιρία Παιδαγωγικών Επιστημών Κομοτηνής με χρηματοδότηση της ΥΔΑΣ και αφορούσε την εκπαίδευση... 11 γυναικών από τη Σερβία.
Δυναμική εμφάνιση στη λίστα των χρηματοδοτήσεων της ΥΔΑΣ έκανε η ΜΚΟ «Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών Κομοτηνής» που εισέπραξε 140.000 ευρώ, για πρόγραμμα βελτίωσης του επιπέδου διαβίωσης ορφανών και παιδιών ΑΜΕΑ στην πΓΔΜ.
Οι υποθέσεις της προμήθειας από τη ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» σιτηρών αξίας 900.000.000 ευρώ από την Κομοτηνή για την παροχή επισιτιστικής βοήθειας σε Αίγυπτο, Αιθιοπία και Ιορδανία αλλά και εκείνη της αγοράς με χρήματα του ΥΠΕΞ 340 τόνων πουλερικών που τελικά βρέθηκαν σάπια σε ψυγεία αποθήκες το 2007 κλόνισαν σοβαρά την αξιοπιστία όσων διηύθυναν τη ΜΚΟ, αλλά και του τότε υφυπουργού Εξωτερικών.

Στυλιανίδης και Φλογαΐτης
Το όνομα του κ. Στυλιανίδη εμπλέκεται και σε προγράμματα που έπαιρνε ο Σπύρος Φλογαΐτης, δικηγόρος, ο οποίος διετέλεσε υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών το 2007 και το 2009, ήταν φίλος του Προκόπη Παυλόπουλου και συνεργάτης παλιότερα του Χάρη Παμπούκη.

Ο κ. Φλογαΐτης διευθύνει με επιτυχία το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσίου Δικαίου το οποίο από το 2007 έχει μετεξελιχθεί σε Οργανισμό, έχοντας πλέον τη δυνατότητα να απολαμβάνει των προνομίων και των ασυλιών που έχουν οι εκπρόσωποι και οι εγκαταστάσεις διεθνών Οργανισμών.




Τι απαντάει ο Παντελής Σκλιάς
Σε επικοινωνία που είχε ο Παντελής Σκλιάς με το iefimerida.gr υποστήριξε πως:
1. ΔΕΝ είμαι κουμπάρος η συγγενής του κ. Στυλιανίδη, ούτε τον γνώριζα από κάπου προ του Φθινοπώρου του 2004, όταν τον συνάντησα για πρώτη φορά με τη θεσμική μου ιδιότητα αυτή του Προέδρου της Ελληνικής Πλατφόρμας των Αναπτυξιακών Μη Κυβερνητικών Οργανισμών. (Αυτό είναι ένα θέμα που συνέχεια αναπαράγεται στις διάφορες κατά καιρούς δημοσιεύσεις χωρίς κάποιος να μπει στο κόπο να με ρωτήσει ή έστω να το διασταυρώσει).

2. Τα ποσά στα οποία υπάρχει αναφορά (2005-2007, 5 εκ ευρώ) ως εισπραχθέντα από το Υπουργείο των Εξωτερικών ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα ενώ και σχετικά δημοσιεύματα έχουν, επίσης, διαψευσθεί από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου. Άλλωστε, για να υπήρχε η δυνατότητα της χρηματοδότησης στην οποία αναφέρεσθε θα έπρεπε να υπάρχει η δυνατότητα εκ μέρους του φορέα να εκδώσει, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, ισόποσες εγγυητικές επιστολές καλής εκτέλεσης, πράγμα αδύνατο!

3. Η συμμετοχή του Υπουργείου Εξωτερικών στο εν λόγω έργο στη Σρι Λάνκα το οποίο μνημονεύεται δεν ξεπερνά το 35-40% περίπου του συνολικού κόστους (και τελικού απολογισμού) του έργου και αφορούσε στην ανακατασκευή επτά σχολείων. Όλα τα σχετικά έργα , επίσης, δεσμεύονται από ισόποσες τραπεζικές εγγυητικές επιστολές καλής εκτέλεσης.

4. Να σημειώσω ότι η Ευρωπαϊκή Προοπτική, από το 1995, είχε τεράστια εμπειρία από αντίστοιχα έργα στο εξωτερικό και μάλιστα με τη χρηματοδότηση διεθνών οργανισμών, ως εκ τούτου η επιλογή του δεν ήταν αποτέλεσμα προσωπικών σχέσεων, οι οποίες άλλωστε δεν υπήρχαν, αλλά αντικειμενικής αξιολόγησης. Αντίθετα, η μη επιλογή του οργανισμού θα έθετε ζητήματα αντικειμενικότητας.

5. Η επαγγελματική μου διαδρομή στο χώρο της διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας ξεκινά από τα φοιτητικά μου χρόνια, την περίοδο 1989-1990, (δηλαδή15 ολόκληρα χρόνια πριν γνωρίσω τον κ. Στυλιανίδη), γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν εμφανίσθηκα ξαφνικά στα κοινά ενώ και η πορεία μου όλα αυτά τα χρόνια δεν συνδέεται καθόλου με την παρουσία του κ. Στυλιανίδη στην πολιτική. Να σημειώσω , επίσης, ότι μετά την τοποθέτησή μου στη θέση του Γενικού Γραμματέα Νέας Γενιάς (Νοέμβριος 2007) αποχώρησα από την εκπροσώπηση και διαχείριση των θεμάτων του φορέα καθώς και από κάθε είδους σχετική δραστηριότητα.

6. Το σύνολο, σχεδόν, των πληροφοριών που δημοσιεύετε προέρχεται από διάφορους δικτυακούς τόπους που είναι στο σύνολό τους προσπελάσιμοι. Θεωρώ ότι το γεγονός αυτό χαρακτηρίζει και το διαυγές της προσωπικής και της εν γένει επαγγελματικής μου πορείας.
Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας. Ευχαριστώ για το χώρο που ελπίζω να προσφέρετε στον δικτυακό σας τόπο δημοσιεύοντας τις πιο πάνω επισημάνσεις μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: