Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Οι σοβαρές πολιτικές ευθύνες για τις ΜΚΟ και η πρόσβαση των αετονύχηδων στο δημόσιο χρήμα, σε συνεργασία με μέλη του πολιτικού κατεστημένου.


Οσα έρχονται σήμερα στο φως για το σκάνδαλο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) δεν είναι όλα νέα στοιχεία. Το θέμα της πρόσβασης των αετονύχηδων στο δημόσιο χρήμα, σε συνεργασία με μέλη του πολιτικού κατεστημένου, ερευνάται εδώ και πολύ καιρό.


Η υπόθεση Συρμόγλου π.χ. έχει δημοσιοποιηθεί εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια. Με εκτενή της ρεπορτάζ από το 2010, η «Κ.Ε.» είχε αναδείξει τις δραστηριότητες του εθελοντικού οργανισμού «Εργο Πολιτών» και του επικεφαλής του. Από τότε δηλαδή ήταν γνωστό -άλλο αν δεν ήθελε κανένας να το αγγίξει- ότι η συγκεκριμένη οργάνωση είχε δημιουργηθεί με πρωτοβουλία του Κ. Καραμανλή (με την ιδιότητά του και του υπουργού Πολιτισμού που είχε κρατήσει) και ότι οι δραστηριότητές της εξαντλούνταν σε κάποιες δεξιώσεις, ημερίδες, εκθέσεις φωτογραφίας και... υποδείξεις.

Σήμερα, η επιβεβαίωση εκείνης της δημοσιογραφικής έρευνας είναι απλώς το κερασάκι στην τούρτα των αποκαλύψεων για το πάρτι γκρίζου χρήματος που είχε στηθεί γύρω από πολλές ΜΚΟ. 





Η αλήθεια είναι πάντως ότι ο θόρυβος δυνάμωσε και η συζήτηση γύρω από το όζον αυτό θέμα φούντωσε μετά την πρόσφατη δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για τα 9 άφαντα εκατ. ευρώ που δόθηκαν στη ΜΚΟ των δήθεν αποναρκοθετήσεων του κ. Τζεβελέκου. 

Ωστόσο, το θεμελιώδες πρόβλημα εδώ δεν είναι μια αέναη συζήτηση για το ζήτημα των ΜΚΟ και την αναγκαιότητά τους. Προφανώς υπάρχουν άξιες ΜΚΟ που προσφέρουν σημαντικό έργο και ελέγχονται για τα οικονομικά τους. Το κύριο είναι να βρεθούν οι υπεύθυνοι των χρηματοδοτήσεων που αποδεδειγμένα πλέον δόθηκαν παράτυπα και να λογοδοτήσουν οι ένοχοι στη Δικαιοσύνη. Και όταν λέμε παράνομες χρηματοδοτήσεις εννοούμε όλους τους δημόσιους πόρους που τσέπωσαν ΜΚΟ-«φαντάσματα», χωρίς να προσφέρουν καμία απολύτως υπηρεσία. 

Για να μην υπάρχει αμφιβολία μάλιστα και για τις σοβαρές πολιτικές ευθύνες που πρέπει να καταλογιστούν, ιδού τι αποκαλύπτει ο πρεσβευτής μας στον Λίβανο την περίοδο 2004-2006 Ν. Βαμβουνάκης: αν και είχε στείλει επανειλημμένα γραπτές αναφορές στους προϊσταμένους του στο υπουργείο Εξωτερικών και συγκεκριμένα στον τότε υφυπουργό Εξωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη για εννέα προγράμματα που είχαν εγκριθεί στην περιοχή του και δεν παρήγαν έργο, ουδέποτε πήρε την παραμικρή απάντηση! Αυτή είναι, δυστυχώς, η Ελλάδα... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: