Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

O "Δημόσιος Χώρος" για την Ανάπλαση της Κυανής Ακτής... σαν στοιχείο ποιότητας ζωής και αναπτυξιακής προσπάθειας της Πρέβεζας.



Μας κοινοποιήθηκε χθες και είδαμε και δημοσιευμένη σε πρεβεζάνικες ιστοσελίδες την «3η  παρέμβαση πολιτιστικών φορέων της Πρέβεζας» με θέμα το έργο ανάπλασης της «Κυανής Ακτής». Το κείμενο υπογράφεται από 12 πρεβεζάνικους φορείς με αμιγώς πολιτιστικό πρόσωπο στην πόλη και απευθύνεται ως επιστολή στον πρόεδρο του ΕΟΤ κ. Χρήστο Πάλη και προς το   Δήμο Πρέβεζας. Κατά την έννοια αυτή («Δήμος Πρέβεζας») το έγγραφο ίσως συμπεριλαμβάνει ως παραλήπτες και το Δημοτικό Συμβούλιο ως σώμα ή και τις επιμέρους υφιστάμενες δημοτικές παρατάξεις, και όχι μόνο τη Δημοτική Αρχή. Έχουμε συνεπώς υποχρέωση, προς χάρη των συνδημοτών μας να αναφερθούμε στην όποια δράση μας σε σχέση με την ανάπλαση και τις παρόμοιες διαδικασίες. 

   

Δεν παραλείπουμε, καταρχήν, να υπενθυμίσουμε πως η παράταξή μας δεν θεώρησε καμιά παρέμβαση ως «ανεξάρτητο έργο». Αντίθετα, ο «Δημόσιος Χώρος» 1) αποστασιοποιήθηκε με σαφήνεια μέχρι «γραφικότητας» από τη λογική των «παρεμβάσεων», χωρίς να παραλείπει να διατυπώνει εναλλακτικές αντιπροτάσεις (π.χ. Καταφύγιο Παντοκράτορα) ή να καταγγέλλει ανεπαρκείς ρυθμίσεις (ναυτιλιακή παρέμβαση στην Πλατεία Ανδρούτσου), 2) ζήτησε κατ΄ επανάληψη να θεμελιωθεί προγραμματικά η συνολική αντίληψη για το δημόσιο χώρο της πόλης και την ολοκληρωμένη διαχείριση της υγρής διεπαφής της πόλης ως ακτογραμμής, 3) επέμεινε ιδιαίτερα στα θέματα ανθρωπιστικής αντιμετώπισης της προστασίας των πεζών έναντι της κυκλοφορίας των μηχανοκινήτων, 4) δεν έχασε ευκαιρία να προβάλει το ποδήλατο ως ισότιμο μεταφορικό μέσο για τους εργαζομένους (και όχι απλά ως στοιχείο ελεύθερου χρόνου ή γύμνασης), 5) τάσσεται πάντα όχι υπέρ της συνθηματολογικής αναφοράς κατασκευής ποδηλατοδρόμων αλλά υπέρ της διαδικασίας συνδικτύωσης του κάθε μέτρου του τυχόν σχεδιαζόμενου ή κατασκευαζόμενου ποδηλατοδρόμου),  και 6) υπήρξε η δημοτική παράταξη που πρώτη ανέδειξε περιβαλλοντικά ζητήματα φέρνοντας σε φως την υλοτόμηση των 50 δέντρων (εκτός πόλεως, Καμαρίνα) με καταγγελία στο Δημοτικό Συμβούλιο.
 Είναι γνωστό πως η Κυανή Ακτή, κατέστη ευάλωτη ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1960, όταν η Λιμενική Επιτροπή αποφάσισε να κατεδαφίσει και να απομακρύνει την ήδη ερειπωμένη αρχαιολογικής αξίας «πύλη», στην είσοδο του σημερινού θερινού κινηματογράφου, ώστε να διευκολύνεται η διέλευση των οχημάτων. Πρόκειται για λογική και ηθική που συνεχίζονται ακόμα στην πατρίδα μας, με αποτέλεσμα την ισοπέδωση κάθε γωνιάς πρασίνου, πολιτισμού και αναμνήσεων. (Θα χαρούμε αν κάποιοι συνδημότες μας αναδείξουν με λεπτομέρειες το ζήτημα της «πύλης» και μας υπενθυμίσουν την υγιή και άμεση αντίδραση του τότε εφορεύοντα αρχαιοτήτων Ελευθερίου Μπιτζιλέκη, που σε πολλούς είχε φανεί οπισθοδρομική).
Από τότε συνέβησαν πολλά. Άλλωστε τότε ήταν που η Κυανή Ακτή ήταν στις δόξες της, ενώ τα τελευταία χρόνια οδηγήθηκε στην παρακμή. Γι΄ αυτό δεν παραλείψαμε να δώσουμε το «παρών», αναζητώντας πάντα μια θεμιτή συμβουλευτική ή κινηματική συνεργασία που θα πολλαπλασίαζε τις όποιες δυνάμεις ευαγγελίζονταν μια ήπια διαχείριση της πόλης.  Όπως φαίνεται, για παράδειγμα, από δημοσίευμα της εφημερίδας Τοπική Φωνή» («η εξέλιξη σχετικά με την ανάπλαση της Κυανής Ακτής, θέμα το οποίο συζητήθηκε μετά από ερώτημα του επικεφαλής της Παράταξης Δημόσιος Χώρος Γιάννη Ρέντζου»,  ηλεκτρονική έκδοση Τ.Φ. 27/06/2012) και από ανάρτησή μας στην ιστοσελίδα του «Δημόσιου Χώρου» («Αν δεν έχουμε εμπιστοσύνη στους δημοτικούς άρχοντες, ας λειτουργήσει η άμεση δημοκρατία και η αμεσοδημοκρατική διαβούλευση», 24/9/2012) αναδείξαμε με ευθύνη το θέμα. Επίσης κινητοποιηθήκαμε ιδιαίτερα για άμεσες ρυθμίσεις στην περιοχή μετά το σοβαρό τροχαίο στο Πανόραμα - Κατσουλάρη και κάναμε ιδιαίτερη εισήγηση στη Δημοτική Αρχή (Φεβρουάριος 2013).

Με αφορμή την  «παρέμβαση των πολιτιστικών φορέων της Πρέβεζας» για το έργο ανάπλασης της «Κυανής Ακτής», συντασσόμαστε και πάλι με κάθε πρεβεζάνικη δύναμη που υποστηρίζει, όπως εμείς, την ήπια διαχείριση της πόλης (και των οικισμών της υπαίθρου μας) θεωρώντας τη ως ζωτικό στοιχείο ποιότητας ζωής και ανάπτυξης της περιφέρειάς μας.


(Η φωτογραφία που συνοδεύει την ανάρτησή μας είναι από δημοσίευμα του φίλου Κώστα Καλέντζη, που ξέρουμε πως μάχεται ακατάπαυστα για την προστασία της «Κυανής Ακτής».) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: