Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

150.000 Έλληνες στην Ουκρανία έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Ο Ε. Βενιζέλος θα κάνει κάτι γι΄ αυτό;



Στην Ουκρανία υπάρχει ελληνική μειονότητα που υπολογίζεται μεταξύ 150.000 και 200.000 ανθρώπων. Ο πληθυσμός αυτός πέρα από ελληνική καταγωγή έχει και ελληνική συνείδηση.


Ωστόσο, οι ελληνικές κυβερνήσεις κάνουν σαν να μην υπάρχει ελληνικό στοιχείο στη χώρα και φυσικά ουδέποτε έδειξαν ενδιαφέρον για την τύχη αυτών των ανθρώπων.

Εάν άλλη ευρωπαϊκή χώρα είχε τέτοια πολυπληθή ομογένεια θα είχε κινήσει γη και ουρανό για την προστασία της. Στην Ελλάδα, όμως, του μνημονίου και των ανιστόρητων πολιτικών, δεν υπάρχει χρόνος να ασχοληθεί κάποιος με τους Έλληνες της Ουκρανίας. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που πέρα από αντιπρόεδρος είναι και υπουργός Εξωτερικών, αντί να έχει ήδη κάνει τις ενέργειές του, ασχολείται με τους «58» και το αβέβαιο πολιτικό του μέλλον, όταν οι συμπατριώτες μας στην Ουκρανία βρίσκονται ήδη στο στόχαστρο των νεοναζί της Μέρκελ!

Το θέμα το αναδεικνύει, ποιος το περίμενε, το Euronews, η ελληνική του υπηρεσία (και συγχαρητήρια στους συναδέλφους) και από εκεί δανειζόμαστε τα στοιχεία του ρεπορτάζ που ακολουθούν.

Η Αλεξάνδρα Προτσένκο είναι η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων όλης της Ουκρανίας. Μένει και εργάζεται στην Μαριούπολη, όπου είναι και η βάση των περισσότερων ομογενών που βρίσκονται στην χώρα. Σε δήλωση της στο Euronews λέει: «Αυτές τις ημέρες είμαστε διαρκώς με το τηλέφωνο στο χέρι. Η αλήθεια είναι ότι μας έπιασε πανικός, προσπαθούμε να καταλάβουμε τι γίνεται, παρακολουθούμε τις ειδήσεις στην τηλεόραση. Ωστόσο οφείλω να τονίζω ότι δεν έχουμε καμία απολύτως αναφορά για συμμετοχή Ελλήνων στα επεισόδια και πολύ περισσότερο για οποιονδήποτε τραυματισμό».




11 Έλληνες βουλευτές, 48 ελληνικά χωριά
Οι αλλαγές που συντελούνται στην χώρα δείχνουν να ανησυχούν την κα. Προτσένκο για πολύ συγκεκριμένο λόγο:

«Έχουμε έντεκα ελληνικής καταγωγής βουλευτές που αντιμετώπιζαν προβλήματα και είμαστε σε επαφή μαζί τους, γιατί φυσικά μας ενδιαφέρει να έχουμε ισχυρή ελληνική παρουσία στην Βουλή ανεξαρτήτως ποιος είναι επικεφαλής. Επίσης, οι κυβερνήτες σε έξι μεγάλες περιφέρειες είναι ελληνικής καταγωγής. Υπάρχουν επίσης για παράδειγμα Έλληνες κοινοτάρχες σε αμιγώς ελληνικά χωριά, που είχαν διοριστεί από την κυβέρνηση Γιανουκόβιτς και δεν ξέρουμε τώρα αν θα τους αλλάξουν. Μόνο στις περιοχές της Μαριούπολης και του Ντόνετσκ έχουμε 48 ελληνικά χωριά και δεν ξέρουμε μετά τις τελευταίες εξελίξεις, πώς θα επηρεαστούν».

Η κα. Προτσένκο είναι σε διαρκή επαφή με τα δύο γενικά προξενεία της Ελλάδας στην Μαριούπολη και την Οδησσό και φυσικά με την πρεσβεία στο Κίεβο, την πρωτεύουσα της χώρας, που αποτελεί άλλωστε το επίκεντρο των εξελίξεων. Ωστόσο εκεί οι Έλληνες είναι λίγοι και όσοι βρίσκονται εκεί δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα, όπως εξηγεί στο Euronews ο πρέσβης Βασίλης Παπαδόπουλος: «Στο Κίεβο υπάρχουν μόνο Έλληνες επιχειρηματίες, όχι ελληνικής καταγωγής γηγενής πληθυσμός. Τα περισσότερα μέλη των ελληνικής καταγωγής κοινοτήτων βρίσκονται στην Μαριούπολη, κοντά στα 105.000 άτομα. Σε όλη την υπόλοιπη Ουκρανία, περιλαμβανομένης και της Οδησσού, δεν πρέπει να ξεπερνάνε τα 3.000″.

Συνάντηση των προέδρων των 110 κοινοτήτων
Για το μεσημέρι της Τρίτης (25/2) προγραμματίζεται μεγάλη συνάντηση με συμμετοχή των προέδρων και των 110 ελληνικών κοινοτήτων που υπάρχουν στην Ουκρανία, ώστε να υπάρξει καλύτερος συντονισμός των Ελλήνων της Ουκρανίας. Η κα Προτσένκο τονίζει:

«Σαν ελληνική κοινότητα είμαστε ενωμένοι, συμπαγείς. Γενικά, δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα. Οι Έλληνες δεν είχαμε κανέναν ρόλο στην πρόσφατη διαμάχη και γενικά είμαστε ουδέτεροι και κανείς δεν μας κυνηγάει. Μια μικρή ανησυχία υπάρχει μόνο για κάποια ακροδεξιά στοιχεία, που αναδείχθηκαν τελευταία και ζητούν για παράδειγμα να πάνε φυλακή ή να φύγουν από την χώρα όσοι δεν μιλάνε ουκρανικά. Ωστόσο εμείς έχουμε ξεχωρίσει σαν ελληνική κοινότητα. Οι Ρουμαίοι (σ.σ. δηλαδή «Ρωμαίοι» – «Ρωμιοί», έτσι μας αποκαλούν οι Ουκρανοί, από την εποχή της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας – Βυζάντιο) έχουμε ισχυρή και μακροχρόνια παρουσία εδώ και νομίζω ότι χαίρουμε τον σεβασμό της πλειοψηφίας και δεν θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα. Μπορεί να υπάρχει μια ανησυχία, αλλά κανείς δεν μας κυνηγάει».

Μπορεί προς το παρόν οι Έλληνες να έχουν κρατήσει στάση ουδέτερη στα γεγονότα, αλλά το ότι είναι Ορθόδοξοι, όπως οι Ρώσοι και φυσικά θεωρούνται από τους γερμανόφιλους νεοναζί της Μέρκελ «ξένοι» και «αλλόθρησκοι» είναι κάτι που πρέπει να το λάβουν πολύ σοβαρά στο Υπουργείο Εξωτερικών και να κινητοποιηθούν άμεσα. Επίσης, επειδή οι Έλληνες έχουν καλές σχέσεις με το ρωσικό στοιχείο, όχι μόνο εξαιτίας του κοινού θρησκευτικού δόγματος αλλά και εμπορικών και συμμαχικών σχέσεων που μετράνε από την εποχή των τσάρων, δεν είναι καθόλου, μα καθόλου υπερβολή, να στοχοποιηθούν από τους νεοναζί της Μέρκελ και γι” αυτούς τους λόγους.

Αναμένουμε άμεσα επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για το τι σκοπεύει να κάνει για τον Ελληνισμό της Ουκρανίας, αλλιώς έχουμε κάθε λόγο να θεωρούμε ότι ο κ. Βενιζέλος ή είναι ανεπαρκής ή κάτι άλλο συμβαίνει…

Δεν υπάρχουν σχόλια: