Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Η 'Ενωση Ηπειρωτών Αγίου Δημητρίου, ανέβασε την λαογραφική θεατρική παράσταση ''Το προξενιό της Λενιώς'', το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014, στη Νέα Φιλαδέλφεια.



                                           ΕΝΩΣΗ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ
           ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
«ΤΟ ΚΟΥΓΚΙ»







ΣΤΡ. ΠΑΠΑΓΟΥ 164
ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
173 41 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ-ΦΑΧ: 210 9739214
e-mail: info@tokougki.gr
www.tokougki.gr 24-02-2014

                  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ένωση Ηπειρωτών Αγίου Δημητρίου Αττικής «Το Κούγκι» παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία το ηθογραφικό έργο «Το Προξενιό της Λενιώς», που έγινε
στις 22-02-2014 στο 3oΕνιαίο Λύκειο Ν. Φιλαδέλφειας «Μίλτος Κουντουράς»
και ώρα 07:00μ.μ. ύστερα από πρόσκληση της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων
Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας.
Το σενάριο και η σκηνοθεσία ήταν του Συγγραφέα και Ομότιμου Καθηγητή
του Τ.Ε.Φ.Α.Α. Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ηλία Δήμα, που μαζί με τους
συνεργάτες του κ. Διονύσιο Κάρδαρη Αναπληρωτή Καθηγητή στη Σχολή
Ευελπίδων και την κ. Τζένη Κωστούση Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής
(Γεννάδειος Σχολή) - Μέλος της Διοίκησης της ΟΙΕΛΕ, μας μετέφεραν νοερά
στην παραδοσιακή κοινωνία της Ηπείρου, όπου οι αρραβώνες γίνονταν συνήθως με προξενιό του οποίου η επιτυχία τις περισσότερες φορές εξαρτιόνταν από το θεσμό της προίκας. Υπήρχαν όμως και περιπτώσεις που άλλη αρραβώνιαζαν και άλλη παρουσίαζαν στο γάμο, συνήθως τη μεγαλύτερη αδελφή που μπορεί να είχε και κάποιο κουσούρι.
Τα στέφανα αναγκαστικά γίνονταν με απειλές και αύξηση της προίκας.
Η Θεατρική παράσταση «Το Προξενιό της Λενιώς» είναι ένα ηθοπλαστικό έργο, δοσμένο με πολύ χιούμορ βασισμένο στην παραδοσιακή κοινωνία και τον τρόπο που γίνονταν τα προξενιά. Πρόκειται για μια ηθογραφία που μας ταξιδεύει στα ορεινά χωριά της Ηπείρου σε κάποιες άλλες εποχές.
Οι Ηθοποιοί ήταν όλοι ερασιτέχνες και ήταν τόσο δεμένοι με το ρόλο τους, που σου έδιναν την αίσθηση ότι ήταν επαγγελματίες. Διάλογοι έξυπνοι και λιτοί, διανθισμένοι με
τις ατάκες των Ηθοποιών, καθήλωσαν τους Θεατές που επευφημούσαν με διαρκή χειροκροτήματα.












Το συγκεκριμένο έργο έχει παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο Δημοτικό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στον Άγιο Δημήτριο Αττικής στις 2-3-2011, στη συνέχεια
στο Λύκειο Ευδείλου Ικαρίας στις 25-6-2011, στους Ηπειρώτες του Δήμου
Γλυφάδας στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο «Μελίνα Μερκούρη» - Άνω Γλυφάδα
στις 25-3-2012 και στον Πολυχώρο του Δήμου Π.Φαλήρου στις 28-11-2012.
Η επιτυχία ήταν τόση που είχε προσκληθεί και από την Πανηπειρωτική Αδελφότητα «ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ» Ο Άγιος Γεώργιος εξ Ιωαννίνων να παρουσιαστεί στους Ηπειρώτες του Αιγίου στις 9-12-2012, στο Δημοτικό θέατρο Παπάγου για τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Πρεβεζιάνων Αθήνας στις 15-12-2012.
Επίσης προσκλήθηκε από το Σύλλογο Ηπειρωτών Αρτέμιδος στο Αμφιθέατρο «Χρήστος Μπέκας» του Πνευματικού Κέντρου Σπάτων στις 23-03-2013.
Ο Σύλλογός μας μετά από την τόσο μεγάλη επιτυχία και ανταπόκριση του κοινού παρουσίασε τη Θεατρική παράσταση στο Κηποθέατρο «ΔΟΡΑ ΣΤΡΑΤΟΥ»
Λόφος Φιλοπάππου στις 17-06-2013.
Ύστερα από πρόσκληση του Πολιτιστικού Συλλόγου Πελοποννησίων
Αγίων Αναργύρων Αττικής παρουσιάστηκε στο Θέατρο «Μαρία Έλενα» του Δήμου
Αγίων Αναργύρων-Καματερού στις 09-11-2013.




Την εκδήλωση στο Ενιαίο Λύκειο Ν. Φιλαδέλφειας «Μίλτος Κουντουράς» προλόγισαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων κ. Τάσος Κωνσταντινίδης, η Γ. Γραμματέας της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων
κ. Έλενα Γούλα, η Πρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Αγίου Δημητρίου Αττικής
«ΤΟ ΚΟΥΓΚΙ» κ. Λίλιαν Παπαδοπούλου και ο κ. Ηλίας Δήμας Συγγραφέας και Ομότιμος Καθηγητής του ΤΕΦΑΑ Πανεπιστημίου Αθηνών-Αντιπρόεδρος του Συλλόγου μας και Πρόεδρος του Συνδέσμου Συρρακιωτών Αθήνας.
Παρόντες πέρα από τους πολυάριθμους φίλους και δημότες, γονείς και μαθητές
της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας
που είχαν προσκληθεί, ήταν ακόμη ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος κ. Κώστας Κωνής, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Ν. Φιλαδέλφειας «Μάρκος Μπότσαρης» κ. Βέττος Βασίλης,
η Γ. Γραμματέας του Συλλόγου Ηπειρωτών Ν. Φιλαδέλφειας «Μάρκος Μπότσαρης» κ. Μήλα συνοδευόμενοι από πολλά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, η πρωταθλήτρια Ελλάδας στην Άρση Βαρών και Δημοτική Σύμβουλος του Ν. Ιωαννίνων κ. Ματίνα Παππά, η αντιδήμαρχος κ. Καβακοπούλου, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υποψήφιος δήμαρχος κ. Χάρης Τομπούλογλου ο αντιπρόεδρος του ΔΣ κ. Χρήστος Κοπελούσος, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Σπύρος Γραμμένος, οι δημοτικοί σύμβουλοι αλλά και υποψήφιοι δήμαρχοι κ. Βασιλόπουλος και  κ. Δανάη Γκούμα, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών κ. Χρήστος Τριανταφύλλου, ο κ. Νίκος Κακαϊδής Καθηγητής Φιλόλογος, ο πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής κ. Ταυρόπουλος, ο πρόεδρος της Γ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας κ. Κόκλας και ο αντιπρόεδρος του Π.Π.Ι.Ε.Δ. κ. Καβακόπουλος, Διευθυντές σχολείων του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας και πολλοί Εκπαιδευτικοί.
Μας τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του ΣΙΕΛ Αθήνας-Πειραιά
κ. Αλέκος Γούλας, η Ταμίας του ΣΙΕΛ Αθήνας-Πειραιά κ. Πέπη Κοντογεώργου,
η Ταμίας της ΟΙΕΛΕ και Πρόεδρος του Συλλόγου Καθηγητών στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών Ελλάδος κ. Εύα Φλεριανού.



Οι παρευρισκόμενοι ξεφεύγοντας από την καθημερινότητά τους, «ταξίδεψαν» στα παλιά ήθη και έθιμα της παραδοσιακής κοινωνίας της Ηπείρου, δοσμένα με πηγαίο χιούμορ, χορό, τραγούδι, τσίπουρα και … κουλούρες! Πιστεύουμε ότι η ποιοτική ψυχαγωγία και διασκέδαση προάγουν τον πολιτισμό και είναι ιδιαίτερα αναγκαία σε μια εποχή πτώσης αξιών και ηθών.
Μετά τη Θεατρική παράσταση η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Ν. Φιλαδέλφειας-
Ν. Χαλκηδόνας προσέφερε στα μέλη της Ένωσης Ηπειρωτών Αγίου Δημητρίου Αττικής «ΤΟ ΚΟΥΓΚΙ» καθώς και στους παρευρισκόμενους Ηπειρώτικο κρασί, πίτες και άλλα παραδοσιακά εδέσματα για…….. τα συχαρίκια.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

         Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                     Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΛΙΛΙΑΝ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ                                        ΑΛΕΚΑ ΜΠΑΛΟΥΜΗ     

Δεν υπάρχουν σχόλια: