Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Υπήρχε (;) γκανιότα για ΜΚΟ. Οργάνωση χρεώθηκε ''δωρεάν'' άλλη, ενώ είχε Πρόεδρο ταχυδρομικό διανομέα των ΕΛΤΑ


Λειτουργούσε στο υπουργείο Εξωτερικών μια ιδιότυπη «γκανιότα» που κρατούσε το μεγάλο μερίδιο από τις χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ και κάποιοι δίκην «νταβατζή» τα έβαζαν στην τσέπη τους βεβαιώνοντας ψευδώς ότι χρηματοδότησαν ΜΚΟ; 


Ανάμεσα στις ΜΚΟ του καταλόγου που κατέθεσε ο βουλευτής Αργύρης Ντινόπουλος πριν από τρία χρόνια στη Βουλή ήταν και η Οικολογική Οργάνωση Δράμας, που κάποιος της «παρακράτησε» από τη χρηματοδότησή της 450.000 ευρώ, αλλά κι εκείνη με την επωνυμία Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας και Αειφόρου Ανάπτυξης, με πρόεδρο ταχυδρομικό διανομέα, ο οποίος «εξελίχθηκε» σε διευθυντή πωλήσεων και μάρκετινγκ στις Ταχυμεταφορές των ΕΛΤΑ (φωτ. ΑΠΕ) Εμείς το διατυπώνουμε ως ερώτημα, αλλά ο Αργύρης Ντινόπουλος, με μεγάλη εμπειρία ως δημοσιογράφος σε θέματα του υπουργείου Εξωτερικών και σήμερα βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, το διατυπώνει ως «περίπου βεβαιότητα» σε νέα ερώτηση που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα προς τον υπουργό Εξωτερικών κ. Βενιζέλο. 

Η βεβαιότητά του, όπως μας είπε χθες, όταν ερευνήσαμε τα ζητήματα της ερώτησης, προκύπτει από ένα πολύ σοβαρό γεγονός: 

 

Πριν από τρία χρόνια ο κ. Ντινόπουλος είχε υποβάλει ερώτηση για το «φαγοπότι» των ΜΚΟ και είχε δώσει στη δημοσιότητα έναν κατάλογο με εκατοντάδες ΜΚΟ. 

Τον κατάλογο τον είχε δώσει επίσημα στον κ. Ντινόπουλο το υπουργείο Εξωτερικών και από αυτό τον κατάλογο προέκυπτε χορός εκατομμυρίων ευρώ. 

Σε αυτό τον κατάλογο το υπουργείο βεβαίωνε ότι στην περίοδο 1999-2004 (υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου) το ποσό που είχε δοθεί έφτανε στα 68.971.978 ευρώ

Από το ποσό αυτό, που μοιράστηκε σε πολλές ΜΚΟ, ανάμεσα στις οποίες και η γνωστή ΜΚΟ για τις νάρκες, η ΜΚΟ Οικολογική Οργάνωση Δράμας είχε πάρει 532.500 ευρώ.
Αμέσως η Οργάνωση αντέδρασε και βεβαίωσε δημόσια ότι πήρε μόνο 84.000. Προκάλεσε τότε τον βουλευτή Αργύρη Ντινόπουλο να πάει στη Δράμα να κάνει ρεπορτάζ για να μην τον κατηγορήσει για δυσφήμηση.
Πήγε και πράγματι διαπίστωσε ότι η ΜΚΟ πήρε μόνο τα 84.000 ευρώ. Τότε τέθηκε το ζήτημα ποιος «παρακράτησε» τα υπόλοιπα, που ήταν 450.000 ευρώ, ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο
Ο τότε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι συστήθηκε ειδική επιτροπή που θα ερευνήσει και τον πραγματικό κατάλογο των ΜΚΟ και πού πήγαν τα ποσά που εκταμιεύθηκαν. 
Χθες, τρία χρόνια έπειτα από εκείνη την τρομερή δημοσιότητα, ο κ. Ντινόπουλος μας είπε ότι κανείς δεν τον ενημέρωσε για το αν και ποιος πήρε το ποσό που δήθεν είχε εισπράξει η Οικολογική Οργάνωση. 

Επομένως μένει ως συμπέρασμα ότι το ποσό αυτό το πήρε κάποιος ή κάποιοι στο υπουργείο Εξωτερικών, χωρίς μάλιστα να γνωρίζει καν η Οικολογική Οργάνωση Δράμας ότι «χρεώθηκε» με δωρεά τόσο μεγάλη. 


Επειδή ακριβώς όχι μόνο δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση για τη μαύρη τρύπα, κατέθεσε στις 18 Φεβρουαρίου νέα ερώτηση στην οποία ζητεί να μάθει πού κατέληξε η έρευνα για το ποσό αυτό, αλλά και κάτι ακόμα πιο σοβαρό: 
Ποιος είναι ο πραγματικός κατάλογος με τις ΜΚΟ και ποια ποσά πήραν και αυτό γιατί, ενώ τον Μάρτη του 2011 το υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει ότι ήταν λανθασμένος ο κατάλογος και άρα λανθασμένα και τα ποσά, ουδέποτε έστειλε στον τότε ερωτώντα βουλευτή τον πραγματικό κατάλογο, όπως είχε υποσχεθεί. 
Στην ερώτησή μας γιατί όλα αυτά, ο κ. Ντινόπουλος μας είπε ότι «μόνο καλό δεν υποψιάζομαι, αλλά θα περιμένω την απάντηση και για τις ΜΚΟ για τις οποίες ζήτησα και τώρα στοιχεία». 




20 ΜΚΟ, 16 εκατ. ευρώ
Στην ερώτησή του αναφέρεται σε 20 ΜΚΟ που φέρονται να πήραν συνολικά περίπου 16 εκατ. ευρώ. 
Ανάμεσά τους η ΜΚΟ με τις νάρκες, η ΚΕΣΣΑ-ΔΗΜΗΤΡΑ και το Ινστιτούτο Αειφορικής Ανάπτυξης το οποίο πήρε 1,3 εκατ. ευρώ. 
Παρόμοιο όνομα είχε μια ΜΚΟ για την οποία ο κ. Ντινόπουλος είχε κάνει ερώτηση στη Βουλή και οι απαντήσεις άνοιγαν κι άλλα ερωτήματα. 
Το όνομα αυτής της ΜΚΟ ήταν -κατά την ερώτηση- «Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας και Αειφόρου Ανάπτυξης». 
Στην ερώτησή του ο κ. Ντινόπουλος ανέφερε ότι πρόεδρος στη ΜΚΟ αυτή ήταν τότε (2011) ο κ. Αλ. Γιαννέλος, ο οποίος «είχε προσληφθεί στα ΕΛΤΑ ως ταχυδρομικός διανομέας και μετά βρέθηκε "διευθυντής πωλήσεων και μάρκετινγκ στις Ταχυμεταφορές των ΕΛΤΑ"»!!! 

Η ερώτηση ήταν εξαιρετικά μακροσκελής και η απάντηση της εταιρείας επίσης. 
Μεταξύ άλλων, ο κ. Ντινόπουλος ρωτούσε γιατί σε συνέδριο που οργάνωσε αυτή η ΜΚΟ στη... «Μεγάλη Βρετάνια» στις 31 Οκτωβρίου 2011 μεγάλοι χορηγοί του συνεδρίου ήταν τα ΕΛΤΑ, ο ΔΕΣΦΑ, οι Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ, η ΔΕΣΠΑ αλλά και η Siemens, ενώ στα διαφημιστικά «μπάνερς» της ΜΚΟ εμφανίζονταν η ΔΕΗ, ο ΟΑΕΔ, το Ταμείο Εγγυοδοσίας, η ΑΤΕ Ασφαλιστική, τα Ελληνικά Πετρέλαια. Διαφημιστικά «μπάνερς» είχαν και υπουργεία αλλά και ιδιωτικές εταιρείες που είναι πελάτες της κρατικής εταιρείας στην οποία ο κ. Γιαννέλος ήταν διευθυντής πωλήσεων. 
Τα ΕΛΤΑ απάντησαν ότι δεν έδωσαν χρήματα για χορηγία στη ΜΚΟ αυτή και πρόσθεταν χαρακτηριστικά: «Ο κ. Γιαννέλος είναι εκλεγμένο (σ.σ.!!!) μέλος στη ΜΚΟ αυτή, η οποία έχει φιλοπεριβαλλοντική δράση και η συμμετοχή του σε αυτή δεν έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των ΕΛΤΑ». 
Εντυπωσιακό είναι ότι δεν αναφέρει πώς προσλήφθηκε και πώς κατέληξε διευθυντής πωλήσεων... 
Αν, λοιπόν, είναι δεδομένο ότι προσλήφθηκε ως ταχυδρόμος είναι πράγματι εντυπωσιακά διδακτικό καθώς ο ίδιος αναφέρει στο βιογραφικό του μεταξύ άλλων ότι: 
«...Εχει διατελέσει διευθυντής Ποιότητας & Οργάνωσης, εμπορικός διευθυντής Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ Α.Ε., μέλος Δ.Σ. ΔΕΣΦΑ Α.Ε., αναπληρωτής πρόεδρος Δ.Σ. Οργανισμού Διοίκησης και Διαχείρισης Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης "Αντώνης Τρίτσης", ειδικός σύμβουλος στο υπουργείο Μεταφορών & Επικοινωνιών και διευθυντής Πωλήσεων σε μεγάλη βιομηχανική εταιρεία. Είναι υπ. διδάκτωρ στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με σπουδές στη Σχολή Δημόσιας Υγιεινής (Αθηνών), στη Θεολογική Σχολή (Αθηνών) και στη Σχολή Διοίκησης & Οργάνωσης Επιχειρήσεων (Msc) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών...». 
Θα μπορούσε κανείς να εξάγαγει συμπεράσματα στο γιατί δεν δόθηκαν ποτέ απαντήσεις για το ποιοι είναι και πόσα πήραν στις ΜΚΟ; 

Δεν υπάρχουν σχόλια: