Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Φωτογραφίζοντας μια φυλή στον Αμαζόνιο

Φωτογραφίζοντας φυλή στον Αμαζόνιο (1)

Δείτε τις φωτογραφίες μιας φυλής του Αμαζονίου που επιβιώνει μίλια μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και από τις πυρετώδεις προετοιμασίες για το Μουντιάλ του καλοκαιριού.


Η Βραζιλία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει την μεγαλύτερη ποδοσφαιρική γιορτή του πλανήτη.
Λίγα μίλια μακριά από τα γήπεδα και τις κάμερες, κάποιες φυλές επιβιώνουν στα δάση του Αμαζόνιου, χωρίς να έρχονται σε καθημερινή επαφή με τον πολιτισμό.
Ο φωτογράφος David Lazar ήρθε σε επαφή με τους ιθαγενείς Dessana, που βρίσκονται 3.000 μίλια μακριά από την πρωτεύουσα της Βραζιλίας.
Το χωριό στο οποίο βρίσκεται η συγκεκριμένη φυλή, είναι προσεγγίσιμο μόνο με πλοιάριο από την πόλη Manaus, όπου και θα δώσει η Αγγλία τους αγώνες της τον Ιούνιο.
Ο 30χρονος Lazar από το Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας κατάφερε να "στήσει" τους ιθαγενείς έτσι ώστε να ποζάρουν για τον φακό του. Οι ίδιοι είναι ντυμένοι με τις παραδοσιακές φορεσιές τους και τα πρόσωπα τους είναι βαμμένα με τα χρώματα της φυλής τους.
"Ήταν πολύ ήσυχοι και φιλικοί άνθρωποι", δηλώνει ο ίδιος. "Ο αρχηγός τους φορούσε εντυπωσιακά φτερά και χαμογελούσε γαλήνια. Από τις φωτογραφίες που απεικονίζουν μια γιαγιά, τη μητέρα και το μωρό της μαζί, καταλαβαίνει κανείς πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της οικογένειας στην ανατροφή ενός παιδιού του Αμαζονίου", συμπληρώνει.
Και καταλήγει ως εξής: "Τα παιδιά παίζουν με αυτοσχέδια παιχνίδια και ζουν χαρούμενα μαζί". Διευκρινίζει μάλιστα ότι τα φτερά που φοράνε στα κεφάλια τους, είναι από πουλιά Macaw που ζουν στην περιοχή.
Κοντά στο χωριό της φυλής βρίσκονται και οι καταρράκτες Iguazu, από τους πιο εντυπωσιακούς της χώρας (απεικονίζονται στο τελευταίο καρέ).
Στόχος του φωτορεπόρτερ είναι να αναδείξει μια άλλη πλευρά της Βραζιλίας που εκτός από το Μουντιάλ θα διοργανώσει και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.

Φωτογραφίζοντας φυλή στον Αμαζόνιο (2)

Φωτογραφίζοντας φυλή στον Αμαζόνιο (3)

Φωτογραφίζοντας φυλή στον Αμαζόνιο (4)

Φωτογραφίζοντας φυλή στον Αμαζόνιο (5)

Φωτογραφίζοντας φυλή στον Αμαζόνιο (6)

Φωτογραφίζοντας φυλή στον Αμαζόνιο (7)

Φωτογραφίζοντας φυλή στον Αμαζόνιο (8)

Φωτογραφίζοντας φυλή στον Αμαζόνιο (9)

Φωτογραφίζοντας φυλή στον Αμαζόνιο (10)

Σημειώνεται ότι ο Αμαζόνιος, είναι ο δεύτερος σε μήκος μεγαλύτερος ποταμός στον κόσμο, λίγο μικρότερος από το Νείλο και το μεγαλύτερο ποτάμι σε όγκο νερού.
Διαρρέει τη Νότια Αμερική από τις Άνδεις μέχρι τον Ατλαντικό Ωκεανό. Στα νερά του ζουν πάνω από 3.000 αναγνωρισμένα είδη ψαριών και νέα είδη εξακολουθούν να ανακαλύπτονται.
Εντυπωσιακού μεγέθους είναι και το τροπικό δάσος του Αμαζονίου (το 20% του οξυγόνου του πλανήτη παράγεται από αυτό), όπου ζουν ένα στα δέκα γνωστά είδη. Η περιοχή φιλοξενεί 2,5 εκατομμύρια είδη εντόμων, δεκάδες χιλιάδες φυτά και περίπου 2.000 είδη πουλιών και θηλαστικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: