Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Όχι άλλο «εντολή Σαμαρά»...

                                                               
Με απόφαση του Αντώνη Σαμαρά, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που θα είναι υποψήφιοι για το Ευρωκοινοβούλιο στις προσεχείς εκλογές, θα πρέπει να παραιτηθούν από τη βουλευτική τους έδρα. Αυτό ανακοίνωσε, μέσω της συχνότητας του ΒΗΜΑ FM 99,5 το πρωί της Δευτέρας, o υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης [tanea.gr].

«Μέχρι τώρα, υπήρχε ασυμβίβαστο βουλευτή και υποψήφιου ευρωβουλευτή, με κάποιες εξαιρέσεις στο νόμο. Αυτό που θα γίνει είναι να αρθεί το ασυμβίβαστο. Ομως, για τη ΝΔ, με απόφαση του προέδρου, ο βουλευτής του Κοινοβουλίου που θα θελήσει να είναι υποψήφιος και για την Ευρωβουλή θα πρέπει πρώτα να υποβάλλει την παραίτησή του. Διευκρινίζω ότι αυτή είναι εσωτερική διαδικασία της ΝΔ και απόφαση του προέδρου. Εάν κάποιος θέλει να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής, θα παραιτείται από βουλευτής» τόνισε στη ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Γιάννης Μιχελάκης.

Και προσέθεσε: «Τα άλλα κόμματα θα μπορούν να κάνουν αυτό που νομίζουν. Ο νόμος, δηλαδή, θα επιτρέπει στους βουλευτές να βάζουν υποψηφιότητα χωρίς κανένα πρόβλημα για το Ευρωκοινοβούλιο. Νομίζω δε ότι η απόφαση του κ. Σαμαρά για την εσωτερική διαδικασία της ΝΔ είναι απολύτως σωστή. Το θέμα αυτό είναι και προσωπικής επιλογής και συνείδησης του καθενός».

O υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε πως η ίδια λογική θα μπορούσε να ακολουθηθεί και για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. «Θα μπορούσαμε να το ανοίξουμε και για την υπόθεση των αυτοδιοικητικών εκλογών, ίδια λογική είναι» είπε και συνέχισε: Δεν αφήνουμε να υπάρχουν κωλύματα που είναι και προσωπικές επιλογές και των υποψηφίων και των κομμάτων τους. Σας θυμίζω, όμως, ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι κάτι διαφορετικό. Ο όγκος των υποψηφίων σε όλη τη χώρα είναι πάρα πολύ μεγάλος. Εγώ, όμως, προσωπικά, εάν ήμουν υποψήφιος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, θα είχα υποβάλλει την παραίτησή μου από τη βουλευτική έδρα. Είναι ένα πράγμα προσωπικό του καθενός. Δεν σημαίνει ότι επειδή εγώ το υποστηρίζω είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για έναν συνάδελφό μου να το πράξει. Αλλά θεωρώ ότι για την Ευρωβουλή είναι απολύτως σωστό και θα έχει γι' αυτό και τη θετική απήχηση στην κοινωνία».

Ο Γιάννης Μιχελάκης είπε ότι στα επόμενα 24ωρα θα δημοσιοποιηθούν οι ρυθμίσεις στον νόμο για την εκλογή των ευρωβουλευτών που για πρώτη φορά θα γίνει με σταυρό. «Μπορώ να σας πω ότι στο θέμα των σταυρών θα υπάρχει δικαίωμα επιλογής, στους τέσσερις, με τη λογική της μεγαλύτερης εκλογικής περιφέρειας της χώρας, τη Β' Αθήνας. Στόχος είναι ο πολίτης να μπορεί να επιλέξει ανάμεσα στους υποψηφίους και να έχει πολλές επιλογές. Βάλαμε γι' αυτό το ύψος της μεγαλύτερης εκλογικής περιφέρειας και εκλογική περιφέρεια (για τις ευρωεκλογές) θα είναι μία, όλη η χώρα» ξεκαθάρισε ο υπ. Εσωτερικών.


Σε άλλο σημείο της ραδιοφωνικής του συνέντευξης στον Νότη Παπαδόπουλο και στον Βασίλη Χιώτη, ο υπουργός Εσωτερικών κλήθηκε να απαντήσει για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη»:

«Εχω απαντήσει πολλές φορές σε αυτό και είχα αναφέρει κάποια στιγμή το παράδειγμα δύο δήμων και της στρέβλωσης που υπάρχει: της Μυτιλήνης και του Ρεθύμνου. Η Μυτιλήνη έχει διπλάσιο πληθυσμό από το Ρέθυμνο και πολύ μεγαλύτερη έκταση. Πριν τον "Καλλικράτη", το Ρέθυμνο είχε 11 δήμους και έμειναν 5 και η Μυτιλήνη είχε 13 και έγιναν ένας. Υπάρχουν τέτοια ζητήματα. Αλλά για το θέμα των αλλαγών στον "Καλλικράτη" έχει ήδη συσταθεί μια διακομματική επιτροπή και έχω ζητήσει έως τις 31/12/2012 να έχουμε περάσει στην επόμενη φάση του "Καλλικράτη". Αυτό δεν έχει γίνει και έτσι έχω ζητήσει από τα κόμματα, εάν υπάρχουν άλλα θέματα ή για τις αλλαγές αυτές, να τα βάλουμε διακομματικά και να μπορέσουμε έτσι στο πλαίσιο της επιτροπής να συγκεντρώσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και να πάμε στην επόμενη φάση του "Καλλικράτη", διορθώνοντας τυχόν λάθη με βάση και την εμπειρία των τριών ετών λειτουργίας του. Η διακομματική επιτροπή θα έχει ένα χρόνο που θα αποφασίσει η ίδια, δύο ή τριών μηνών. Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, θα πάει μετά τις εκλογές. Είχαμε κατεβάσει μία συγκεκριμένη πρόταση πριν από τις γιορτές και υπήρχε αντίδραση από το ΠΑΣΟΚ που είχε βγάλει μια ανακοίνωση που δεν το δεχόταν. Δεν μπορούσα να φέρω στη Βουλή κάτι με το οποίο διαφωνεί...»


Σχολιασμός: Με εντολή Σαμαρά λοιπόν και το ασυμβίβαστο βουλευτή και υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ. Προτείνουμε σύντομα ο προφήτης του Σαμαρισμού Μιχελάκης να βγάλει μια εγκύκλιο που να φέρει το τίτλο "εντολή Σαμαρά", η οποία θα ξεκαθαρίζει την όποια παρερμηνεία ή το όποιο κενό στην εφαρμογή ενός νόμου ή μιας πολιτικής.

Είναι αλήθεια ότι ο δημόσιος χώρος, ο πολιτικός διάλογος με άλλα λόγια έχει συρρικνωθεί πάρα πολύ, ενώ η ένδεια επιχειρημάτων υποκαθιστά τη συλλογική λειτουργία μιας κυβέρνησης ή ενός κόμματος από "εντολές". Μια απ' αυτές τις περιπτώσεις είναι και η σταυροδοσία στις ευρωεκλογές, όπου Σαμαράς-Βενιζέλος (μην το ξεχνάμε κι αυτόν) καθιστούν μια ολόκληρη χώρα σε προεκλογική αρένα, με τους υποψηφίους να παίρνουν πολύ μεγαλύτερο κομμάτι επιρροής από τα ίδια τους τα κόμματα, με τη βουλευτική έδρα πλέον να μετατρέπεται σε χρυσό αλεξίπτωτο.

Η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου σκοπό έχει την καθιέρωση ενός αριστοκρατικού-συγκεντρωτικού δημοκρατικού πολιτεύματος, το οποίο μετατρέπει τις δημοκρατικές διαδικασίες σε αρχιερεσίες ενός κλειστού κλάμπ. Και ο Βενιζέλος, αυτός ο Βενιζέλος παραβιάζει την καταστατική μήτρα της πολιτικής ΠΑΣΟΚ που ήταν η αποκέντρωση και το άνοιγμα των δημοσίων αξιωμάτων στον απλό λαό.

Το πολίτευμα της χώρας να μετονομαστεί λοιπόν σε "Πρωθυπουργική Εντελλόμενη Δημοκρατία" και στο κάτω κάτω να ξεμπερδεύουμε με τα πολλά φρου φρου. Ποιος διακομματικός διάλογος για τον Καλλικράτη; Αλλαγή του νόμου εδώ και τώρα για την Μυτιλήνη, που εμποδίζει απερίφραστα την εφαρμογή του νόμου.

Ο Μιχελάκης και η παράταξή του μάχεται για το ανόθευτο της ελληνικής ιθαγένειας, αλλά στο τέλος θα πιστέψουμε, μ' αυτά που μας λένε, ότι είμαστε εμείς οι ίδιοι ιθαγενείς

www.epikairo.gr                                                                                                                                                                                                  

Δεν υπάρχουν σχόλια: