Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Πολιτισμό για τα... πανηγύρια ή πολιτιστικό πανηγύρι στο Δήμο Πρέβεζας;

Πολιτισμό για τα... πανηγύρια ή πολιτιστικό πανηγύρι στο Δήμο Πρέβεζας;

Του Παναγιώτη Τσόγκα

Στα νεανικά στέκια της πόλης, κάθε καλοκαίρι που έρχεται, οι συζητήσεις δίνουν και παίρνουν για το πως θα «ζωντανέψει» πολιτιστικά η Πρέβεζα. Και -για να μη κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας- στις περισσότερες των περιπτώσεων στο «στόχαστρο» βρίσκεται η δημοτική αρχή για τον τρόπο που χρηματοδοτεί και προωθεί την πολιτιστική δραστηριότητα.
Να ξεκαθαρίσω εξ' αρχής τη δική μου άποψη -λίγη σημασία έχει άλλωστε για τους πολλούς- πως κάθε καλοκαίρι στην Πρέβεζα γίνονται ορισμένα όμορφα πράγματα (δυστυχώς αποτελούν μειοψηφία) και αρκετά από αυτά που λέμε ότι γίνονται για να γίνουν. Οι μηδενισμοί δεν αξίζουν στην πόλη μας, που είναι άλλωστε πανέμορφη.
Σε παλαιότερη συζήτηση που είχαμε με τον κ. Κοσμά Κορωναίο, αρμόδιο για θέματα πολιτισμού στο Δήμο Πρέβεζας, είχαμε συμφωνήσει πως χρειάζεται ακόμη μεγάλη προσπάθεια για να μπει η πολιτιστική μας δυναμική ως Δήμος Πρέβεζας, σε κατεύθυνση που θα μας κάνει όλους να καμαρώνουμε. Και παραδέχθηκε πως χρειάζεται να... σπάσεις αυγά για να κάνεις σωστή «ομελέτα».
Το άρθρο αυτό είναι περισσότερο για να ξεκινήσει μια γόνιμη συζήτηση για το τι θα περιλαμβάνει το πολιτιστικό μας καλοκαίρι.



Παραθέτουμε από τα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας το 2012 και το 2013 για να πάρετε μια «γεύση», αναφορικά με τη χρηματοδότηση εκδηλώσεων.

Διαβάστε τα κάνοντας κλικ πάνω στις χρονολογίες.



Τα παρακάτω ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν από εμάς τους ίδιους:
Συμφωνούμε οι πολίτες αυτού του Δήμου πως τα παραδοσιακά πανηγύρια πρέπει να λαμβάνουν χρηματική βοήθεια;
Συμφωνούμε οι πολίτες αυτού του Δήμου πως πρέπει να δοθεί χώρος και χρηματοδότηση στις τοπικές καλλιτεχνικές ομάδες, ώστε να διοργανώνουν φεστιβάλ;
Συμφωνούμε πως πρέπει να καταρτιστεί ένας ενιαίος πολιτιστικός σχεδιασμός για την πόλη;
Συμφωνούμε πως πρέπει να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο τα ήδη πετυχημένα εναλλακτικά φεστιβάλ της πόλης μας;
Συμφωνούμε πως πρέπει να τελειώνει ο πολιτισμός των τραπεζοκαθισμάτων;
Συμφωνούμε πως πρέπει να βγει ο Δήμος να εμφανίσει και με δική του πρωτοβουλία καινοτόμα πολιτιστικά πράγματα το φετινό καλοκαίρι;
Δύο δρόμοι υπάρχουν από 'δω και στο εξής. Ή θα έχουμε ένα πολιτιστικό πανηγύρι ή πολιτισμό για τα πανηγύρια...
Αν τα απαντήσουμε τα παραπάνω πρώτα εμείς, ο Δήμος θα ακολουθήσει...

Δεν υπάρχουν σχόλια: