Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Ανέκδοτα με τον ΦΠΑ στα σουβλάκια!



Νέα εγκύκλιος του παραλόγου από το υπ. Οικονομικών! Τι ισχύει για νερό, φυτά, τυροκούλουρα και φιστίκια
Νωπό χοιρινό σουβλάκι σκέτο, σε κύβους, επιβαρύνεται με ΦΠΑ 13%, αν όμως έχουν προστεθεί και καρυκεύματα τότε θεωρείται... επεξεργασμένο και ο ΦΠΑ ανεβαίνει στο 23%. Επίσης, αν ο κρεοπώλης στο ίδιο καλαμάκι έχει περάσει διάφορα κρέατα, τότε στα μοσχαρίσια κομμάτια θα πρέπει να επιβάλλεται ΦΠΑ 23% και στο χοιρινό 13%. Αν πρόκειται, τώρα, για κεμπάπ ή για άλλο προϊόν κρέατος, όπου δεν είναι ευδιάκριτα τα συστατικά, το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι λόγω της δυσκολίας πρέπει να επιβάλλεται ο ανώτερος ΦΠΑ 23%.
Τα παραπάνω περιλαμβάνονται στη νέα εγκύκλιο του... παραλόγου που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Επιβεβαιώνει έτσι το αλαλούμ που επικρατεί στην αγορά, μετά τις πρόσφατες μετατάξεις πλήθους προϊόντων και υπηρεσιών από τον συντελεστή 13% στον συντελεστή 23%. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα εξής:
* Το νωπό χοιρινό σουβλάκι, δηλαδή το τεμαχισμένο σε κύβους ωμό χοιρινό κρέας, το οποίο είναι περασμένο σε καλαμάκι και πωλείται από το κρεοπωλείο. Εφόσον το προϊόν αυτό δεν έχει καμία προσθήκη, επιβαρύνεται με ΦΠΑ 13%. Αν όμως διατίθεται με προσθήκη καρυκευμάτων και άλλων προϊόντων (π.χ. ντομάτα, κρεμμύδι, πιπεριά) ή έχει υποστεί άλλη επεξεργασία (π.χ. είναι παναρισμένο ή προ-ψημένο), τότε επιβαρύνεται με συντελεστή ΦΠΑ 23%.
* Το κρέας, το οποίο αναμειγνύεται κατόπιν παραγγελίας του πελάτη και ορισμένα από τα επιμέρους μέρη του υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%, ενώ τα υπόλοιπα μέρη του σε κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23% (π.χ. κιμάς βοδινός και χοιρινός). Εφόσον το προϊόν αυτό μπορεί να τιμολογηθεί διακεκριμένα, πρέπει να διατίθεται τιμολογημένο ανά συντελεστή. Αντίθετα, εάν το κρέας είναι ήδη αναμεμειγμένο και πωλείται ως ενιαίο προϊόν που τα επιμέρους μέρη του ανήκουν και σε μειωμένο και σε κανονικό συντελεστή, επειδή δεν μπορεί να τιμολογηθεί διακεκριμένα πρέπει να υπάγεται στο σύνολό του στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%!
* Το εμφιαλωμένο νερό και το ψωμί. Εφόσον αγοράζονται από αρτοποιείο, επιβαρύνονται με συντελεστή ΦΠΑ 13%, αν όμως καταναλώνονται σε εστιατόριο ή σε άλλο κατάστημα μαζικής εστίασης, χρεώνονται με ΦΠΑ 23%.
* Τα κουλούρια. Το απλό κουλούρι Θεσσαλονίκης τιμολογείται με ΦΠΑ 13%, ενώ το τυροκούλουρο και το κουλούρι που έχει γέμιση σοκολάτας με 23%.
* Τα ψωμιά και τα αρτοποιήματα. Το απλό ψωμί που πωλείται στο αρτοποιείο επιβαρύνεται με ΦΠΑ 13%, αλλά το τυρόψωμο, το λιόψωμο και το σταφιδόψωμο, που επίσης πωλούνται στο αρτοποιείο, επιβαρύνονται με ΦΠΑ 23%.
* Τα άνθη και τα φυτά. Οσα άνθη και φυτά διαθέτουν ρίζες βολβοειδείς, κρεμμυδοειδείς ή κονδυλοειδείς υπάγονται σε ΦΠΑ 23%, ενώ όσα δεν έχουν τέτοιου είδους ρίζες τη... γλιτώνουν, καθώς υπάγονται σε ΦΠΑ 13%!
* Οι ξηροί καρποί. Αν δεν είναι αλατισμένοι, ούτε ψημένοι ή καβουρντισμένοι ή αλλιώς επεξεργασμένοι, υπάγονται στον συντελεστή ΦΠΑ 13%. Αν όμως είναι διαφορετικά παρασκευασμένοι ή διατηρημένοι, δηλαδή με προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών, αλατισμένοι ή καβουρδισμένοι, υπάγονται στον συντελεστή ΦΠΑ 23%.
Σπαζοκεφαλιές με τα delivery, τα φροντιστήρια και τα ιδιαίτερα
Με σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες ομοιάζει η επιβολή ΦΠΑ στις παραδόσεις τροφίμων και τις υπηρεσίες εκπαίδευσης. Ειδικότερα, οι υπηρεσίες εστίασης υπάγονται σε κάθε περίπτωση στον ΦΠΑ 23%, ανεξαρτήτως των ειδών που καταναλώνονται. Ομως, στις παραδόσεις αγαθών σε πακέτο, κάθε είδος φορολογείται με τον συντελεστή ΦΠΑ στον οποίο υπάγεται. Για παράδειγμα, πακέτο που περιλαμβάνει σαλάτα, σουβλάκια χοιρινά, αναψυκτικό, νερό και ψωμί φορολογείται ως εξής: η σαλάτα, τα σουβλάκια και το αναψυκτικό με 23%, το νερό και το ψωμί με 13%.

Οσον αφορά την εκπαίδευση, οι υπηρεσίες που παρέχουν τα κέντρα εκμάθησης ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών, σε περίπτωση που δεν αποτελούν επαγγελματική εκπαίδευση αλλά απλώς μετάδοση γνώσεων στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή εκμάθηση ξένης γλώσσας, υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%, ανεξάρτητα αν ο σκοπός ή και το αποτέλεσμα της εν λόγω εκπαίδευσης είναι η απόκτηση τίτλου ή πιστοποίησης χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών ή γλωσσομάθειας, αντίστοιχα.
Αντιθέτως, απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ τα ιδιαίτερα μαθήματα όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως γνωστικού αντικειμένου, μεταξύ των οποίων και ξένων γλωσσών, υπό την προϋπόθεση ότι δεν εξυπηρετούν ψυχαγωγικούς ή ερασιτεχνικούς σκοπούς.
Τέλος, τα φάρμακα για την ιατρική του ανθρώπου υπάγονται σε συντελεστή ΦΠΑ 6%, εν αντιθέσει με τα κτηνιατρικά φάρμακα, τα οποία υπάγονται σε συντελεστή 13%.

Στέλιος Κράλογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: