Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

67 χρόνια από το καλοκαίρι του 1948, όταν «γράφτηκε» μια από τις πιο θλιβερές σελίδες στην ιστορία της πόλης των Ιωαννίνων, με την δίκη Πρίντζου. Εκδήλωση μνήμης, το Σάββατο 29 Αυγούστου 2015, στο χώρο του Μνημείου στο Σταυράκι


Γιάννενα 1948. Λίγο πριν από το τέλος του εμφυλίου πολέμου οι εκτελέσεις αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, ανταρτών του ΔΣΕ ακολουθούν η μία την άλλη. Φυλακίζονται στο παλιό παγοποιείο ΦΙΞ όπου βασανίζονται, προπηλακίζονται και εκτελούνται με συνοπτικές διαδικασίες. Το καλοκαίρι του 1948 γίνονται τρεις ομαδικές δίκες αγωνιστών. Εμειναν γνωστές ως «Δίκη της Σοφίας Φαρίδη», «Δίκη των Γιατρών» και «Δίκη της Πρίντζου».


Η Ευτυχία Πρίντζου, μαζί με άλλους 113 αγωνιστές, καταδικάστηκε από το Εκτακτο Στρατοδικείο Ιωαννίνων με το Γ' Ψήφισμα (απόφαση 253/1948). Από αυτούς οι 48 καταδικάζονται σε θάνατο από μία φορά και πάνω και άλλοι 11 καταδικάζονται σε ισόβια ή άλλες μικρότερες ποινές, ενώ οι υπόλοιποι απαλλάσσονται ...«λόγω βλακείας»! Η δίκη έγινε στην αίθουσα τελετών της Ζωσιμαίας Ακαδημίας. 

Τελικά εκτελέστηκαν οι 16, από τους 48, στο Σταυράκι Ιωαννίνων σε τρεις ομάδες.Τα ονόματά τους είναι: 
1) Πρίντζου Ευτυχία, Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ιωαννίνων ΚΚΕ, φιλόλογος (προσωπική φίλη του Αρη Βελουχιώτη, την οποία εκτιμούσε για τις ικανότητές της). 2) Χατζής Αγγελος, στέλεχος του ΚΚΕ και συνταγματάρχης του ΕΛΑΣ στα Γιάννενα, φιλόλογος (αδελφός του λογοτέχνη Δημήτρη Χατζή) 3). Πρέντζας Χρήστος, 4). Μπίτη Ελπινίκη 5). Μπίτης Απόστολος 6). Ράπτης Κωνσταντίνος 7). Χαρίτων Ευάγγελος 8). Ζουρνάς Τιμολέων 9). Χόρδος Απόστολος 10). Ευαγγελίδης Ευάγγελος 11). Ασπρίδης Ιωάννης 12). Χρόνης Κωνσταντίνος 13). Χολέβας Κωνσταντίνος 14). Στεργίου Γιώργος 15). Μαρνέλης Παναγιώτης 16). Καλαντζής Ιωάννης.Το Στρατοδικείο αποτελούσαν οι: Κουμπλής Ιωάννης, Ταγ/ρχης Πυρ/κού, Τσιμτσιλής Παναγιώτης Ταγ/ρχης ΣΕΜ, Ζώης Δημήτρης Ταγ/ρχης Διαδιβάσεων, Παττακός Στυλιανός Λοχαγός Μηχανοκινήτων, Μάνος Κων/νος Λοχαγός Πεζικού, ενώ βασιλικός Επίτροπος ήταν ο Κοτταρίδης Ιωάννης Στρατ. Δικ. Συμβούλου Δ΄ Τάξης και γραμματέας ο Χριστιάς Ευάγγελος Ανθ/γός Στρατ/κής Δικαιοσύνης. Την υπεράσπιση των καταδικασθέντων είχε αναλάβει ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων.

Στις 29 Αυγούστου 2015, ημέρα Σάββατο και ώρα 11.00 π.μ. , στο χώρο του Μνημείου στο Σταυράκι Ιωαννίνων, ο Δήμος Ιωαννιτών οργανώνει την καθιερωμένη εκδήλωση στη μνήμη των εκτελεσθέντων συμπολιτών μας τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1948.



Δεν υπάρχουν σχόλια: