Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Στο ''παιχνίδι'' Τσίπρα και η Βόρειος Ήπειρος, παρότι παρήλθαν επτά μήνες απόλυτης σιωπής, για τις Αλβανικές προκλήσεις. Με όψιμο... ενδιαφέρον εμπλέκει προεκλογικά και τον Αναστάσιο.

TSIPRAS ARXIEPISKOPOS

Νέο «λάδι» στη φωτιά από τον Ε. Ράμα με την κατεδάφιση του ναού στους Δρυμάδες Χιμάρας  

Με το προεκλογικό τοπίο να έχει πάρει «φωτιά» και την παραιτηθείσα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, να βρίσκεται υπό τις ισχυρές πιέσεις τόσο από  τα άλλα κόμματα, όσο- κυρίως- από την εσωκομματική αντιπολίτευση, ο Αλέξης Τσίπρας αναζητεί νέες συμμαχίες και νέες δεξαμενές ψήφων προκειμένου να διασωθεί εκλογικά.

Στο σχεδιασμό του, όπως διαφαίνεται, έχει εντάξει και τους Βορειοηπειρώτες, για τους οποίους στους επτά μήνες διακυβέρνησής του έχει επιδείξει πρωτοφανή αδιαφορία και αβελτηρία. Όπως σε όλα τα ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, έτσι και σε αυτά που άπτονται των εθνικών θεμάτων, η Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ δεν είχε το παραμικρό σχέδιο, ειδικά δε για την Αλβανία, δεν αξιοποίησε ούτε το «χαρτί» της ένταξης στην Ε.Ε. για την οποία η Ελλάδα- δια των προηγούμενων κυβερνήσεων- ήταν ένθερμος υποστηρικτής με την προσδοκία ότι θα υποχωρήσουν οι ανιστόρητες, εθνικιστικές απόψεις και πράξεις του Αλβανικού κατεστημένου. 
Η Αλβανική Κυβέρνηση, όχι μόνο δεν έχει εκτιμήσει την Ελληνική στάση, αλλά στο διάστημα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ κλιμάκωσε τις προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδος, όπως με την Ε.Ο.Ζ. ή και τα πλέον πρόσφατα και εν εξελίξει γεγονότα στους Δρυμάδες Χειμάρας κ.α. . Μέχρι χθες ο παραιτηθείς Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν είχε αρθρώσει ούτε μια φορά λόγο για τα δίκαια του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού ή κατά των Αλβανικών προκλήσεων του ίδιου του ομολόγου του Έντι Ράμα.  

Όψιμο το «ενδιαφέρον»
Χθες ωστόσο την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενος, είχε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο. Και με δεδομένο ότι οι σχέσεις του Αλέξη Τσίπρα με την Εκκλησία και ειδικότερα με την Ορθόδοξη Εκκλησία είναι ανύπαρκτες, οι συμβολισμοί είναι σαφείς πολιτικοί και παλαιοκομματικοί. Ο  παραιτηθείς Πρωθυπουργός θέλησε να επιδείξει- παραμονές εκλογών- το όψιμο «ενδιαφέρον» του για το Ορθόδοξο ποίμνιο και το έργο της Αλβανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, όπως δήλωσε ο ίδιος. 
Στο ερώτημα «γιατί τώρα» και με καθυστέρηση επτά μήνες, απάντηση από τον κ. Τσίπρα δεν δόθηκε και όσοι τυχόν έσπευσαν να συνδέσουν την συνάντηση με τα όσα συμβαίνουν με την κατεδάφιση του Ορθόδοξου Ναού στους Δρυμάδες, γρήγορα διαψεύστηκαν από τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο, όπως δήλωσε ότι αυτή είχε κανονιστεί εδώ και καιρό. Ωστόσο με δεδομένη την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, όπως σημείωναν κύκλοι των Βορειοηπειρωτών, ο κ. Αναστάσιος θα έπρεπε να την είχε αναβάλλει, καθώς  δίνει την εντύπωση ότι χρησιμοποιείται από τον Αλέξη Τσίπρα στους πολιτικούς σχεδιασμούς του.

Τους ευχήθηκε σοφία!
Σε αυτό συμβάλει- κατά τους ίδιους κύκλους- και τα όσα είπε δημόσια ο Αρχιεπίσκοπος για τον Αλέξη Τσίπρα, ως να ομιλούσε σε ηγέτη μη Ορθόδοξης χώρας, αποφεύγοντας   προτροπές πνευματικού - χριστιανικού χαρακτήρα και παραβλέποντας ότι πλέον είναι ένας παραιτημένος πρωθυπουργός: «Θέλω με όλη μου την καρδιά, με τον δικό μας τον κώδικα, κι εγώ εύχομαι και προσεύχομαι ο Θεός να σας χαρίζει διορατική σοφία(!) για να προχωρήστε σε σωστές εκτιμήσεις της πραγματικότητας, σε σωστές αποφάσεις και ορθές ενέργειες. Το πιστεύω πράγματι πάρα πολύ ότι σε κρίσιμες στιγμές έρχεται κάτι άλλο. Μια άλλη σπίθα η οποία ανοίγει έναν δρόμο και παίρνει ορισμένες αποφάσεις. Με όλη μου την καρδιά το εύχομαι. Η Αλβανία είναι ένας χώρος πολύ σημαντικός, είναι ο γείτονας. Με όλη μας την καρδιά λοιπόν κι εγώ πιστεύω ότι εκείνο που το οποίο θέλει ο κόσμος, είναι σεβασμός, αγάπη, αλήθεια, δημιουργική σκέψη και δημιουργικές δουλειές και αυτό προσπαθούμε και το κάνουμε»! 
Ο κ. Τσίπρας από την πλευρά του, καλωσορίζοντας τον κ. Αναστάσιο, αναφέρθηκε στις δυνάμεις «που πρέπει όλοι να πάρουμε (από ποιόν άραγε;) και να δώσουμε τον αγώνα για να σταθεί η χώρα στα πόδια της και να καταφέρει ο λαός μας, να ατενίσει με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον»!

Με τον Πρ. Παυλόπουλο
Ο Αρχιεπίσκοπος είχε νωρίτερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, σε ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα και με έντονες αναφορές στο Θεό και την Ορθοδοξία.  Ο κ. Παυλόπουλος κατά την υποδοχή του κ. Αναστασίου τόνισε ότι οι Έλληνες νιώθουν περήφανοι για το έργο του. «Εύχομαι ο Θεός να σας δυναμώνει, ώστε να φέρετε σε πέρας το έργο αυτό. Και μακάρι το δικό σας παράδειγμα να βρει μιμητές, όχι μόνο εντός Ελλάδος, αλλά γενικότερα στο χώρο της Ορθοδοξίας. Να είσθε καλά και να είναι ο Θεός μαζί σας» τόνισε.
Ο κ. Αναστάσιος ευχήθηκε  και στο νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας «σοφία διορατική για σωστές εκτιμήσεις και σωστές αποφάσεις και σωστές ενέργειες».
Ο  κ. Παυλόπουλος  έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Μεταναστευτικό: «Αν Μακαριώτατε έχει αυτή την εκρηκτική διάσταση σήμερα το Μεταναστευτικό, είναι γιατί δεν έχουμε φροντίσει όλα τα κράτη, όλοι οι Οργανισμοί, οι εστίες πολέμου -ιδίως στη Μέση Ανατολή- που το προκαλούν, να σβήσουν».
«Όλη εκείνη η ιστορία με το Ιράκ και τη Συρία σχετίζεται άμεσα με ευθύνες των πλουσίων και δυνατών της Δύσεως. Και θα χρειασθεί να είμαστε πιο αυτοκριτικοί» απάντησε ο κ. Αναστάσιος.

Νέα πρόκληση Ράμα
Εν τω μεταξύ συνεχίστηκε και χθες η ένταση στους Δρυμάδες Χιμάρας για την κατεδάφιση του Ιερού Ναού. Η Αλβανική Πολεοδομία μέχρι αργά το απόγευμα δεν είχε επέμβει καθώς το χώρο περιφρουρούν πολλοί Ορθόδοξοι κάτοικοι της περιοχής, ενώ το θέμα έχει πάρει ευρύτερες διαστάσεις τόσο στα Ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης (χθες βράδυ αναδείχτηκε και στα κεντρικά δελτία ειδήσεων αθηναϊκών καναλιών), αλλά και από άλλα.
 Χθες το μεσημέρι ο ιερέας της Ενορίας έκανε μια ύστατη έκκληση να αποφευχθεί η επέμβαση Αστυνομίας- Δήμου και Πολεοδομίας και να ξεκινήσει ένας διάλογος για να βρεθεί λύση. 
 Το θέμα ωστόσο συντηρεί ο ίδιος ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα, ο οποίος μια ημέρα μετά τη δήλωσή του, ότι ο ναός είναι σαν γκαράζ, χθες έριξε νέο «λάδι στη φωτιά», βάλλοντας ευθέως κατά της Ελλάδος:  Αναφέρθηκε  στις δηλώσεις του Έλληνα εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών που καταδίκασε τις ενέργειας αυτές και απαντώντας σε πολίτη στο Τwitter, για το πώς σχολιάζει της δηλώσεις των ελληνικών αρχών για το θέμα του Ναού του Αγίου Αθανασίου και αν τις βλέπει ως παρέμβαση στα εσωτερικά της Αλβανίας απάντησε: "Το κάνανε συχνά στο παρελθόν, Το κάνουν ακόμα, αλλά πιο σπάνια. Θα τους χρειαστεί λίγος ακόμη χρόνος να το συνειδητοποιήσουν"!
Πρόκειται για θρασύτατη δήλωση, καθώς ο Ράμα- ενθαρρυμένος από την  ελληνική παθητική στάση, επιχειρεί να διαγράψει την ιστορία και την πραγματικότητα που έχει να κάνει με το γεγονός ότι κάτοικοι της Χιμάρας ήταν, είναι και αισθάνονται Έλληνες, την ίδια ώρα μάλιστα που η Αλβανία και ο ίδιος προσωπικά τηρεί ακριβώς την αντίθετη στάση όσον αφορά του Αλβανούς των Σκοπίων για τους οποίους απαιτεί τα δικαιώματά τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια: