Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Θα πληρώσουμε ακριβά και αυτές τις εκλογές



Πολιτικοί ελιγμοί χωρίς αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων



Όλα δείχνουν ότι θα πληρώσουμε ακριβά και αυτές τις βουλευτικές εκλογές. Το πολιτικό σύστημα αδυνατεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά και προσπαθεί να αντικαταστήσει την αντιμετώπιση συγκεκριμένων οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων με διαρκείς πολιτικούς ελιγμούς. 
Θα κερδίζαμε πολλά, σαν χώρα και σαν πολίτες, εάν ο κ. Τσίπρας έπαιρνε την πρωτοβουλία για να δημιουργήσει έναν κυβερνητικό συνασπισμό που θα στήριζε την αποτελεσματική εφαρμογή του τρίτου μνημονίου με μία κοινοβουλευτική δύναμη που θα ξεπερνούσε τις 200 έδρες. Το πολιτικό πείραμα της αναγκαίας συνεννόησης ξεκίνησε με τη ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ να υπερψηφίζουν το τρίτο πρόγραμμα-μνημόνιο που έχει την υπογραφή του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα. Αντί να ολοκληρώσει αυτή τη διαδικασία δίνοντάς της κυβερνητική διάσταση ο κ. Τσίπρας προτίμησε τη διενέργεια πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Πρόκειται για μία επιλογή που κάνει πιο δύσκολη την πολιτική συνεννόηση και έχει τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος.

Επικίνδυνη καθυστέρηση
Ο κ. Τσίπρας έχει υπογράψει ένα πολύ απαιτητικό και σκληρό μνημόνιο και με δική του ευθύνη μεγαλώνει συνεχώς η απόσταση μεταξύ των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει και των επιδόσεων της οικονομίας. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα των εσόδων του Δημοσίου, που παρουσιάζουν υστέρηση 4,5 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο ενώ η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να επιτύχει την αύξησή τους, ιδιαίτερα μέσω του ΦΠΑ. Ανάλογη εικόνα και στα έσοδα των ασφαλιστικών Ταμείων που γνωρίζουν μεγάλη πτώση, γεγονός που κάνει πρακτικά αδύνατη την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων παρά τις προγραμματισμένες μειώσεις ορισμένων κατηγοριών συντάξεων. 
Μέσω ελιγμών, διαπραγμάτευσης και πρόωρων βουλευτικών εκλογών, ο κ. Τσίπρας κατασπατάλησε το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επαρκής χρόνος για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων και την επίτευξη των αναθεωρημένων στόχων για το 2015. 
Η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης θα προκαλέσει και την κλιμάκωση της κοινωνικής κρίσης.

Το πολιτικό τοπίο
Οι πρόωρες εκλογές πολύ δύσκολα θα δημιουργήσουν θετική πολιτική δυναμική. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ενισχυθεί, σε επίπεδο ποσοστών, το μέτωπο της απόρριψης της αναγκαίας προσαρμογής στους κανόνες της Ευρωζώνης και του τρίτου μνημονίου. Δεν είναι δύσκολο να προβλέψουμε ότι το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή θα καταγράψουν εκλογικά κέρδη. Επίσης, η Λαϊκή Ενότητα, το κόμμα του κ. Λαφαζάνη, θα εξασφαλίσει την παρουσία της στη Βουλή ενώ δεν αποκλείεται να δούμε και άλλες προσπάθειες δημιουργίας μικρών κομμάτων που θα συμμετέχουν στο μέτωπο της απόρριψης. Η επόμενη κυβέρνηση που θα σχηματιστεί θα δεχτεί διασταυρούμενα πυρά από την άκρα Δεξιά και την ριζοσπαστική Αριστερά, με βασικό στόχο την υπονόμευση της εφαρμογής του τρίτου προγράμματος-μνημονίου.
Η θεωρία σύμφωνα με την οποία η υψηλή δημοτικότητα του κ. Τσίπρα θα του εξασφάλιζε μια άνετη εκλογική νίκη, ίσως και την αυτοδυναμία, δεν φαίνεται να έχει μεγάλη σχέση με την πολιτική πραγματικότητα που διαμορφώνει ο ανελέητος εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ. Προς το παρόν ο κ. Τσίπρας καταφεύγει σε διάφορες αριστερές ακρότητες, όπως το μπλοκάρισμα της μεγάλης επένδυσης στη Χαλκιδική, σε μια προσπάθεια να ελέγξει τις διαρροές ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προς τα αριστερά. Αναπόφευκτα κλιμακώνεται η αντιπαράθεση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ με την ηγεσία της ΝΔ και των άλλων κομμάτων που στήριξαν την κυβέρνηση στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει την υπερψήφιση του τρίτου προγράμματος-μνημονίου και δημιουργούνται σοβαρά εμπόδια στη μετεκλογική συνεννόηση.
Σε περίπτωση επικράτησης της ΝΔ στις βουλευτικές εκλογές θα υπάρξει βέβαια δυνατότητα συνεργασίας με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, είναι όμως βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτιμήσει την επιστροφή στην αντιπολίτευση με βάση τους πολιτικούς κανόνες της ριζοσπαστικής Αριστεράς και όχι τη στήριξη της κυβερνητικής προσπάθειας της ΝΔ.
Με βάση τα παραπάνω, υποστηρίζω ότι οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων, ούτε καν στη βελτίωση του πολιτικού πλαισίου εφαρμογής του τρίτου προγράμματος-μνημονίου.

www.athensvoice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: