Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Μπλόφα ή απόδραση;... Ο Τσίπρας είπε ότι δεν θέλει συνεργασία με Ν.Δ., Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ. Όμως, σ' αυτήν την περίπτωση, κυβέρνηση δεν θα σχηματίζεται. Θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές;

Photo: Nikos Libertas / SOOC

Το να παίρνεις τοις μετρητοίς ό,τι λέει ο Αλέξης Τσίπρας είναι πλέον έξω από κάθε λογική. Με τόσα που έχει πει και (τα αντίθετα που) έχει κάνει είμαστε άκρως επιφυλακτικοί στα σημερινά του.

Παρόλα αυτά θα επιχειρήσουμε να ερμηνεύσουμε όσα είπε περί συνεργασιών ή μη στην τελευταία συνέντευξη που έδωσε ως πρωθυπουργός (εδώ). Το ξαναλέμε ότι κάθε ερμηνεία είναι παρακινδυνευμένη, ωστόσο είναι επιβεβλημένη.
Το σενάριο της αυτοδυναμίας: Είναι πολύ αδύνατο έως απίθανο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν την πέτυχε στις 25 του Γενάρη, όταν βρισκόταν στην ακμή του, ενωμένος και πανίσχυρος, όταν γεννούσαν και τα κοκόρια του. Ο ίδιος το γνωρίζει, όπως γνωρίζει ότι θα υποχρεωθεί να κάνει κυβερνητικές συνεργασίες, αν είναι πρώτο κόμμα.
Η επιθυμητή συνεργασία: Ο κ. Τσίπρας είπε καθαρά ότι επιθυμεί ξανά συνεργασία με τους ΑΝΕΛ του κ. Καμμένου. Όμως, η επιθυμία αυτή σκοντάφτει σε δύο πολύ πιθανά ενδεχόμενα. Πρώτον, το κόμμα του κ. Καμμένου να μην είναι στη Βουλή. Και, δεύτερον, ακόμη κι αν είναι, το άθροισμα των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ να μην φτάνει τον αριθμό 151. Επιπλέον, ακόμη κι αν η νέα κυβέρνηση στηρίζεται σε οριακή πλειοψηφία, δεν θα μπορεί να κυβερνήσει, αφού στα δύσκολα μνημονιακά νομοσχέδια που θα ακολουθήσουν, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η πλειοψηφία αυτή θα μείνει συμπαγής. Η νέα κυβέρνηση δεν θα μπορεί να κυβερνήσει.
Η υποχρεωτική συνεργασία: Ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν θέλει συνεργασία με Ν.Δ., Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ. Όμως, σ' αυτήν την περίπτωση, κυβέρνηση δεν θα σχηματίζεται. Θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές; Φαντάζει απίθανο, θα υποστεί μεγάλη ζημιά. Κάποιοι δικοί του το έχουν ήδη αποκλείσει (εδώ). Επομένως, η συνεργασία θα καταστεί υποχρεωτική.
Η μπλόφα: Επομένως, ο κ. Τσίπρας, αποκλείοντας προεκλογικά τις μετεκλογικές συνεργασίες, μπλοφάρει και παραπλανά το εκλογικό σώμα. Όπως έκανε πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν. Το κάνει μόνο και μόνο για να συγκρατήσει τις διαρροές που έχει κυρίως προς το νεόκοπο κόμμα Λαφαζάνη.
Η απόδραση: Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα και ο κ. Τσίπρας εννοεί αυτό που λέει (ότι δεν θα συνεργαστεί για το σχηματισμό κυβέρνησης με Ν.Δ., Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ), τότε θα καταστεί απολύτως σαφές ότι επιδιώκει να αποδράσει από τις ευθύνες. Ενδεχόμενη δε, προσφυγή σε νέες εκλογές θα τον οδηγήσει σε σίγουρη ήττα.
Η ετερογονία των σκοπών: Ασφαλώς ο κ. Τσίπρας προκήρυξε άρον άρον εκλογές για να αιφνιδιάσει τους αντιπάλους του -και κυρίως τους αριστεροπλατφορμιστές του Λαφαζάνη- βασιζόμενος στη δυναμική που είχε μέχρι πριν από έναν μήνα. Πίστευε σε μια άνετη νίκη, ίσως και σε αυτοδυναμία. Όμως, καμιά φορά στην πολιτική, όπως και στη ζωή, άλλο επιδιώκεις και άλλο σού βγαίνει. Είναι η αρχή της ετερογονίας των σκοπών.
Ο εφιάλτης: Αν η αρχή αυτή επαληθευτεί στην περίπτωσή μας, ο κ. Τσίπρας θα χάσει τις εκλογές, που ο ίδιος εσπευσμένα έκανε. Και το κόμμα του θα γίνει η πρώτη αριστερή παρένθεση στην εξουσία. Δηλαδή, αυτό ακριβώς που ξόρκιζαν σύμπαντες οι του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι πρόσφατα, που ήταν όλοι μαζί.

Γιώργος Καρελιάς

www.protagon.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: