Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Ελαταριά (Λαμπανίτσα) Παραμυθιάς. Απολαύστε τα video



























Απολαύστε τα video























Η Ελαταριά (Τοπική Κοινότητα Ελαταριάς - Δημοτική Ενότητα ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ), ανήκει στον δήμο ΣΟΥΛΙΟΥ της Περιφερειακής Ενότητας ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα "Καλλικράτης".
Η επίσημη ονομασία είναι "η Ελαταριά". Έδρα του δήμου είναι η Παραμυθιά και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Ηπείρου.
Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο "Καποδίστριας", μέχρι το 2010, η Ελαταριά ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Ελαταριάς, του πρώην Δήμου ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ του Νομού ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ.
Η Ελαταριά έχει υψόμετρο 805 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 39,5388454407 και γεωγραφικό μήκος 20,512202315. Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στην Ελαταριά θα βρείτε εδώ.


























Η Ελαταριά (Λαμπανίτσα) είναι ένα μοναδικό δημιούργημα της Φύσης σε υψόμετρο 1500μ, 12 χλμ βόρεια της Παραμυθιάς, στην Ήπειρο. Το ελατόδασος της Ελαταριάς ξεχύνεται σε έκταση 6.000 στρεμμάτων με ενα εκπληκτικό φαράγγι να το χωρίζει από τα άκρα του. Στην κοινότητα το χειμώνα δεν κάτοικεί κανένας και μόνο λάτρεις της φύσης θα συναντήσεις εκεί. Στην Ελαταριά θα συναντήσουμε μερικά από τα πιο σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας. Σημείο αναφοράς το Πανηγύρι που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου και το αντάμωμα των απανταχού Λαμπανιτιών. Στο όνομα (Λαμπανίτσα) η κατάληξη δηλώνει προέλευση σερβική (σλαβική) ως αποτέλεσμα των Σέρβων που κατέβηκαν τον 12ο αιώνα επί Στέφανου Ούρεση. Πιο συγκεκριμένα η κατάληξη -ίτσα χρησιμοποιείται ως υποκοριστικό ή χαϊδευτικό. Επιπρόσθετα καταλήξεις όπως -βίτσα προσδίδουν την σημασία του γεμάτου, πλήρες (Π.χ. Πετροβίτσα) ή ακόμα καταληξη -οβό ή ουβό προσδίδει την σημασία του κλειστού, αποπνικτικού χώρου, (Π.χ Μέτσοβο, Πόποβο, Τσεπέλοβο).Τα ονόματα μείνανε έτσι μέχρι τη δικτατορία Μεταξά που τα άλλαξε σε πιο "ελληνοποιημένα" ή τα κατήργησε εντελώς. Μερικά ευτυχώς "ξεφύγανε", και θυμίζουνε και αυτά την πορεία της ιστορίας.
Πρόσβαση στην Ελαταριά

Αλλαγές έχουν γίνει στον τρόπο πρόσβασης στην Λαμπανίτσα. Η Εγνατία σε συνδυασμό με τον νέο δρόμο που οδηγεί στο χωριό άλλαξε τον χάρτη της  περιοχής και  έκανε την πρόσβαση πιο εύκολη από ποτέ. Θα προσπαθήσω με φωτογραφίες της διαδρομής  να σας καθοδηγήσω μέχρι να φτάσετε στον χωρίο.
Ερχόμενοι μέσω της Εγνατίας από Γιάννενα πριν από το  Λευτροχώρι θα συναντήσετε την παραπάνω πινακίδα που οδηγεί προς Σούλι, Βερενίκη. Θα στρίψετε δεξιά στην έξοδο. Μόλις φτάσετε στην πρώτη διασταύρωση θα στρίψετε και πάλι δεξιά με κατεύθυνση προς Βερενίκη.

Η έξοδος προς Λαμπανίτσα απο Ιωάννινα
Ερχόμενοι μέσω της Εγνατίας από Ηγουμενίτσα θα συναντήσετε την παρακάτω ταμπέλα. Θα στρέψετε δεξιά στην έξοδο.
Ερχόμενοι απο Ηγουμενίτσα Εξοδος
Μόλις βγείτε από την εθνική οδό θα συναντήσετε την παρακάτω ταμπέλα. Θα ακολουθήσετε το δρόμο προς Βερενίκη.
Εξοδος απο Ηγουμενίτσα - Πρωτη διασταύρωση
Θα περάσετε την Εγνατία κάθετα από την γέφυρα και θα βγείτε από την άλλη πλευρά του δρόμου.
Εγνατία οδός
Εκεί θα συναντήσετε την παρακάτω ταμπέλα. Θα ακολουθήσετε τον δρόμο προς Σαλονίκη.

Εξοδος Ηγουμενίτσα δεύτερη διασταύρωση
Από όποια πλευρά και ήρθατε  (Ηγουμενίτσα - Γιάννενα ) από εδώ και πέρα ο δρόμος είναι κοινός καθώς έχετε μπει στην επαρχιακή οδό. Καθώς οδηγάτε δεν υπάρχει κάποια διασταύρωση και θα φτάσετε στο χωρίο .  Ένα χιλιόμετρο περίπου έξω από το Σαλονίκη υπάρχει η παρακάτω ταμπέλα. Θα στρίψετε αριστερά και σε πέντε χιλιόμετρα φτάνετε στην Λαμπανίτσα.
Ελαταριά 5 χλμ
Ο δρόμος μέχρι να φτάσετε απο την παραπάνω διασταυρωση στο Σαλονίκη  μέχρι την Λαμπανίτσα έχει  διορθωθεί και πλέον είναι άνετος και ασφαλής στο μεγαλύτερο του τμήμα. Καλό ταξίδι!!!
Νεος δρόμος προς Ελαταριά

Δεν υπάρχουν σχόλια: