Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Οι "53+" καταλύτης των εξελίξεων στο ΣΥΡΙΖΑ. Τί γίνεται με Τσακαλώτο και Σακελλαρίδη;


Πυρετός διαβουλεύσεων επικρατεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της κατάρτισης των εκλογικών λιστών, με πολλά στελέχη που συμμετέχουν στη λεγόμενη ομάδα των "53" να μην έχουν ξεκαθαρίσει αν προτίθενται να δεχτούν το προσκλητήριο του Αλέξη Τσίπρα για την εκλογική μάχη. Ανάμεσά τους στελέχη που έχουν χρηματίσει σε υπουργικές θέσεις όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Θοδωρής Δρίτσας αλλά και ο έως τώρα κατ'εξοχήν "προεδρικός" Γαβριήλ Σακελλαρίδης.


Ωστόσο η ομάδα των "53" δε διακρίνεται από συνοχή ανάλογη αυτής της άλλωτε Αριστερής Πλατφόρμας κι οι συναντήσεις που έχουν γίνει φέρονται να έχουν διερευνητικό χαρακτήρα παρά αποφασιστικό για τη στάση των στελεχών που συμμετείχαν. Κυρίαρχη τάση στο εσωτερικό τους ωστόσο φαίνεται να αναδεικνύεται αυτή της συμμετοχής στα ψηφοδέλτια και συνέχισης της μάχης εντός του ΣΥΡΙΖΑ από θέσεις ευθύνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την τάση υιοθετεί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος που άλλωστε έχει βάλει την υπογραφή του στη συμφωνία της 12ης Ιουλίου.
Μια δεύτερη τάση στο εσωτερικό των "53" θέλει την παραμονή στο κόμμα με άρνηση συμμετοχής στις εκλογικές λίστες, τάση που ουσιαστικά έχουν ήδη υιοθετήσει στην πράξη ο μέχρι πρότινος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης κι οι βουλευτές Ηρώ Διώτη και Κώστας Δερμιτζάκης. Πληροφορίες κάνουν λόγο και για τρίτη τάση που επιθυμεί την αποχώρηση από το ΣΥΡΙΖΑ και τη σύνταξη με τη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Ερωτηματικό παραμένει η στάση του "υπουργικού ζεύγους" Θοδωρή Δρίτσα και Τασίας Χριστοδουλοπούλου αλλά και του Γαβριήλ Σακελλαρίδη που με την ιδιότητα του κυβερνητικού εκπροσώπου μέχρι το δημοψήφισμα, βρισκόταν στο πολύ στενό πυρήνα του Μεγάρου Μαξίμου. Χαρακτηριστικό της αβεβαιότητας που επικρατεί σχετικά με τις επιλογές των στελεχών αυτών είναι η μη διασάφιση των προθέσεων τους παρά το "σούσουρο" που σέρνεται τα τελευταία 24ωρα. Μόλις χθες βράδυ ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης έσπασε τη σιωπή του, αφήνοντας όμως όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά: «Δεν έχω λάβει καμιά απόφαση περί μη καθόδου μου στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ», είπε όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Φίλης: Υπάρχει προβληματισμός με Τσακαλώτο και Σακελλαρίδη
Σε δηλώσεις του στο ρ/σ «Παραπολιτικά Fm» ο Νίκος Φίλης παραδέχθηκε πως υπάρχει προβληματισμός στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για το εάν θα είναι υποψήφιοι στις εκλογές οι κ.κ.Τσακαλώτος και Σακελλαρίδης, οι οποίοι υπήρξαν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού.
Σε κάθε περίπτωση το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέσα στο σαββατοκύριακο οπότε και είναι προγραμματισμένη η πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ με αντικείμενο την κατάρτιση των εκλογικών λιστών. Το κλίμα που θα προκύψει από αυτή την κομματική διαδικασία ενδεχομένως να δώσει το στίγμα της δυναμικής ή μη με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπει στην τελική ευθεία για τις εκλογές.


Δεν υπάρχουν σχόλια: