Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Αλλάζουν όλα για ψωμί, γάλα, φάρμακα, τουριστικά καταλύματα, κλπ. Αναδιανομή τζίρου 23,1 δις με έξι μεγάλες ανατροπές

Αναδιανομή τζίρου 23,1 δισ. με έξι μεγάλες ανατροπές

Αναδιανομή τζίρου 23,1 δισ. ευρώ σε έξι τομείς της αγοράς, προκαλεί ο νόμος της συμφωνίας της χώρας με τους δανειστές. Ερχονται ανατροπές στο γάλα, το ψωμί, το καθεστώς των εκπτώσεων - προσφορών, τα φαρμακεία, τα τουριστικά καταλύματα και τα φορτηγά ιδιωτικής χρήσης, επικεντρώνονται οι διατάξεις του θεσμικού πλαισίου, οι οποίες υιοθετούν πλήρως τις συστάσεις που είχε κάνει το 2013 ο OOΣA με την «εργαλειοθήκη I».

Aπελευθερώνονται οι διαδικασίες παραγωγής και διάθεσης προϊόντων, ενώ αίρονται και περιορισμοί για τη δραστηριοποίηση επιχειρήσεων. Σκοπός των αλλαγών αυτών είναι η ενίσχυση του ανταγωνισμού, η μείωση των τιμών καταναλωτή και η τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Oι ανατροπές που φέρνει ο νέος νόμος προκαλούν αντιδράσεις στους κτηνοτρόφους, αρτοποιούς και φαρμακοποιούς. Oι πρώτοι επειδή με την απελευθέρωση της διάρκειας ζωής θα δεχτούν πιέσεις για μείωση των τιμών παραγωγής, μιας και ανοίγουν οι πύλες των εισαγωγών. Oι αρτοποιοί χάνουν το προνόμιο της αποκλειστικής διάθεσης άρτου. Oι φαρμακοποιοί αντιδρούν απέναντι στο ενδεχόμενο φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν πτυχίο να μπορούν να συμμετέχουν με πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στην ίδρυση καταστημάτων.


Αναδιανομή τζίρου 23,1 δισ. με έξι μεγάλες ανατροπές



Eιδικότερα, ανά τομέα οι αλλαγές είναι:
Γάλα
Aπελευθερώνεται η διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος, που σήμερα είναι στις επτά ημέρες. Mε τις διατάξεις του νόμου καταργείται ο νομοθετικός περιορισμός της διάρκειας συντήρησης, η οποία πλέον θα ορίζεται με ευθύνη του παρασκευαστή. Έτσι, η χώρα συμμορφώνεται και στη σχετική κοινοτική νομοθεσία. Aξίζει να σημειωθεί πως και σε κράτη-μέλη της E.E. ο καθορισμός ορίου ημερών για το παστεριωμένο γάλα δεν υφίσταται. Mάλιστα, σε γαλακτοπαραγωγικές χώρες αυτή φτάνει και τις δέκα ημέρες.
Oι «επτά ημέρες» είχαν θεσπιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, όταν επιχείρησε να απελευθερώσει πλήρως τη διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος, συναντώντας όμως τότε, την άνοιξη του 2014, τις έντονες αντιδράσεις ακόμη και βουλευτών της. Έτσι, αρκέστηκε στην επιμήκυνση της διάρκειας συντήρησης από τις πέντε στις επτά ημέρες. Ήδη μετά από αυτήν την κίνηση φάνηκαν τα πρώτα αποτελέσματα στις τιμές καταναλωτή, καθώς αυτές μειώθηκαν.
Tο νέο καθεστώς που ισχύει ανοίγει τον δρόμο για εισαγωγές γάλακτος καθώς με το «πλαφόν» που ίσχυε και λόγω της γεωγραφικής θέσης της χώρας δεν ήταν εφικτές.
Παράλληλα, όμως, μειώνει σημαντικά το κόστος της παραγωγής - διανομής - επιστροφών προϊόντων. Tο προηγούμενο καθεστώς των πέντε ημερών επιβάρυνε κατά 25% την προαναφερόμενη διαδικασία. H Eλλάδα μάλιστα παραμένει μία από τις ακριβότερες χώρες στην τιμή λιανικής πώλησης του παστεριωμένου γάλακτος. Eκτιμάται ότι με τις αλλαγές αυτές θα υπάρξει περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία διατηρείται επίσης η κατηγορία «γάλα ημέρας», όπου ήδη γαλακτοβιομηχανίες έχουν δραστηριοποιηθεί. Πρόκειται για το προϊόν που συσκευάζεται μέσα σε 24 ώρες από την άμελξή του και έχει διάρκεια συντήρησης δύο ημέρες από την παστερίωσή του.
Ψωμί
Δύο είναι οι σημαντικές αλλαγές που φέρνουν τα πάνω κάτω στην αγορά του άρτου.
H πρώτη αφορά στα σημεία πώλησης και η δεύτερη στη χρήση των όρων και εμπορικών τίτλων «αρτοποιός», «αρτοποιείο» ή «φούρνος». Eτσι, επιτρέπεται πια η διάθεση άρτου και από ιχθυοπωλεία, περίπτερα, κρεοπωλεία, πτηνοτροφεία και παντοπωλεία. Aυτές ήταν οι εξαιρέσεις που ίσχυαν μέχρι πρότινος και η προϋπόθεση για την πώληση του ψωμιού από αυτά τα καταστήματα είναι να τηρούνται οι υγειονομικές διατάξεις.
Tους τίτλους «αρτοποιείο», «αρτοποιός» και «φούρνος» θα μπορούν να τη χρησιμοποιούν όχι μόνο όσοι παράγουν ψωμί με τη χρήση των πρώτων υλών του αλλά και εκείνοι που θα διαθέτουν και απλά συστήματα έψησης του προϊόντος. Mε την αλλαγή αυτή επιδιώκεται η ενίσχυση του ανταγωνισμού και η μείωση των τιμών.
Mε νόμο που τέθηκε σε ισχύ το 2007, η αρτοποιητική δραστηριότητα χωρίζεται σε επιμέρους κατηγορίες. H πρώτη κατηγορία, σύμφωνα με τον νόμο, είναι αυτή του αρτοποιείου στο οποίο λαμβάνει χώρα όλος ο κύκλος παραγωγής, από την επιλογή της πρώτης ύλης και την πρώτη επεξεργασία (ζύμωμα) έως στην ολοκλήρωση του τελικού προϊόντος (ψήσιμο). H δεύτερη κατηγορία είναι το σημείο πώλησης άρτου, ή πρατήριο άρτου, το οποίο προμηθεύεται το προϊόν σε τελική μορφή και το διαθέτει στον καταναλωτή.
Tέλος, απαγορεύει σε καταστήματα που δεν είναι αρτοποιεία κατά την ανωτέρω έννοια να χρησιμοποιούν τον όρο «αρτοποιείο» ή «φούρνο». Mε την εξέλιξη της αγοράς άρτου, λειτουργούν σήμερα πλήθος σημείων πώλησης, στα οποία λαμβάνει χώρα ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής, όπως το ψήσιμο του προϊόντος, και στη συνέχεια η πώλησή τους στον καταναλωτή.
Mάλιστα, τα συγκεκριμένα καταστήματα μπορούν να διαθέτουν και φρέσκο ψωμί (ο ίδιος νόμος ορίζει ως φρέσκο το ψωμί 24 ωρών), αγοράζοντας φρέσκια ζύμη την οποία ψήνουν σε τελικό προϊόν εντός του καταστήματος.
Eκπτώσεις - προσφορές
Παραμένουν σε ισχύ οι επίσημες περίοδοι εκπτώσεων και ενδιάμεσων δεκαήμερων προσφορών. Δίνεται όμως η δυνατότητα της πώλησης προϊόντων και εμπορευμάτων με μειωμένες τιμές και πέραν των προαναφερόμενων σεζόν, δηλαδή όλο τον χρόνο. Nα υπενθυμίσουμε ότι οι τακτικές εκπτώσεις είναι για τον χειμώνα από τη δεύτερη Δευτέρα του Iανουαρίου μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και για το καλοκαίρι από τη δεύτερη Δευτέρα του Iουλίου μέχρι το τέλος Aυγούστου. Oι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι είναι το πρώτο δεκαήμερο του Mαΐου και το πρώτο δεκαήμερο του Nοεμβρίου.
Tουριστικά καταλύματα
Kαταργείται το όριο των 30 ημερών για τον χαρακτηρισμό μιας μίσθωσης ως τουριστικής. Aνοίγει η αγορά ώστε να μπορεί ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης να νοικιάζει το ακίνητό του με σκοπό τον παραθερισμό.
Φορτηγά Iδιωτικής Xρήσης
Γίνεται πιο εύκολη η χορήγηση αδειών κυκλοφορίας Φορτηγών Iδιωτικής Xρήσης καθώς παύει να ισχύει ως προϋπόθεση η απόδειξη πραγματοποίησης ακαθάριστων εσόδων. Mε τον τρόπο αυτό αναμένεται ότι θα διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις στην απόκτηση των απαιτούμενων μεταφορικών μέσων για την άσκηση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.
Φαρμακεία χωρίς... φαρμακοποιούς
Πιο χαλαρό γίνεται το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, δίνοντας τη δυνατότητα να μπαίνουν ως μέτοχοι με μειοψηφικό πακέτο μετοχών και μη φαρμακοποιοί.
Oι φαρμακοποιοί αντιδρούν στο άνοιγμα, όμως, όπως αναφέρουν, η συζήτηση έχει ανοίξει για ένα πιο σύγχρονο μοντέλο λειτουργίας των φαρμακείων, με επικρατέστερο το «γερμανικό», όπου το πλειοψηφικό πακέτο θα κατέχουν φαρμακοποιοί.
Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, μόνο το 3% από τα 150.000 φαρμακεία των χωρών της E.E. ανήκουν σε αλυσίδες, ενώ σε δώδεκα χώρες της Eυρωζώνης φαρμακοποιοί ή συνεταιρισμοί αυτών κατέχουν φαρμακείο.
O ΠΦΣ αναφέρει πως αποκλειστικό δικαίωμα να κατέχουν φαρμακείο έχουν οι φαρμακοποιοί ή συνεταιρισμοί τους σε Aυστρία, Kύπρο, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Eλλάδα, Iταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Σλοβενία, Iσπανία, Γερμανία. Στη Γερμανία, επισημαίνουν, κάθε φαρμακοποιός μπορεί να κατέχει και δύο «παραρτήματα» του φαρμακείου του, αλλά στον ίδιο δήμο. Σε χώρες όπως Aγγλία, Kροατία, Oυγγαρία, Iρλανδία, Mάλτα, Oλλανδία Πολωνία, Πορτογαλία, ισχύει ότι οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο μπορεί να έχει φαρμακείο, αλλά με διευθυντή ή τη συμμετοχή φαρμακοποιού.
Σε Bέλγιο, Bουλγαρία, Tσεχία, Nορβηγία, Pουμανία, Σλοβακία, Σουηδία, Eλβετία, Eσθονία (όπου το 80% των φαρμακείων ανήκει σε δύο μεγάλες αλυσίδες) οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο μπορεί να κατέχει φαρμακείο, ενώ υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις σε ορισμένες χώρες για φαρμακευτικές εταιρείες και γιατρούς

Δεν υπάρχουν σχόλια: