Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Η Ζωή φτιάχνει κόμμα που ανακοινώνει την Παρασκευή και μετά θα συνεργαστεί με Λαφαζάνη. Οι «μαύρες τρύπες» του ΣΥΡΙΖΑ σε νομούς και περιφέρειες

i-zwi-ftiaxnei-komma--meta-tha-sunergastei-me-lafazani






Η Ζωή Κωνσταντοπούλου προχωρά στη δημιουργία του δικού της κόμματος, συμμαχώντας εκλογικά με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.


Ένα βήμα πριν ανακοινώσει το δικό της προσωπικό πολιτικό φορέα βρίσκεται η Ζωή Κωνσταντοπούλου, στοχεύοντας σε πρώτη φάση να συνεργαστεί εκλογικά με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. 


Σύμφωνα με ρεπορτάζ της "Εφημερίδας των Συντακτών", η σημερινή πρόεδρος της Βουλής θα ανακοινώσει την ίδρυση του δικού της κόμματος αμέσως μετά τη θυροκόλληση στη Βουλή του αναμενόμενου προεδρικού διατάγματος διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης πρόωρων εκλογών,  πιθανότατα  την Παρασκευή. 
Ο δρόμος για τη συνεργασία της με τους υπόλοιπους διαφωνούντες βουλευτές που σύστησαν τη "Λαϊκή Ενότητα" έχει ανοίξει, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες ημέρες από κοινού λειτουργούν μόνοι τους τη Βουλή, παρά την απουσία των υπόλοιπων κομμάτων.  
Στο νεοσύστατο κόμμα Λαφαζάνη έχουν ήδη προσχωρήσει βουλευτές που θεωρούνται επιρροής της, όπως οι Ραχήλ Μακρή, Γιάννης Σταθάς και Αγλαΐα Κυρίτση, ενώ η πρόεδρος της Βουλής θα επιθυμούσε και τη στήριξη του Μανώλη Γλέζου. 

Συνιστώσα Ζωής
Η κ. Κωνσταντοπούλου φέρεται να επιθυμεί τη δημιουργία ενός οργανωτικού σχήματος  παρόμοιου με αυτό που ίσχυε στον ΣΥΡΙΖΑ την εποχή των συνιστωσών μέχρι το 2013 και η κάθε οργάνωση που θα δεχτεί να συμμετάσχει στο εκλογικό μέτωπο, να εκπροσωπείται σε ένα κεντρικό όργανο από έναν ή δύο εκπροσώπους, προσελκύοντας και στελέχη π.χ. από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. 
Το ίδιο ρεπορτάζ αναφέρει ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν επιθυμεί την ένταξη στη Λαϊκή Ενότητα, ενώ βλέπει με δυσπιστία την ανάληψη της ηγεσίας του εκλογικού σχήματος από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, προτιμώντας να επιλεγεί η συλλογική ηγεσία του σχήματος. 

Οι «μαύρες τρύπες» του ΣΥΡΙΖΑ σε νομούς και περιφέρειες

Υπουργοί εναντίον κορυφαίων στελεχών της Λαϊκής Ενότητας στις εκλογικές περιφέρειες όπου ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει μεγαλύτερες απώλειες.

oi-maures-trupes-tou-suriza-se-nomous-kai-perifereies

Η αποδυνάμωση των κομματικών οργανώσεων από τις παραιτήσεις στελεχών που διαφωνούν με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είτε κατευθύνονται προς την Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη αλλά και οι ανακοινώσεις βουλευτών του κόμματος ότι δεν πρόκειται να είναι ξανά υποψήφιοι διαφωνώντας με την κυβερνητική πολιτική, έχουν δημιουργήσει την εικόνα ότι ο κομματικός μηχανισμός του κυβερνώντος κόμματος φυλλοροεί προκαλώντας κόκκινο συναγερμό στην Κουμουνδούρου.

Για τον λόγο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε την σύγκληση πανελλαδικής συνδιάσκεψης το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στην οποία θα συμμετέχουν τα εναπομείναντα με μέλη της ΚΕ, οι νομαρχιακές επιτροπές και οι βουλευτές, σε μία προσπάθεια να τονωθεί το ηθικό των οργανωμένων μελών αλλά και να προγραμματιστεί η συγκρότηση των ψηφοδελτίων.
Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποφασίσει να ρίξουν το βάρος σε εκλογικές περιφέρειες όπου η Αριστερή Ενότητα θα κατέλθει με το βαρύ πυροβολικό των στελεχών της που έχουν λάβει υψηλό αριθμό ψήφων στις τελευταίες εκλογές με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτές τις εκλογικές περιφέρειες - κλειδιά τόσο για την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στην διαμάχη με το νέο κόμμα του Π. Λαφαζάνη, η Κουμουνδούρου θα ρίξει ιδιαίτερο βάρος στην συγκρότηση ψηφοδελτίων προτάσσοντας την ανάγκη συμμετοχής δημοφιλών στελεχών της κυβέρνησης στις εκλόγιμες θέσεις.

"Αγκάθια" σε Αθήνα, Πειραιά, Αχαΐα
Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να αντιμετωπίσει προβλήματα στις εκλογικές περιφέρειες Α Αθηνών, που έχει εκλεγεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές , η Β Αθήνας όπου εκλέγεται ο Γ. Βαρουφάκης ο οποίος έχει λάβει 135.000 σταυρούς αλλά και οι πρώην υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ  Κ. Ήσυχος και ο Δ. Στρατούλης, στην Β Πειραιά όπου θα είναι ξανά υποψήφιος ο Π. Λαφαζάνης καθώς και στην Βοιωτία όπου οι δύο βουλευτές του κόμματος ανήκουν στην Λαϊκή Ενότητα. Τέλος κρίσιμη περιφέρεια για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η Αχαΐα όπου έχει σχεδόν διαλυθεί η Νομαρχιακή Επιτροπή του κόμματος ενώ από τους τρείς βουλευτές του κόμματος ο Βασίλης Χατζηλάμπρου της ΚΟΕ έχει ανεξαρτητοποιηθεί και η Μαρία Κανελλοπούλου έχει ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφια με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ .
Εκτός από την βουλευτή Αχαϊας Μαρία Κανελλοπούλου και ο βουλευτής Αρκαδίας του κόμματος Κώστας Ζαχαριάς που ανήκει στην ομάδα των 53, με ανακοίνωσή του δήλωσε πως δεν θα είναι υποψήφιος με το κόμμα στις εκλογές. Ο κ. Ζαχαριάς που είχε καταψηφίσει το 3ο Μνημόνιθο άφησε αιχμές κατά της ηγετικής ομάδας που όπως είπε δεν επέλεξε το δρόμο του συνεδρίου και της συζήτησης και δεν διαφύλαξε τη συλλογικότητα. Στην ανακοίνωσή του αναφέρει χαρακτηριστικά: « Όσο με αφορά, δεν θα είμαι υποψήφιος βουλευτής στις επικείμενες εκλογές. Μένω γυμνός και εκτεθειμένος στον Αρκαδικό λαό, τους συντρόφους μου, τους απλούς πολίτες και ψηφοφόρους. Για όσα υπερασπίστηκα και προσπάθησα, για τις αστοχίες, τις ανακολουθίες και τις διαψεύσεις. Παραμένω στο δρόμο της Αριστεράς με την ελπίδα συνάντησης στους αγώνες για τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων».

Τα "αντίμετρα" που σχεδιάζονται
Σε αυτήν την μάχη εντυπώσεων και ουσίας για τον ΣΥΡΙΖΑ η πρώτη σκέψη που επικράτησε στους επιτελείς της Κουμουνδούρου είναι η αξιοποίηση δημοφιλών κυβερνητικών στελεχών στις πρώτες θέσεις των λιστών στις κρίσιμες εκλογικές περιόδους.
Για παράδειγμα ο πρώην υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης και νυν υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος θα τοποθετηθεί σε εκλόγιμη θέση στην Β. Αθήνας ενώ ο αν. υπουργός Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης αν και είχε συζητήσει για την περιφέρεια Αττικής δεν αποκλείεται να μετακινηθεί σε άλλη εκλογική περιφέρεια.
Αντίστοιχα σε εκλόγιμες θέσεις στα ψηφοδέλτια αναμένεται να τοποθετηθούν ο αν. υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας αλλά και όποιος εξωκοινοβουλευτικός υπουργός ζητήσει να μπει στην μάχη των εκλογών. Παράλληλα το Μαξίμου σκοπεύει να καλύψει τις απώλειες από την αποχώρηση στελέχων προς τα αριστερά με προσωπικότητες που θα ενταχθούν στο ΣΥΡΙΖΑ λόγω διεύρυνσης προς την Κεντροαριστερά όπως είναι το όνομα του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Μάρκου Μπόλαρη που συζητείται στην Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται εισηγήσεις να τεθεί επικεφαλής στα ψηφοδέλτια της Α Πειραιά καθώς και της Αχαΐας προκειμένου να σηματοδοτήσει την ανάγκη συσπείρωσης των πολιτών για την ενίσχυση των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: