Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Πληρώνουν τα Γρεβενά όχι όμως η Μύκονος

NOUVELLE RICH



Τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου δείχνουν ότι οι προνομιούχες περιοχές όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη εμφανίζουν υστέρηση της τάξης του 40%-60% στα έσοδα του ΦΠΑ, με βάση τους ετήσιους στόχους που έχουν τεθεί. Αντίθετα, περιοχές όπως τα Γρεβενά και το Καρπενήσι, που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, υπερκαλύπτουν τους στόχους που έχουν τεθεί για τα έσοδα από ΦΠΑ.
Παρά την επιχειρηματολογία που αναπτύσσει ο ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της πάταξης της φοροδιαφυγής και της δίκαιης κατανομής των φορολογικών βαρών, οι εξελίξεις κινούνται σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση. Επί κυβέρνησης Τσίπρα έχουμε ρεκόρ φοροδιαφυγής, ρεκόρ υστέρησης στα φορολογικά έσοδα και ρεκόρ ανισοκατανομής των φορολογικών βαρών. 
Οι επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού κινήθηκαν και αυτό το καλοκαίρι σε επίπεδα ρεκόρ σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ξένων επισκεπτών και τις δαπάνες που έκαναν στη χώρα μας. Το μεγαλύτερο μέρος του ΦΠΑ που καταβάλλουν οι ξένοι επισκέπτες δεν καταλήγει στο δημόσιο ταμείο αλλά παρακρατείται από διάφορους επαγγελματίες που δεν έχουν φορολογική και κοινωνική συνείδηση. Η φοροδιαφυγή και η φοροκλοπή της τουριστικής περιόδου μετατρέπεται σε μεγαλύτερη κερδοφορία για πολλούς επαγγελματίες αλλά και σε ένα πρόσθετο φορολογικό φορτίο, το οποίο θα πρέπει να σηκώσουν οι συμπολίτες μας, ιδιαίτερα οι μη προνομιούχοι, κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του 2015. 
Όταν δεν πληρώνουν η Μύκονος και η Σαντορίνη, που έχουν τις δυνατότητες, επιβαρύνονται υπέρμετρα τα Γρεβενά, το Καρπενήσι και οι πιο φτωχές περιοχές της Αθήνας και των άλλων μεγάλων αστικών κέντρων. Μία κυβέρνηση της ριζοσπαστικής Αριστεράς θα έπρεπε να έχει τη στοιχειώδη κοινωνική ευαισθησία για να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή και την φοροκλοπή που ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο το 2015. 
Το κωμικοτραγικό είναι ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις δίνουν μάχες με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους πιστωτές για τα ποσοστά του ΦΠΑ στην εστίαση και στον τουριστικό τομέα χωρίς το αποτέλεσμα να επηρεάζει τα φορολογικά έσοδα. Ανεξάρτητα αν τα ποσοστά του ΦΠΑ μειώνονται ή αυξάνονται, τα φορολογικά έσοδα πέφτουν εξαιτίας της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής, με την άδεια της αριστερής μας κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: