Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

Στρατής Βουγέλης, Πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας. "Θα φέρει λουκέτο στο Νοσοκομείο Πρέβεζας το 3ο Μνημόνιο, της ''πρώτη φορά αριστερά'' κυβέρνησης".


«Το τρίτο Μνημόνιο που υπέγραψε ο Αλ. Τσίπρας δεν θα φέρει συγχωνεύσεις, αλλά λουκέτα Νοσοκομείων» ανέφερε σε συνέντευξή του  ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Πρέβεζας Στρατής Βουγέλης, ενώ επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν περιστατικά για τα οποία ασθενείς καλούνται να αγοράσουν μόνοι τους τα υλικά από το Φαρμακείο διότι το Νοσοκομείο έχει μεγάλες ελλείψεις.

Ο κ. Βουγέλης κλήθηκε να παρουσιάσει την εικόνα που παρουσιάζει το Νοσοκομείο Πρέβεζας μετά από επτά μήνες Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως ανέφερε, η κατάσταση είναι δραματική. 
«Οι προσλήψεις που προβλέπονται για το 2016 είναι νοσηλευτών, ενώ για τις προσλήψεις γιατρών χρειάζονται  τουλάχιστον 2 χρόνια. Το Νοσοκομείο είναι σε χειρότερη κατάσταση από ότι το προηγούμενο διάστημα. Τουλάχιστον στο θέμα της στελέχωσης, δεν έχουμε καινούριες προσλήψεις, αλλά συνεχείς διαρροές λόγω συνταξιοδοτήσεων. Υπάρχουν περιστασιακά, 1-2 εργαζόμενοι που θα εγκριθεί η μετάθεσή τους στο Νοσοκομείο Πρέβεζας. Κάποιες τέτοιες μετακινήσεις θα γίνουν αλλά ταυτόχρονα υπάρχει και  το αντίθετο φαινόμενο, δηλαδή αρκετός κόσμος όπως νοσηλεύτριες σύζυγοι στρατιωτικών οι οποίες μεταθετονται μαζί με τους συζύγους τους λόγω επαγγέλματος, οπότε υπάρχουν και τέτοιες απώλειες.
Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου, καθώς αποχώρισε ο επικουρικός γιατρός και δεν δέχθηκε να ανανεώσει την σύμβαση του και αυτό τείνει να γίνει το κυρίαρχο πρόβλημα του Νοσοκομείου για το επόμενο διάστημα. Η Παθολογική έχει αυτή τη στιγμή 2 γιατρούς, ενώ για τον Αύγουστο έχει γίνει μία συνεννόηση (μπάλωμα) να έρχονται γιατροί των Ιωαννίνων και να καλύπτουν τις Εφημερίες. Υπάρχει γενικά όμως μία «άρνηση» των γιατρών των Ιωαννίνων να καλύψουν τις εφημερίες, η οποία βρίσκει πραγματικό έδαφος στο γεγονός ότι οι γιατροί που θα έρθουν για να καλύψουν μία εφημερία στις 3 το μεσημέρι δεν έχουν γνώση του ιστορικού των ασθενών που καλούνται να φροντίσουν. Για να μπορέσει να εφημερεύσει ο γιατρός και να επισκεφθεί τις ανάγκες των ασθενών, πρέπει να ξέρει το ιστορικό τους. Η Παθολογική Κλινική, η πιο κρίσιμη του Νοσοκομείου Πρέβεζας, έχει αυτή τη στιγμή 20-30 ασθενείς, πως είναι δυνατόν ένας άνθρωπος που έρχεται να καλύψει εφημεριακά, να μην γνωρίζει τι έχουν οι ασθενείς, εάν έχει γίνει κάποια επέμβαση κ.α.
Υπάρχει καταγεγραμμένο το ιστορικό των αρρώστων, όμως ο γιατρός θα διαβάζει ιστορικά ή θα επισκέπτεται ασθενείς ή θα βρίσκεται στα εξωτερικά ιατρεία για τα επείγοντα περιστατικά; Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την Παθολογική!  Το θεωρούμε κυρίαρχο θέμα καθώς υπάρχει ορατός κίνδυνος να ακολουθήσει black out στην Παθολογική κάτι που θα σημάνει την πλήρη λειτουργική κατάρρευση του Νοσοκομείου καθώς είναι η βασική Κλινική.» ανέφερε ο κ. Βουγέλης και επισήμανε «Εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα στην Παιδιατρική, στο Μικροβιολογικό, με το Βοηθητικό προσωπικό που δεν  επαρκεί, με τις προσλήψεις κ.α.» 
Όσον αφορά τις καταγγελίες πολιτών για την ανεπάρκεια υλικών όπως γάζες, σύριγγες κλπ, ο κ. Βουγέλης παραδέχτηκε πως « Είναι υπαρκτό το πρόβλημα. Το Νοσοκομείο δεν έχει άλλους πόρους πέραν της Κρατικής Χρηματοδότησης, του Κυλικείου του ή και κάποια ακίνητα που διαθέτει αλλά δε νομίζω να αξιοποιούνται. Ναι μεν έχουν προχωρήσει οι διαγωνισμοί για τα υλικά, έχουν βγει οι εταιρείες μειοδότες και ενώ είναι σε εξέλιξη ο Προϋπολογισμός και έχει εγκριθεί από το Υπουργείο, δυστυχώς το Υπουργείο δεν δίνει λεφτά στο Νοσοκομείο για να πληρώσει τις Εταιρείες οι οποίες ήδη με την κατάσταση της Χώρας πληρώνουν και πληρώνονται μόνο μετρητοίς. Κατά καιρούς είχαμε πρόβλημα ακόμη και με επιδέσμους» τόνισε.
«Παρά τις δικαιολογημένες αντιδράσεις μας και παρά την τεράστια ανεπάρκεια του Νοσοκομείου, αυτό το καλοκαίρι αποτέλεσε  την μοναδική Μονάδα Υγείας που μπόρεσε να καλύψει την περιοχή. Η Λευκάδα έχει καταρρεύσει πλήρως! Όλη η περιοχή της Δυτικής και Βορειοδυτικής Αιτ/νιας, της Λευκάδας και  της Πρέβεζας καλύπτονταν από το Νοσοκομείο μας. Όλα τα Παθολογικά περιστατικά της περιοχής κατάφερε να τα «σηκώσει» η Παθολογική. Αρκετά περιστατικά χειρουργικά επίσης ενώ ο όγκος των ασθενών ήταν μεγαλύτερος στα Εξωτερικά Ιατρεία σε σχέση με πέρυσι καθώς οι υπόλοιπες μονάδες δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Αποδεικνύεται με αυτό ότι το Νοσοκομείο Πρέβεζας το έχει ανάγκη η περιοχή. Υπήρχαν βέβαια και τα περιστατικά τα οποία διακομίζονταν στην Άρτα ή τα Ιωάννινα. Καρδιολογικά και χειρουργικά περισταστικά αντιμετωπίστηκαν από το Νοσοκομείο μας».
Σχετικά με τους ανασφάλιστους και την πρόσβασή τους στη Δημόσια Υγεία όπως διατείνονταν η «αριστερή» Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βουγέλης σημείωσε «Εξυπηρετούνται  ανασφάλιστοι που είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα, αλλά υπάρχει πρόβλημα καθώς η γνωστή ΚΥΑ δεν ψηφίστηκε ποτέ ώστε να γίνει Νόμος! Η εκτίμησή μας είναι ότι οι ανασφάλιστοι αυξάνονται, τουλάχιστον από τα αιτήματα που βλέπουμε και ίσως αυτός να είναι και ένας δείκτης ότι αυξάνονται από ανθρώπους που ενώ είχαν τώρα χάνουν την ασφαλιστική τους ενημερότητα. Δεν διώχνουμε κανέναν ανασφάλιστο από το Νοσοκομείο, το θέμα όμως είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι «τρέχουν» στη συνέχεια και δεν φτάνουν με άλλα προβλήματα που προκύπτουν»
Για το ζήτημα του πεντάευρου, που έγινε πολύς λόγος και «σημαία» από την Κυβέρνηση Τσίπρα, ο κ. Βουγέλης υπογράμμισε «Το πεντάευρω είχε καταργηθεί και παραμένει αίτημά μας να παραμείνει έτσι. Η εκτίμηση είναι ότι με βάση το 3ο Μνημόνιο, τις νέες μειώσεις κρατικών δαπανών συνολικά στην Υγεία και την Πρόνοια, είναι σχεδόν σίγουρο για οποιαδήποτε Κυβέρνηση είτε ΣΥΡΙΖΑ είτε Ειδικού Σκοπού, ότι θα προχωρήσει στην επαναφορά του Πεντάευρου, διότι δεν θα έχει άλλους τρόπους μέσα στο Μνημόνιο να χρηματοδοτήσει τα Νοσοκομεία. Λόγου χάρη το πεντάευρω αξιοποιούνταν από  τα Νοσοκομεία για την πληρωμή των Επικουρικών Γιατρών και τις εφημερίες τους. Από την στιγμή που κόπηκε το πεντάευρω, δεν υπάρχουν άλλοι πόροι για να πληρωθούν οι επικουρικοί καθώς δεν υπάρχει άλλη χρηματοδότηση. Πριν δύο εβδομάδες, ο Υπουργός Υγείας Π. Κουρουμπλής δήλωσε πως θα συνεργαστεί ο Δημόσιος και ο Ιδιωτικός Τομέας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Είναι μια λογική μεικτής οικονομίας στο χώρο της Δημόσιας Υγείας, με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, πρόκειται για μέτρα σε βάρος του κόσμου, καθώς πρόκειται ουσιαστικά για ιδιωτικοποίηση, κάτι που πολύ πιθανόν να εφαρμοστεί και στην Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας» ανέφερε.
Ο κ. Βουγέλης καταλήγοντας τόνισε πως προγραμματίζονται κινητοποιήσεις, ώστε το Νοσοκομείο να παραμείνει ανοιχτό αλλά και προσπάθεια ώστε η κοινωνία να πιέσει για την χρηματοδότησή αλλά και να αντιπαλευτεί η πολιτική του 3ου Μνημονίου.

Άρης Τσελίκος

Δεν υπάρχουν σχόλια: