Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Οι ιθαγενείς της Βραζιλίας κατά του Μουντιάλ. Η διαμαρτυρία



Νέες συγκρούσεις πραγματοποιήθηκαν στην Μπραζίλια, την πρωτεύουσα της Βραζιλίας, ενάντια στο Μουντιάλ που θα αρχίσει στις 12 Ιουνίου. Αυτή την φορά μαζί με τους διαδηλωτές, συμπαρατάχθηκαν και οι φυλές ιθαγενών, που κατέβηκαν στους δρόμους φορώντας παραδοσιακές στολές.


Οι περίπου 1000 διαδηλωτές έκαναν πορεία στην πρωτεύουσα, διαμαρτυρόμενοι για τα υπέρογκα ποσά που έχουν δαπανηθεί για τις προετοιμασίες του Παγκοσμίου Κυπέλλου, και για λίγη ώρα κατέλαβαν την οροφή του Κοινοβουλίου. Η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα.


Σύμφωνα με το Reuters, οι συγκεντρωμένοι βρίσκονταν γύρω από το Mané Garrincha National Stadium, όπου θα φιλοξενηθούν κάποιοι από τους αγώνες. Τότε, βγήκαν από τις τάξεις τους περίπου 500 ιθαγενείς σκαρφάλωσαν τους τοίχους του Κοινοβουλίου και ανέβηκαν στην οροφή.


Οι δαπάνες για το Μουντιάλ έχουν προκαλέσει πλήθος σφοδρών αντιδράσεων καθώς η χώρα της Λατινικής Αμερικής δεν έχει καταφέρει να προσφέρει επαρκώς στους κατοίκους της τις βασικές κοινωνικές υπηρεσίες ή έργα υποδομών. Μάλιστα, σύμφωνα με δικαστικές έρευνες, η διάθεση των κονδυλίων στους εργολάβους ήταν αδιαφανής. Το στάδιο της Μπραζίλια, για παράδειγμα, θα κοστίσει 849 εκατομμύρια δολάρια – τρεις φορές περισσότερο από τον αρχικό προϋπολογισμό. 


Επίσης, πολλοί είναι αυτοί που καταγγέλλουν ότι οι τιμές των οικοπέδων έχουν εκτοξευτεί, με αποτέλεσμα οικογένειες με χαμηλό εισόδημα να εκτοπίζονται από τις περιοχές κοντά στις εγκαταστάσεις του τουρνουά.
Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που οι ιθαγενείς της Βραζιλίας, οι οποίοι αριθμούν 800.000 του πληθυσμού, διαμαρτύρονται στην πρωτεύουσα ενάντια στις κινήσεις της κυβέρνησης. Όμως, είναι η πρώτη φορά που διαμαρτύρονται για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Δείτε το video



www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: