Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Η «Ελιά» ψηφίστηκε για να πάρουν οι Λοβέρδος και Μόσιαλος υπουργεία στην κυβέρνηση Σαμαρά;



Λαμβάνοντας το μήνυμα που έστειλαν οι ψηφοφόροι από την κάλπη των Ευρωεκλογών ο πρωθυπουργός αναμένεται να προχωρήσει άμεσα σε ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος. Ο Αντώνης Σαμαράς σε συνεργασία με τον Ευάγγελο Βενιζέλο αναμένεται να ανακατέψουν την κυβερνητική τράπουλα με την είσοδο εξωκοινοβουλευτικών στελεχών, αλλά και αλλαγές στα κοινωνικά υπουργεία. 

Τα σενάρια που κυκλοφορούν και οι ψίθυροι από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν πως ο ανασχηματισμός δεν θα περιορίζεται σε απλή ανακύκλωση προσώπων, αλλά θα έχει βάθος και θα είναι συμβολικός. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα κυβερνητικό σχήμα πιο φιλελεύθερο, χωρίς όμως να λείπουν οι αναφορές στη Δεξιά.


Τα πρόσωπα που θα φύγουν από την κυβέρνησης

Ο ανασχηματισμός θα ξεκινήσει από το υπουργείο Οικονομικών με τον Γιάννη Στουρνάρα να αποχωρεί από τη θέση του. Τα ονόματα που φέρονται να είναι οι πιθανοί αντικαταστάτες του είναι οι Σταύρος Παπασταύρου και Χρύσανθος Λαζαρίδης, χωρίς να αποκλείονται και οι εκπλήξεις. Ωστόσο, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και το μήνυμα που έστειλαν οι Ελληνες πολίτες δεν διευκολύνει αυτή την τοποθέτηση αφού, σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, «πρέπει να μπει υπουργός Οικονομικών κάποιος με πολιτικό προφίλ και απήχηση στην κοινωνία».
  


Χατζηδάκης, Αδωνις ανασχηματίζονται -Μόσιαλος έρχεται;

Αρκετοί είναι όμως και οι υπουργοί για τους οποίους υπάρχουν εισηγήσεις για απομάκρυνση τους από την κυβέρνηση. Μάλιστα το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να ζητήσει την αντικατάσταση του Κωστή Χατζηδάκη στο υπουργείο Ανάπτυξης, αφού του καταλογίζουν «τυφλή υπακοή στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ η οποία έκανε ζημιά στην εικόνα της κυβέρνησης». Παράλληλα τα πολλά ανοικτά μέτωπα στο χώρο της Υγείας φαίνεται πως θα δείξουν και την έξοδο από την κυβέρνηση στον Αδωνι Γεωργιάδη με τα σενάρια να θέλουν αντικαταστάτη του τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης Παπανδρέου, Ηλία Μόσιαλο.


Τι θα γίνει με τον Βρούτση.
Αλλαγή φρουράς αναμένεται να γίνει και στο υπουργείο Εργασίας με τον Γιάννη Βρούτση να αποχωρεί. Την έξοδο από το κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να δουν και οι Αθανάσιος Τσαυτάρης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος από το υπουργείο Παιδείας, τόσο εξαιτίας της εμπλοκής του στη μάχη των δημοτικών εκλογών, όσο και στα προβλήματα που αντιμετώπισε και δεν κατάφερε να διαχειριστεί αποτελεσματικά στο μέτωπο των πανεπιστημίων.

Ο Αρης θέλει το Πολιτισμού.
Αλλαγή θα υπάρξει και στο υπουργείο Πολιτισμού με τον Πάνο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος τονίζει πως δεν έχει ολοκληρώσει το έργο του, να αποχωρεί και τα καθήκοντα του να τα αναλαμβάνει ο Αρης Σπηλιωτόπουλος που παραιτήθηκε από βουλευτής για να δώσει τη μάχη της αυτοδιοίκησης. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένται να αξιοποιήθουν και οι Γιώργος Κουμουτσάκος και Σταύρος Καλαφάτης.
Ο Λοβέρδος θέλει υπουργείο.
Εκτός όμως από τις αντικαταστάσεις θα υπάρξουν και εσωτερικές μετακινήσεις στην κυβέρνηση. Συγκεκριμένα ακούγεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μετακινηθεί στο υπουργείο Υγείας, με πιθανότερο αντικαταστάτη του τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος όμως φέρεται να επιθυμεί να αναλάβει το υπουργείο Ανάπτυξης.

Δένδιας-Αθανασίου ανασχηματίζονται.
Δεν αποκλείεται επίσης ο πρωθυπουργός να προχωρήσει και στη μετακίνηση κορυφαίων υπουργών όπως ο Νίκος Δένδιας από το Προστασίας του Πολίτη -ακούγονται ψίθυροι για το Ανάπτυξης-, που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της σύγκρουσης με τη Χρυσή Αυγή, αλλά και ο Χαράλαμπος Αθανασίου από το Δικαιοσύνης.

Σχολιασμός: Ανακύπτει εύλογα το ερώτημα: Η "Ελιά" έλαβε 8% προκειμένου να έχει ο Βενιζέλος ένα χαρτί έναντι του Σαμαρά για τον ανασχηματισμό; Αυτή η εκ του αποτελέσματος αποτυχημένη πρωτοβουλία είχε σαν στόχο τελικά να ενσωματώσει τους Λοβέρδο και Αηδόνη στην Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ, με τον πρώτο να υπουργοποιείται ξανά και να μπει ο Μόσιαλος στην κυβέρνηση; Αυτή πραγματικά ήταν η βούληση των ψηφοφόρων της "Ελιάς", να δώσουν περισσότερα υπουργεία στον Βενιζέλο; Πάντως είναι πρωτοφανές ένας αρχηγός του οποίου το κόμμα απώλεσε το 1/3 της δύναμης του μέσα σε δύο χρόνια και έφερε για πρώτη φορά ιστορικά μονοψήφιο ποσοστό να διαπραγματεύεται τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης και όχι τον ανασχηματισμό του ίδιου...

Δεν υπάρχουν σχόλια: