Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Μικρέ μου Βαγγέλη, το 27 είναι μεγαλύτερο από το 8

Μικρέ μου Βαγγέλη, το 27 είναι μεγαλύτερο από το 8

«Μηδείς αγεωμέτρητος εισίτω», έγραφε στην είσοδο της σχολής του Πυθαγόρα στη Σάμο. Ο Πλάτωνας πήρε μετά από χρόνια τη φράση και την έβαλε στην είσοδο της Ακαδημίας του για να διώχνει τους άσχετους. Άμα δεν ξέρεις γεωμετρία, μάστορα, δεν μπαίνεις μέσα ούτε με το βίντσι. Ούτε φιλοσοφία, ούτε τέχνη, ούτε νόμοι. Γεωμετρία πρέπει να ξέρεις πριν απ' όλα, να γνωρίζεις μαθηματικά, να αντιλαμβάνεσαι τις σχέσεις των πραγμάτων, να ξεχωρίζεις, πρωτίστως, το μικρότερο από το μεγαλύτερο.


Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν θα έμπαινε με τίποτα στις σχολές του Πλάτωνα και του Πυθαγόρα κι ας είναι νομομαθής, κι ας είναι συνταγματολόγος, κι ας είναι υπουργός από τα γεννοφάσκια του. Με τις κλωτσιές θα τον έδιωχναν τον Βαγγέλη, διότι είναι ντιπ αγεωμέτρητος, δεν μπορεί να μοιράσει δυο γαϊδουριών άχυρα. Πρέπει κάποιος να του διδάξει επειγόντως αριθμητική του αντιπροέδρου, πάρτε του ένα αριθμητήριο, μάθετέ τον, έστω, να μετράει με τα δάχτυλα. Κι αν δεν φτάνουν των χεριών, ο σοφός θεούλης μάς έχει δώσει και ποδαράκια.

Πρέπει να του πει κάποιος του Βενιζέλου ότι το 8% είναι μικρότερο από το 12% που είχε το ΠΑΣΟΚ το 2012, μικρότερο κατά 33,3%. Να του πει επίσης ότι το 26,6% που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγαλύτερο από το 8% που πήρε η Ελιά, είναι μεγαλύτερο τρεις φορές και βάλε, μεγαλύτερο κατά 330%. Να του πει ότι το 31% που πήραν αθροιστικά το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ., είναι κατά 11 μονάδες μικρότερο από το 42% που είχαν πάρει το 2012 και κατά 18% μικρότερο από το 49% που είχαν η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜ.ΑΡ. όταν σχημάτισαν την κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.

Δεν περιμέναμε τις ευρωεκλογές για να διαπιστώσουμε ότι ο Βενιζέλος έχει πρόβλημα με τους αριθμούς. Το είχαμε καταλάβει από την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Θεσσαλονίκη, τότε που, αντί να μοιράσει τα κονδύλια στην πόλη, τα μοίρασε στους φίλους του. Από τότε που μπερδεύτηκε με τις ΠΑΕ και, αντί να εισπράξει τα χρέη, τα διέγραψε. Από τότε που είδε τους αριθμούς των οφ σορ του Τσοαχατζόπουλου και τους πέρασε για αριθμούς τηλεφώνων. Από τότε που μέτρησε λάθος τα τετραγωνικά του Τhe Mall και του έδωσε άδεια, παρόλο που, όπως απεφάνθη αργότερα το ΣτΕ, το κτήριο ήταν εντελώς παράνομο.

Ο Βαγγέλης μπέρδεψε τα νούμερα στο Ακροπόλ του Μπατατούδη, στην Proton Bank του Λαυρεντιάδη, στα Ναυπηγεία του Σάφα και, ω του θαύματος, τα μπέρδεψε υπέρ του Μπατατούδη, του Λαυρεντιάδη, του Σάφα. Τα μπέρδεψε και στη λίστα Λαγκάρντ, που την άνοιξε και την ξανάκλεισε, γιατί είδε, λέει, ονόματα Εβραίων και από δίπλα κάτι περίεργους αριθμούς. Προφανώς νόμισε ότι επρόκειτο για τη φοβερή και τρομερή αριθμοσοφία της Καμπάλα, οπότε έθαψε αμέσως το στικάκι στο συρτάρι του για να εμποδίσει το κακό να βγει στην επιφάνεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: