Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Τώρα που είναι καβάλα στο άλογο ο ΣΥΡΙΖΑ, να μην βάζει το κάρο μπροστά, με στελέχη τύπου Στρατούλη....Απίστευτο ελιγμό κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και ειδικά στον Ευάγγελο Βενιζέλο, που πρότεινε την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών που προβλέπει ο εκλογικός νόμος για το πρώτο κόμμα. 

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνει ότι αποδέχεται την κατάργηση του μπόνους, αλλά καλεί την κυβέρνηση να παραιτηθεί αμέσως, αφού σήμερα κυβερνά χάρη σε αυτό το μπόνους, το οποίο μάλιστα δεν δικαιούται γιατί είναι πια δεύτερο κόμμα με βάση το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Πόσες ψήφοι απαιτούνται -Μια αδιέξοδη συζήτηση

Η συζήτηση την οποία άρχισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε στόχο να καταργήσει το μπόνους ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη κι αν έβγαινε πρώτο κόμμα στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές να μη μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση χωρίς τις επιπλέον 50 έδρες.

Ωστόσο, για να αλλάξει ο εκλογικός νόμος για το μπόνους απαιτούνται 200 ψήφοι στη Βουλή και μια ευρεία πλειοψηφία, την οποία δεν διαθέτει η κυβέρνηση, ακόμη κι αν ψηφίσουν υπέρ της αλλαγής Ανεξάρτητοι βουλευτές και βουλευτές της ΔΗΜΑΡ.

Επομένως, για να καταργηθεί αυτή η διάταξη του εκλογικού νόμου απαιτούνται οι ψήφοι του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν φαίνεται διατεθειμένος να το κάνει, παρότι στο παρελθόν απαιτούσε την κατάργηση του μπόνους.
Ο ελιγμός του ΣΥΡΙΖΑ δεν ανταποκρίνεται, κατά συνέπεια, σε τίποτα.
«Η δική μας θέση παραμένει σταθερή. Θεωρούμε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει μπόνους εδρών. Εάν τώρα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ άλλαξαν γνώμη και λένε ότι δεν χρειάζεται το μπόνους στο πρώτο κόμμα, "ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα": πρώτον, για να φέρουν το εν λόγω νομοσχέδιο στη Βουλή και, δεύτερον, για να παραιτηθεί η κυβέρνηση, διότι δεν έχει καμία λαϊκή νομιμοποίηση» δήλωσε ο Δημήτρης Στρατούλης, βουλευτής και μέλος της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Και συνέχισε: «Η ΝΔ θα πρέπει να παραιτηθεί από τις 50 έδρες που έλαβε ως μπόνους στις προηγούμενες εκλογές. Κυβερνά σήμερα με καλπονοθευτικό τρόπο».
Αλλά και ο εκπρόσωπος Τύπου, Πάνος Σκουρλέτης, κινήθηκε σε αυτό το πνεύμα, πηγαίνοντας τη συζήτηση σε ένα γενικότερο θεσμικό επίπεδο: «Εμείς το αντιμετωπίζουμε στη βάση αρχών. Είμαστε παγίως υπέρ της απλής και ανόθευτης αναλογικής. Στη βάση μιας τέτοιας πρότασης όλα τα συζητάμε. Αλλά μιας τέτοιας πρότασης! Είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε μια συζήτηση για την καθιέρωση ενός πάγιου συστήματος απλής αναλογικής συνταγματικά κατοχυρωμένης».
Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει πολιτικά και την κίνηση του κ. Βενιζέλου, μιλώντας για ηττοπάθεια και ομολογία από μέρους της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ ότι τον πρώτο λόγο στο νέο πολιτικό σκηνικό μετά τις ευρωεκλογές, τον έχει πλέον ο Αλέξης Τσίπρας και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Ξέρουν ότι χάνουν και καταφεύγουν σε κάθε μέσο, για να αποφύγουν την ήττα» λένε στην Κουμουνδούρου για τα κυβερνητικά κόμματα.
  Σχολιασμός: Τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι καβάλα στο άλογο, λόγω της πρωτιάς στις ευρωεκλογές, ας μην φροντίζει να βάζει το κάρο μπροστά, δηλαδή στελέχη τύπου Στρατούλη που γραφικοποιούν μια πολύ σοβαρή πρόταση που μπορεί να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα προς την κατεύθυνση των προοδευτικών συνεργασιών (βλέπε το κείμενο "Κίνηση Ματ [περί εκλογικού νόμου]). Ας μιλήσουν τώρα ρεαλιστικότερες και λογικότερες φωνές στο ΣΥΡΙΖΑ και να εξετάσουν προγραμματικά αυτή την ιδέα, μακριά πάντα από τους όψιμους μικροκομματικούς υπολογισμούς του Βενιζέλου..

www.epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: