Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Μια φεμινίστρια Ρομά από την Σουηδία στην Ευρωβουλή


Μια ακόμα ...πρωτοτυπία των ευρωπαϊκών εκλογών προέκυψε από τα αποτελέσματα: η πρώτη φεμινίστρια (και Ρομά) αντιπρόσωπος της ευρωβουλής, η 57χρονη Σοράγια Ποστ εκ Σουηδίας, πήρε το εισιτήριο για τις Βρυξέλλες. Το Φεμινιστικό Κόμμα της χώρας (Φεμινιστική Πρωτοβουλία) έχει ιδρυθεί εδώ και εννέα χρόνια και κερδίζει συνεχώς έδαφος. 

«Επειδή είμαστε μικρό κόμμα, δεν χρηματοδοτούμαστε από το κράτος για τις καμπάνιες μας, οπότε μεταφέρουμε πληροφορίες μέσω κοινωνικών δικτύων και συναντήσεων σε σπίτια» δήλωσε η ηγέτης του κόμματος σε συνέντευξή της. Η Ποστ εντάχθηκε στο κόμμα το 2013. Είναι γνωστή διεθνώς ακτιβίστρια, κυρίως σε θέματα που αφορούν τους Ρομά. «Η οικογένεια μου ζει στην Σουηδία παραπάνω από έναν αιώνα, αλλά ζούσα ως πολίτης δεύτερης κατηγορίας εξαιτίας της καταγωγής μου. Με ανησυχεί πολύ που αυξάνονται οι νεοναζιστές και ο νεοφασισμός σε όλη την Ευρώπη και πως δεν υπάρχει ισότητα για τους ομοφυλόφιλους, τους Ρομά και άλλες μειονότητες». 



Ο φεμινισμός, θεωρεί, έχει σημειώσει αύξηση στη Σουηδία, ως αντίδραση των ανθρώπων στην άνοδο των νεοναζιστών. «Οι φεμινίστριες είναι ο μεγαλύτερος πολέμιος των νεοναζιστών. Αυτοί θέλουν τις γυναίκες τους στις κουζίνες και να μεγαλώνουν παιδιά και μεγαλώνουν τις κόρες τους να υπηρετούν τους άνδρες. Και αυτή είναι η αποστολή μας, να κάνουμε τον κόσμο να το καταλάβει αυτό και ευελπιστούμε να μπορέσουμε ως γυναίκες να φτιάξουμε πολλά τέτοια κόμματα στην Ευρώπη. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ιστορία. Τα άλλα κόμματα έχουν απογοητεύσει τις γυναίκες, καθότι είναι απαρτιζόμενα κυρίως από άνδρες -κι ας λένε όλα τα κόμματα στη Σουηδία ότι είναι υπέρ του φεμινισμού. Δεν είναι προτεραιότητα τους η ισότητα. Και σε όλη την Ευρώπη οι γυναίκες εξακολουθούν και έχουν μικρότερους μισθούς από τους άνδρες -ακόμα και στη Σουηδία» δηλώνει. Όσο για τους άντρες του κόμματός της, υπόσχεται ότι θα έχουν ίση μεταχείριση. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: