Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Τώρα το καλοκαίρι... ΠΑΡΤΕ ΤΑ ΒΟΥΝΑ : Τα ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ σας περιμένουν


Ας πάμε τώρα να γνωρίσουμε ένα από τα πιο επιβλητικά ελληνικά βουνά: 

τα Τζουμέρκα (ή αλλιώς Αθαμανικά Όρη). Πρόκειται για μια μεγάλη οροσειρά που χωρίζει την Ήπειρο από τη Θεσσαλία. Η ψηλότερη κορυφή έχει 2.429 μ. υψόμετρο. Τα περισσότερα από τα χωριά που φωλιάζουν στις πλαγιές των Τζουμέρκων ανήκουν στο Ν. Άρτας (στο νότιο τμήμα της οροσειράς), υπάρχουν όμως και μερικά χωριά στα Τζουμέρκα που ανήκουν στο Ν. Ιωαννίνων (στο βόρειο τμήμα).

Αφήνουμε την Άρτα και κατευθυνόμαστε βόρεια προς το χωριό Γραμμενίτσα. Στη συνέχεια ο δρόμος αρχίζει σιγά σιγά να ανηφορίζει, ενώ εμείς έχουμε θέα προς τα δεξιά στην τεχνητή λίμνη Πουρναρίου, η οποία τροφοδοτείται από τα νερά του ποταμού Άραχθου. Περνάμε και τηΡοδαυγή και προχωράμε για Πλατανούσα. Μόλις περάσουμε και το χωριό Μονολίθι θα στρίψουμε δεξιά για να κατηφορίσουμε χαμηλά στη χαράδρα του Άραχθου. Κατεβαίνουμε στο ποτάμι και περνάμε απέναντι χρησιμοποιώντας την καινούρια μεταλλική γέφυρα της Πλάκας, τύπου Μπέλεϋ. Αμέσως μετά θα δούμε το πρώτο από τα 4 βενζινάδικα που λειτουργούν στα Τζουμέρκα. Ένα ακόμη βρίσκεται στα Πράμαντα και άλλα δύο στο Αθαμάνιο.

Ανηφορίζουμε και πάλι ακολουθώντας τώρα τις πινακίδες προς Άγναντα. Το κεφαλοχώρι αυτό έχει άφθονο πράσινο, υψόμετρο από 640 μ. έως και 700 μ., μόνιμο πληθυσμό περίπου 300 κατοίκων και απέχει από την Άρτα 57 χλμ. Εδώ μέχρι το 2010 είχε την έδρα του ο Δήμος Αγνάντων. Πάνω από το χωριό θα βρούμε ένα πυκνό ελατόδασος και αμέσως πιο πάνω υψώνεται η εντυπωσιακή κορυφή Στρογγούλα (2.143 μ. υψόμετρο). Σήμερα τα Άγναντα διαθέτουν όλες εκείνες τις υποδομές που θα κρατήσουν τους εκδρομείς, όπως π.χ. ξενώνα, ταβερνάκια κλπ.

Τα Άγναντα και στο βάθος τα Τζουμέρκα

Ας πάμε βορειότερα. Μόλις 6 χλμ. από τα Άγναντα βρίσκεται το χωριόΚτιστάδες. Έχει υψόμετρο 730 μ., πληθυσμό περίπου 130 κατοίκων και απέχει 63 χλμ. από την Άρτα. Το χωριό αυτό παλαιότερα λεγόταν Κουσοβίστα, ήδη όμως από το 1928 μετονομάσθηκε σε Κτιστάδες, όνομα το οποίο οφείλεται στους πολλούς μαστόρους της πέτρας που κατάγονται από δω.

Συνεχίζουμε παραπάνω, μπαίνοντας τώρα στο Ν.Ιωαννίνων. Μόλις 2 χλμ. από τους Κτιστάδες θα βρούμε τις σχετικές πινακίδες για το σπήλαιο Ανεμότρυπα. Είναι ένα από τα ωραιότερα ελληνικά σπήλαια. Η τουριστικά αξιοποιημένη διαδρομή έχει μήκος 280 μ. Στα σπλάχνα του κρύβεται ένας πραγματικός θησαυρός. Σταλαγμίτες, σταλακτίτες, υπόγειος ποταμός, καταρράκτης, λιμνούλες και πλούσιος διάκοσμος. Επισκέψιμο (ήδη από το 2003) καθημερινά 10:00 - 17:00 (τις αργίες 10:00 - 15:00) και με εισιτήριο 4,00 € (παιδικό 2,00 €). Τηλ. 2659062300, 2659062313 & 6973740901.

Ακόμη 3 χλμ. και φτάνουμε στα Πράμαντα, ένα μεγάλο χωριό που παλαιότερα αποτελούσε έδρα του Δήμου Πραμάντων. Τώρα εδώ εδρεύει ο νεοσύστατος Δήμος Βορείων Τζουμέρκων. Είναι απλωμένο χωριό, έχει περίπου 1.150 μόνιμους κατοίκους, υψόμετρο 830 μ. και απέχει εξίσου 67 χλμ. από τα Γιάννενα και 68 χλμ. από την Άρτα. Διαθέτει δημαρχείο, σύγχρονο κέντρο υγείας, σχολεία, ταχυδρομείο, αστυνομία, κέντρο εξυπηρέτησης πολιτών, εμπορικά καταστήματα, καφενεία, ταβέρνες, και ωραία πλατεία στην οποία βρίσκεται ο ναός της Αγ. Παρασκευής καθώς και η πανέμορφη πέτρινη βρύση "Αράπης".

Από τα Πράμαντα έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε το δρόμο που οδηγεί στα πανέμορφα, παραδοσιακά και πασίγνωστα χωριουδάκιαΣυρράκο και Καλαρρύτες.

Τα Τζουμέρκα είναι από τα ωραιότερα ελληνικά βουνά

Παίρνουμε τώρα το δρόμο προς το χωριό Μελισσουργοί. Περίπου 2 χλμ. μετά τα Πράμαντα θα περάσουμε τον οικισμό Τσόπελα, όπου λειτουργούν ξενώνες, ξενοδοχεία κλπ. Στο χωριό αυτό εύκολα θα εντοπίσουμε και το μαγαζάκι που άνοιξαν ο Σπύρος και η Έφη, στο οποίο θα βρούμε καταπληκτικά χειροποίητα σφυρήλατα διακοσμητικά αντικείμενα (τηλ. 2659061532, 6945526488 & 6946387202).

Μόλις 1 χλμ. παρακάτω θα συναντήσουμε ταμπελίτσα που μας δείχνει δεξιά προς μονή Αγ. Παρασκευής. Από κει και πάνω ένας καλοπατημένος χωματόδρομος 3 χλμ. ανεβαίνει ψηλά στα 1.300 μ. υψόμετρο, όπου λειτουργεί το πολύ καλό ορειβατικό καταφύγιο Πραμάντων.

Επιστρέφουμε κάτω στην άσφαλτο και στρίβουμε δεξιά, οπότε πατάμε και πάλι στο Ν. Άρτας. Ακόμη 3 χλμ. και μπαίνουμε στο χωριόΜελισσουργοί. Έχει υψόμετρο 860 μ. και πληθυσμό περίπου 400 κατοίκων. Εδώ θα απολαύσουμε άγρια βουνά! Από τη μια τα Τζουμέρκα και από την άλλη υψώνεται η Κακαρδίτσα (υψ. 2.429 μ.) που χωρίζει την Ήπειρο από τη Θεσσαλία. Στην πίσω πλευρά της Κακαρδίτσας κυλάει οΑσπροπόταμος. Θα επισκεφθούμε το ναό του Αγ. Νικολάου, θα ανεβούμε και στο βουνό (με τα πόδια) για να απολαύσουμε τονκαταρράκτη του χωριού και στη συνέχεια θα ξεκουραστούμε στην όμορφη πλατεία. Γύρω από το χωριό, όπως είναι φυσικό, υπάρχουν άφθονες πηγές που μας δίνουν όλο το χρόνο πεντακάθαρο νερό. Μία από αυτές είναι και η πηγή "αγκάθι", από την οποία παίρνουμε και το εμφιαλωμένο νερό "Τζουμέρκα". Καύχημα των Μελισσουργών αποτελούν δύο Έλληνες πολιτικοί, ιδρυτές δύο διαφορετικών κομμάτων, τα οποία μάλιστα αμφότερα εισήλθαν (άμεσα ή έμμεσα) και στο ελληνικό κοινοβούλιο. Ο ένας είναι ο Δημήτρης Τσοβόλας και ο άλλος ο συγχωρεμένος Γιάννης Μπανιάς.

ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ

Το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας

Επιστρέφουμε ξανά στον Άραχθο, εκεί που βρίσκεται ο οικισμός Πλάκα. Εύκολα θα δούμε τα ταμπελάκια που θα μας κατευθύνουν μέσω ενός σύντομου και βατού χωματόδρομου στο πιο επιβλητικό από όλα ταπέτρινα παραδοσιακά γεφύρια της Ελλάδας. Πρόκειται για το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, του οποίου όμως οι διαστάσεις δεν είναι καθόλου της πλάκας! Είναι το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων αλλά και τρίτο μονότοξο σε ολόκληρη την Ευρώπη! Δεν κάνουμε πλάκα: έχει συνολικό μήκος 61 μ., συνολικό ύψος 21 μ., μέγιστο άνοιγμα της κεντρικής καμάρας 39,50 μ., ύψος από το νερό μέχρι τη "μασχάλη" 19,70 μ. και ελάχιστο πλάτος στην κορυφή 3,20 μ. Πρόκειται για ένα πραγματικό αριστούργημα της γνήσιας λαϊκής ηπειρωτικής αρχιτεκτονικής. Χτίστηκε το 1866 από τον πρωτομάστορα Κώστα Μπέκα και στοίχισε 300.000 γρόσια. Από το 1881 (οπότε και απελευθερώθηκε η Θεσσαλία από τον οθωμανικό ζυγό) μέχρι και το 1913 (οπότε απελευθερώθηκε και η Ήπειρος) ο Άραχθος ήταν το φυσικό σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Γιαυτόν το λόγο άλλωστε, ακριβώς δίπλα στο γεφύρι, στην αριστερή (ανατολική) όχθη του ποταμού, λειτουργούσε τελωνείο, το οποίο φυσικά μετά το 1913 έπαψε να έχει λόγο ύπαρξης και έτσι το κτήριο σιγά σιγά άρχισε να καταρρέει. Στο κτήριο όμως αυτό πραγματοποιήθηκε και η "συνδιάσκεψη της Πλάκας" από 21/2/1944 έως και 29/2/1944. Οι εργασίες της συνόδου είχαν σκοπό το συντονισμό του αγώνα των αντιστασιακών οργανώσεων που δρούσαν στην Ελλάδα την περίοδο της γερμανο-ιταλο-βουλγαρικής κατοχής και την παύση των μεταξύ τους εχθροπραξιών. Συμμετείχαν οΕΛΑΣ (Στέφανος ΣαράφηςΆρης Βελουχιώτης κ.ά.), ο ΕΔΕΣ(Κομνηνός ΠυρομάγλουΝαπολέων Ζέρβας κ.ά.) και ηΕΚΚΑ (Δημήτριος ΨαρρόςΓεώργιος Καρτάλης κ.ά). Τους συμμάχους εκπροσώπησε ο υπαρχηγός της βρετανικής αποστολής στην Ελλάδα Chris Woodhouse. Είπαμε και πιο πάνω ότι το τελωνείο σιγά σιγά κατέρρεε. Ανέλαβε λοιπόν πρόσφατα η πολιτεία, για ιστορικούς λόγους, μέσω κάποιου εργολάβου να το αναστηλώσει. Δείτε λοιπόν τώρα πώς ήταν παλιά, πώς κατάντησε μετά και πώς είναι σήμερα.

Δασικό Χωριό Κέδρος με φόντο τα Τζουμέρκα

Γυρίζουμε πίσω, στον κεντρικό δρόμο που ανεβαίνει προς Άγναντα και Πράμαντα. Παίρνουμε κατεύθυνση προς Άγναντα αλλά στα 3 χλμ. πρέπει να στρίψουμε δεξιά, προς το χωριό Καταρράκτης. Από τη στροφή αυτή θα χρειαστούμε ακόμη 10 χλμ. μέχρι τον Καταρράκτη. Είναι κι αυτό ένα απλωμένο χωριό με άφθονο πράσινο και μία απίστευτα όμορφη πλατεία. Έχει υψόμετρο 800 μ. και μόνιμο πληθυσμό περίπου 130 κατοίκων. Μέχρι το 1928 λεγόταν Σχωρέτσαινα και μάλιστα εικάζεται ότι από δω καταγόταν ο προπάππος του Σοφοκλή Σχορτσανίτη.

Το σημερινό όνομα του χωριού οφείλεται στους δίδυμους καταρράκτεςπου χύνουν τα νερά τους λίγο ψηλότερα. Η απόσταση από την πλατεία μέχρι τους καταρράκτες είναι περίπου 3-4 ελαφρώς ανηφορικά χλμ., δηλαδή ό,τι πρέπει για πεζοπορία, θα χρειαστούμε γύρω στη μία ώρα. Στο δρόμο για τους καταρράκτες θα περάσουμε και από το μικρό μοναστήρι της Αγ. Αικατερίνης. Όσοι επέλεξαν να ανέβουν στους καταρράκτες με αυτοκίνητο ή μηχανή, θα πρέπει αναγκαστικά να παρκάρουν μπροστά στο τουριστικό περίπτερο. Ακολούθως συνεχίζουμε με τα πόδια. Θα περπατήσουμε περίπου 150 μ. μέχρι τη βάση του μεγάλου καταρράκτη. Ύστερα θα περάσουμε πάνω από ένα ξύλινο γεφυράκι και σε ακόμη 150 μ. θα φτάσουμε στη βάση και του μικρού καταρράκτη. Το θέαμα είναι εντυπωσιακό. Πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι οι δύο αυτοίκαταρράκτες είναι εποχικοί. Ρίχνουν νερό από Οκτώβριο μέχρι και Ιούνιο, ενώ τους θερμούς μήνες του καλοκαιριού στεγνώνουν εντελώς.

Λίγο πιο έξω από το χωριό βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του δασικού χωριού Κέδρος, όπου κάθε καλοκαίρι πραγματοποιείται το Tzoumerka Art Festival. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει καλλιτεχνικές και περιβαλλοντικές εκδηλώσεις, εναλλακτικές δραστηριότητες, καλλιτεχνικά εργαστήρια, ημερίδες, εκθέσεις, δραστηριότητες υπαίθριας αναψυχής κλπ.

Οι καταρράκτες του χωριού Καταρράκτης στα Τζουμέρκα

Φεύγουμε και από τον Καταρράκτη. Περνάμε διαδοχικά τα χωριά Μικροσπηλιά, Λεπιανά και Ράμια και μπαίνουμε στην Κυψέλη. Εδώ γεννήθηκε ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες φωτογράφους του 20ού αι., ο αείμνηστος Κώστας Μπαλάφας. Ένας πραγματικός καλλιτέχνης που αγάπησε την Ελλάδα και την υπηρέτησε χωρίς συμβιβασμούς και σκοπιμότητες. Ο Κώστας Μπαλάφας έφυγε από τη ζωή στις 9/10/2011. Το έργο του αναμφίβολα αποτελεί παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Η πανέμορφη Κυψέλη έχει υψόμετρο 530 μ. και μόνιμο πληθυσμό περίπου 270 κατοίκων. Το χωριό αυτό μέχρι και το 1971 λεγόταν Χώσεψη. Εδώ αξίζει να επισκεφθούμε το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ζωής του Παντελή Καραλή. Βρίσκεται πάνω από τη δροσερή πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια. Πρόκειται για μια ιδιωτική συλλογή, η οποία χάρη στο μεράκι και την αγάπη του κυρ Παντελή για τον τόπο του, αυξάνεται συνεχώς. Σήμερα ξεπερνάει τα 2.000 εκθέματα, στα οποία περιλαμβάνονται αντικείμενα αγροτικής και οικιακής χρήσεως, παμπάλαια όπλα, υφαντά, ξυλόγλυπτα, νομίσματα, χειροποίητα κεντήματα, παραδοσιακές ενδυμασίες της περιοχής, εργαλεία διαφόρων επαγγελμάτων κ.ά. Τηλ. 2685071390.

Επόμενη στάση στο Βουργαρέλι, στο οποίο εδρεύει και ο νεοσύστατοςΔήμος Κεντρικών Τζουμέρκων. Μέχρι πρόσφατα εδώ είχε την έδρα του ο Δήμος Αθαμανίας. Το χωριό έχει υψόμετρο 760 μ. και μόνιμο πληθυσμό περίπου 300 κατοίκων. Το 1950 αποφασίστηκε να μετονομασθεί σε Δροσοπηγή, ένα όνομα που το διατήρησε μέχρι και το 1980, οπότε και ξανάγινε Βουργαρέλι! Θα δροσιστούμε στις δύο πέτρινεςπαραδοσιακές βρύσες του χωριού (η μία λέγεται Αρχόντω και η άλλη Κρυστάλλω), θα επισκεφθούμε τη γυναικεία μονή Αγ. Γεωργίου στον κεντρικό δρόμο και στη συνέχεια θα αναζητήσουμε το δρόμο που θα μας βγάλει σε 3 χλμ. στην Κόκκινη Εκκλησιά, γνωστή ακόμη και ως Παναγία Βελλάς αλλά και ως Βασιλομονάστηρο. Το όνομά της οφείλεται στα κόκκινα τούβλα της τοιχοποιίας της. Χτίστηκε το 1281. Κτήτορες της μονής φέρονται ο πρωτοστράτορας του Βυζαντίου Θεόδωρος Τσιμισκής και η σύζυγός του Μαρία, ο αδελφός του Ιωάννης Τσιμισκής και η σύζυγός του Άννα καθώς και ο επικεφαλής του Δεσποτάτου της Ηπείρου Νικηφόρος Α΄ και η σύζυγός του Άννα. Το πανηγύρι γίνεται στις 8 Σεπτεμβρίου.

Οι καταρράκτες της Σούδας στο χωριό Θεοδώριανα, ψηλά στα Τζουμέρκα

Επιστροφή στο Βουργαρέλι και συνεχίζουμε προς Αθαμάνιο και Θεοδώριανα. Ήδη κινούμαστε επί της στοιχειωμένης εθνικής οδού Τρικάλων - Άρτας, την οποία η Πολιτεία άρχισε να κατασκευάζει το 1934 και τελικά κατάφερε (ω του θαύματος!) να ασφαλτοστρώσει πλήρως στις αρχές του 21ου αι. Μέχρι πριν λίγα χρόνια η Άρτα και τα Τρίκαλα ήταν οι μόνες πρωτεύουσες όμορων νομών της Ελλάδας που δεν είχαν ολοκληρωμένη οδική σύνδεση. Όσο για τη μεταξύ τους απόσταση; Είναι 178 χλμ., μέγεθος ρεκόρ για ολόκληρη την ηπειρωτική Ελλάδα! Μόλις 5 χλμ. μετά το Βουργαρέλι μπαίνουμε στο καταπράσινοΑθαμάνιο. Από δω κατάγεται ένας ακόμη αρχηγός ελληνικού κόμματος: ο Αλέξης Τσίπρας. Το χωριό είναι χτισμένο αμφιθεατρικά σε υψόμετρο από 650 μ. έως 1.000 μ. και επί τουρκοκρατίας λεγόταν Λουψίστα. Το 1928 βαφτίστηκε Λειψό (μάλλον λειψό θα ήταν και το μυαλό του... νονού) και το 1950 απέκτησε το σημερινό του όνομα. Σήμερα στο Αθαμάνιο διαμένουν περίπου 300 μόνιμοι κάτοικοι. Από τον κεντρικό δρόμο ξεκινάει ένας άλλος επαρχιακός, που περνάει μέσα από το χωριό, ανεβαίνει ψηλά στα τελευταία σπίτια και καταλήγει ύστερα από 11 συναρπαστικά χλμ. στα απομονωμένα Θεοδώριανα.

Πάμε λοιπόν και στα Θεοδώριανα. Ο δρόμος ανηφορίζει απότομα, βγαίνει ψηλά σε τοπίο άγριο και απόκοσμο, περνάει από τη θέσηΣταυρός (υψόμετρο 1.400 μ.) και μετά κατεβαίνει στα Θεοδώριανα. Είναι χτισμένα στα 1.000 μ. υψόμετρο και αναμφισβήτητα είναι ένα από τα πιο πλούσια σε υδάτινους πόρους ελληνικά χωριά. Γύρω από τα Θεοδώριανα υπάρχουν 70 πηγές, άφθονα νερά κυλούν παντού, χειμώνα καλοκαίρι. Εδώ εμφιαλώνεται και το νερό "Πηγές Κωστηλάτας". Στο χωριό μένουν μόνιμα περίπου 150 κάτοικοι αλλά το καλοκαίρι αυτοί διπλασιάζονται. Οι τυχεροί φυσιολάτρες που θα φτάσουν μέχρι τα Θεοδώριανα δεν πρέπει να παραλείψουν μια βόλτα μέχρι τους πανέμορφους καταρράκτες της Σούδας. Παίρνουμε το χωματόδρομο που ανεβαίνει ψηλά (προς το αλπικό οροπέδιο της Κωστηλάτας) αλλά σε απόσταση μόλις 2 χλμ. από το χωριό θα συναντήσουμε το ρέμα της Άσπρης Γκούρας. Το ρέμα αυτό σχηματίζει δύο μεγάλους καταρράκτες, οι οποίοι βρίσκονται ο ένας δίπλα στον άλλον.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Ξενοδοχείο Ξενείον

ΑΓΝΑΝΤΑ
Το Αρχοντικό των Τζουμέρκων. Διαθέτει 12 δωμάτια με κεντρική θέρμανση, τηλεόραση και μπαλκονάκι. Στο ισόγειο βρίσκεται η αίθουσα πρωινού και το καθιστικό με το τζάκι και το μπαρ. Τηλ. 6974358393.

ΚΤΙΣΤΑΔΕΣ
Κατοικίες Θέασις Igloo. Πρόκειται για 4 ανεξάρτητα σπιτάκια σε σχήμα igloo. Έχουν 3 ή 4 κρεβάτια, μπάνιο, κουζίνα, τραπεζαρία, τζακόσομπα, TV και γυάλινη οροφή. Υπάρχει και τηλεσκόπιο για αστροπαρατήρηση, όταν ο ουρανός είναι καθαρός. Δείτε και εδώ. Τηλ. 6948682910.

Σαλέ Καλύβας. Υπάρχουν 2 σαλέ των 4 ατόμων, ντυμένα με ξύλο, με αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, μπάνιο, καθιστικό, TV, DVD, CD και όλα τα υλικά για self service πρωινό. Δείτε και εδώ. Τηλ. 6995124016 & 6930797829.

ΠΡΑΜΑΝΤΑ
Οικίες Κατώγι. Πρόκειται για δύο αυτόνομες τετράκλινες κατοικίες. Το κάθε σπίτι διαθέτει αυτόνομη θέρμανση, TV, wi fi internet, υπνοδωμάτιο, καθιστικό με τζάκι και χτιστά κρεβάτια, μπάνιο και κουζίνα με όλα τα απαραίτητα για την ετοιμασία self service πρωινού. Τηλ. 2659062074, 2681071641 & 6947801240.

Καταφύγιο Πραμάντων. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.300 μ. Αποτελείται από 2 οκτάκλινα και 1 δεκάκλινο, κουζίνα, τραπεζαρία και καθιστικό με τζάκι. Παρέχονται κουβέρτες και μαξιλάρια. Πρέπει να φέρεις όμως δικά σου σεντόνια & μαξιλαροθήκη ή εναλλακτικά sleeping bag. Τιμή: 13 € το άτομο. Κατόπιν προσυνεννόησης η Πόλα και ο Μπάμπης μπορούν να μαγειρέψουν τα πάντα. Τηλ. 2659300645, 6944324156 & 6972328392.

ΤΣΟΠΕΛΑ
Ξενοδοχείο Τζουμέρκα. Είναι ένα από τα πρώτα ξενοδοχεία που χτίστηκαν στα Τζουμέρκα (λειτουργεί από το 1987). Υπάρχουν 2 κτίρια. Το παλιό διαθέτει 22 δωμάτια με κεντρική θέρμανση, TV και μπαλκονάκι, ενώ εκεί λειτουργεί και εστιατόριο και καφέ μπαρ. Ήδη όμως από το 2001 λειτουργεί και νέο κτίριο με 5 studios. Τα 4 είναι δίκλινα μονόχωρα και το πέμπτο είναι δίχωρο. Έχουν κεντρική θέρμανση, ψυγείο, TV και μπαλκονάκι. Μείναμε εδώ το Μάιο του 2001 στο δωμάτιο Νο 208 (στο παλιό κτίριο) τρία άτομα προς 15.000 δρχ. (44,02 €) με πρωινό. Τηλ. 2659061590 & 2659061336.

Ξενοδοχείο Ανάβαση. Αποτελείται από δίκλινα και τρίκλινα (όλα με αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV, mini bar και wi fi internet) καθώς και σουίτες που διαθέτουν επιπλέον και τζάκι και ξύλινη σοφίτα. Υπάρχει κοινόχρηστο καθιστικό με παραδοσιακό πέτρινο τζάκι. Τηλ. 2659061141 & 6947561467.

Ξενοδοχείο Ορίζοντες. Λειτουργεί από το Φεβρουάριο του 2012. Διαθέτει 12 δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, μαντεμένια ξυλόσομπα, TV, mini bar, wi fi internet και μπάνιο με καμπίνα υδρομασάζ. Λειτουργούν: εστιατόριο, καφέ μπαρ με δωρεάν γλυκά και βιβλιοθήκη με βιβλία και περιοδικά. Τηλ. 2659061002.

Ξενώνας Φτέρη. Αποτελείται από 7 δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV, mini bar & wi fi internet. Τα 3 από τα 7 δωμάτια έχουν και τζάκι. Υπάρχει καθιστικό με τζάκι, βιβλία, περιοδικά και επιτραπέζια παιχνίδια καθώς και τραπεζαρία, όπου σερβίρεται το πρωινό. Τηλ. 2659062030, 6937784641 & 6976603555.

Ξενοδοχείο Ξενείον. Ανήκει στον τραγουδιστή Γιώργο Μεράντζα. Υπάρχουν 7 διαμερίσματα με κεντρική θέρμανση, υπνοδωμάτιο, μπάνιο, κουζίνα και καθιστικό με TV. Τα 4 από αυτά έχουν και τζάκι. Λειτουργούν εστιατόριο (μόνο με προσυνεννόηση), καφέ μπαρ και εξωτερική πισίνα για το καλοκαίρι. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2659062350, 2659062351 & 6948727701.

ΜΕΛΙΣΣΟΥΡΓΟΙ
Ξενοδοχείο Αγκάθι. Μέσα στο δάσος. Τα δωμάτιά του διαθέτουν κεντρική θέρμανση, τζάκι, TV, mini bar & internet. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2659061200 & 6977455762.

Καταφύγιο Σαλέ Μελισσουργών. Τηλ. 6973497865 & 2102460375.

Ενοικ. Δωμάτια Χρήστος Παππάς. Έχουν και ταβέρνα. Τηλ. 2695061114.

Ξενώνας Πάνθωρον

ΠΛΑΚΑ
Ξενοδοχείο Τελωνείο. Διακοσμημένο με θέμα το ψωμί. Υπάρχουν 11 δωμάτια, εκ των οποίων τα 9 με τζάκι, όλα όμως με αυτόνομη θέρμανση, TV, A/C και ψυγείο. Τιμή δίκλινου από 70 € και τρίκλινου από 90 €, ενώ όσοι χρησιμοποιήσουν και το τζάκι θα χρεωθούν ακόμη 7 € την ημέρα. Λειτουργεί εστιατόριο και καφενεδάκι. Τηλ. 2685031006, 2685031060 & 6979419773.

ΜΟΝΟΛΙΘΙ
Ξενοδοχείο Το Γεφύρι της Πλάκας. Τα δωμάτιά του έχουν αυτόνομη θέρμανση, TV, mini bar και μπαλκόνι με θέα προς τα Τζουμέρκα. Λειτουργούν εστιατόριο, καφέ, σάουνα, χαμάμ και υδρομασάζ. Τηλ. 2685031220, 6977607924 & 6945085762. 

ΚΥΨΕΛΗ
Ξενώνας Κυψέλη. Αποτελείται από 1 μονόκλινο, 11 δωμάτια δίκλινα ή τρίκλινα και 2 τετράκλινες σοφίτες. Όλα έχουν αυτόνομη θέρμανση, μπάνιο, TV, ψυγείο και μπαλκονάκι, ενώ τα 8 από τα 14 δωμάτια έχουν και κουζίνα. Υπάρχει και κοινόχρηστο καθιστικό με τζάκι, TV, wi fi internet και επιτραπέζια παιχνίδια. Στο χώρο αυτόν σερβίρεται και το παραδοσιακό πρωινό. Τιμές: από 60 € έως 90 €. Τηλ. 2685071100, 2685071101, 6972716868 & 6972445322.

Ενοικ. Δωμάτια Παντελής Καραλής. Τηλ. 2685071390 & 6976347080.

ΑΘΑΜΑΝΙΟ
Αρχοντικό Σαράι. Διαθέτει studio με αυτόνομη θέρμανση, μπάνιο, TV, σαλονάκι, κουζινούλα, τραπεζαρία και άνετη βεράντα. Υπάρχει επίσης και κοινόχρηστο καθιστικό με τζάκι, όπου (προαιρετικά) σερβίρεται και το πρωινό. Τηλ. 2685024001 & 6938306871.

Ξενώνας Αθαμανία. Άνετα δωμάτια για 2-4 άτομα. Είναι ντυμένα με ξύλο και έχουν αυτόνομη θέρμανση, μπάνιο, κουζίνα, TV και μπαλκόνι με θέα. Υπάρχει ακόμη κοινόχρηστο καθιστικό με τζάκι, TV και mini bar. Λειτουργεί εστιατόριο. Τηλ. 2685022164, 6972649770, 6947835214 & 6972407275.

Ξενοδοχείο Αθάμας. Διαθέτει 6 δίκλινα. Τηλ. 2685024588, 2685024122, 6973344945 & 6973854283.

Ενοικ. Δωμάτια Ελατοφίλητο. Τηλ. 2685022979 & 2685024555.

ΘΕΟΔΩΡΙΑΝΑ
Ξενώνας Αλώνι. Υπάρχουν 6 δωμάτια με κεντρική θέρμανση, μπάνιο, ψυγείο & TV. Το πρωινό σερβίρεται προαιρετικά. Τηλ. 2685022210, 2681070135, 2681079517 & 6974327195.

Ξενώνας Κωστηλάτα. Διαθέτει 4 δίκλινα (που μπορούν να γίνουν και τρίκλινα) με κεντρική θέρμανση και μπάνιο. Από κάτω λειτουργεί και καφενεδάκι - ψησταριά. Τηλ. 2685022078.

Ξενώνας Καταφύγιο. Πετρόκτιστος και παραδοσιακός, έχει 1 δίκλινο και 3 τρίκλινα, όλα με κεντρική θέρμανση. Λειτουργεί ταβέρνα με όμορφο τζάκι. Τηλ. 6979208225.

Ξενοδοχείο Τελωνείο

ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ
Δασικό Χωριό Κέδρος. Αποτελείται από 20 ξύλινα σπιτάκια, τα 8 με 1 υπνοδωμάτιο και τα 12 με 2 υπνοδωμάτια, όλα όμως με κεντρική θέρμανση, κουζίνα, μπάνιο και καθιστικό με τζάκι και TV. Υπάρχει και ορειβατικός ξενώνας 18 κλινών με 2 μπάνια και 2 WC. Λειτουργούν καφέ μπαρ και εστιατόριο. Τιμές: από 70 € με πρωινό 2 άτομα στο μικρό σπιτάκι τη χαμηλή σεζόν έως 240 € με ημιδιατροφή 4 άτομα στο μεγάλο σπιτάκι την υψηλή σεζόν. Δείτε και εδώ αλλά και εδώ. Τηλ. 2685031791, 2685031792 & 2685031793.

Ξενώνας Καταφύγι. Διαθέτει 12 δίκλινα (που μπορούν να γίνουν και τρίκλινα) με κεντρική θέρμανση, ψυγείο & TV. Κάποια δωμάτια έχουν και τζάκι. Λειτουργούν καφέ μπαρ και εστιατόριο με τζάκι. Τηλ. 2685051518, 2685051545, 6945331777 & 6973691181.

Ξενοδοχείο Καταρράκτης. Υπάρχουν 15 δωμάτια με κεντρική θέρμανση, τηλεόραση και μπαλκόνι. Λειτουργούν καφέ μπαρ και εστιατόριο με τζάκι. Τηλ. 2685051323 & 6974335797.

ΒΟΥΡΓΑΡΕΛΙ
Ξενώνας Πάνθωρον. Αποτελείται από 10 διαμερίσματα με κεντρική θέρμανση, κουζίνα, TV και μπαλκονάκι. Κάποια έχουν και τζάκι. Το πρωινό σερβίρεται στο καθιστικό, το οποίο έχει και τζάκι και TV και NOVA. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2685022111, 2685022250, 2685022251 & 6972425591.

Αρχοντικό Βίλλα Σοφία. Παραδοσιακός μικρός ξενώνας με ρομαντικά δωμάτια. Διαθέτει και κοινόχρηστο καθιστικό με διαμπερές τζάκι. Σερβίρεται σπιτικό πρωινό. Τηλ. 2685022713, 2685022735, 2106893210 & 6977192199.

Ξενοδοχείο Γαλήνη. Έχει 1 μονόκλινο, 11 δίκλινα και 4 τρίκλινα, όλα με κεντρική θέρμανση, μπάνιο και TV. Κάποια δωμάτια έχουν και ψυγείο. Υπάρχει κοινόχρηστο καθιστικό με τζάκι. Τιμές: δίκλινο 40 € και τρίκλινο 50 €. Συμπεριλαμβάνεται το πρωινό. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2685022380, 2685022135, 2685024580 & 6972343604.

Ξενώνας Όνειρο. Διαθέτει 4 δίκλινα και 1 τρίκλινο, όλα με κεντρική θέρμανση, μπάνιο, TV και μπαλκόνι. Στους κοινόχρηστους χώρους θα βρούμε καθιστικό με τζάκι και κουζίνα με ψυγείο. Το πρωινό είναι προαιρετικό. Δείτε και εδώ αλλά και εδώ. Τηλ. 2685022259 & 6976061352.

Ενοικ. Δωμάτια Χαγιάτι. Ακριβώς πάνω από την ομώνυμη ψησταριά. Τηλ. 2685022674.

Ενοικ. Δωμάτια Κώστας Τάσιος. Από κάτω λειτουργεί και ταβερνάκι. Τηλ. 2685022254.

Δεν υπάρχουν σχόλια: