Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Ελλάδα, μία από τις χειρότερες χώρες του κόσμου για τους εργαζομένους


Η ανεργία στην Ελλάδα βρίσκεται στα ύψη, αλλά και αυτοί που καταφέρνουν να βρουν δουλειά δεν έχουν και λόγο να. πανηγυρίζουν, καθώς η χώρα μας κατατάσσεται από τη Διεθνή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (IUTC) ως μία από τις χειρότερες στον κόσμο για να δουλεύει κανείς.

Στη μελέτη της για το 2014, η IUTC «βαθμολογεί» τις χώρες με μία κλίμακα από το 1 ως το 5 (συν μία επιπλέον βαθμίδα 5+), όπου το 1 σημαίνει εξασφαλισμένα εργασιακά δικαιώματα και το 5 καμία εγγύηση των εργασιακών δικαιωμάτων, ενώ η βαθμίδα 5+ αφορά σε χώρες όπου αυτό οφείλεται σε εμφύλιο πόλεμο ή γενικότερη κατάλυση των νόμων.

Η Ελλάδα, όπως μπορεί να μαντέψατε, τοποθετείται στη βαθμίδα 5, που σημαίνει: «Οι χώρες με αξιολόγηση 5 είναι οι χειρότερες χώρες στον κόσμο για να δουλεύει κανείς. Αν και η νομοθεσία μπορεί να ορίζει συγκεκριμένα δικαιώματα, οι εργαζόμενοι δεν έχουν ουσιαστικά πρόσβαση σε αυτά τα δικαιώματα και επομένως είναι εκτεθειμένοι σε αυταρχικά καθεστώτα και άδικες εργασιακές πρακτικές».

Έχει αξία να απαριθμήσουμε τις υπόλοιπες χώρες που βαθμολογούνται με 5 από την IUTC, και να αναρωτηθούμε αν είμαστε υπερήφανοι γι' αυτό:

 Αλγερία
Μπανγκλαντές
Λευκορωσία
Καμπότζη
Κίνα
Κολομβία
Ακτή Ελεφαντοστού
Αίγυπτος
Φίτζι
Γουατεμάλα
Ινδία
Λάος
Μαλαισία
Νιγηρία
Φιλιππίνες
Κατάρ
Νότια Κορέα
Σαουδική Αραβία
Σουαζιλάνδη
Τουρκία
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Ζάμπια
Ζιμπάμπουε

Δεν υπάρχουν σχόλια: