Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, εξαιρετική ποιότητα υδάτων διαθέτουν 33 παραλίες στην Ήπειρο



Η πιστοποίηση του υπουργείου Περιβάλλοντος, αποτελεί, μαζί με τις γαλάζιες σημαίες την καλύτερη διαφήμιση για την προσέλκυση τουριστών.
Το χρώμα τους ποικίλλει από γαλάζιο και πράσινο μέχρι τιρκουάζ και βαθύ μπλε, ενώ αφορούν σε λίμνες και θάλασσες.

Δεν πρόκειται για φωτογραφίες που κοσμούν διαφημιστικές μπροσούρες και wallpapers εντυπωσιάζοντας όσους τις βλέπουν και παρακινώντας τους να επισκεφθούν τα παραδεισένια μέρη που απεικονίζουν, αλλά για τις παραλίες της Ηπείρου, οι οποίες διαθέτουν εξαιρετικής ποιότητας νερά για κολύμβηση.

Εκτός από τις 6 γαλάζιες σημαίες, που απέκτησαν οι παραλίες μας και οι οποίες πιστοποιούν την καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και ταυτόχρονα την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, διαθέτουν και πεντακάθαρα νερά και μάλιστα με. σφραγίδα.
Τα παραπάνω αποτελούν την καλύτερη διαφήμιση για την προσέλκυση τουριστών φέτος το καλοκαίρι, καθώς τα παράλια προσδοκούν να κατακλυστούν από επισκέπτες.
Βλέπετε, οι προηγούμενες τουριστικές σεζόν δεν ήταν και οι καλύτερες, λόγω της γενικευμένης οικονομικής δυσπραγίας.



Η έκθεση
Η αξιολόγηση των υδάτων κολύμβησης, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων παρακολούθησης των τεσσάρων τελευταίων ετών, αποτυπώνεται στην Εθνική Έκθεση αξιολόγησης της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης της χώρας για το 2013.
Η αξιολόγηση έγινε λαμβάνοντας υπόψη τις μικροβιολογικές παραμέτρους αντιπροσωπευτικών σημείων δειγματοληψίας και εφαρμόζοντας την προβλεπόμενη από τη νομοθεσία στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων των τεσσάρων τελευταίων ετών (2010-2013).
Συνολικά στη χώρα μας ελέγχθηκαν 2.162 παραλίες, εκ των οποίων και 35 σε Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα, Άρτα.
Από αυτές, οι 33 διαθέτουν εξαιρετική ποιότητα υδάτων και δύο καλή ποιότητα.
Σύμφωνα με την αξιολόγηση, το 94% περίπου των υδάτων κολύμβησης ταξινομείται σε εξαιρετική ποιότητα, ενώ πρακτικά το σύνολο (99,8%) είναι κατάλληλο για κολύμβηση, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις συμμόρφωσης με την Οδηγία 2006/7/ΕΚ.
Σύμφωνα με την επεξεργασία των αποτελεσμάτων, 2016 σημεία (93,8%) ταξινομούνται στην κατηγορία «εξαιρετικής ποιότητας», 111 σημεία (5,2%) χαρακτηρίζονται ως «καλής ποιότητας», 18 σημεία (0,8%) χαρακτηρίζονται ως «επαρκούς ποιότητας» και μόνο 5 σημεία (0,2%) ως «ανεπαρκούς ποιότητας».
Οι παραλίες
Ειδικότερα στην Ήπειρο, εξαιρετικής ποιότητα νερά, διαθέτουν οι εξής παραλίες:
- Στην Άρτα: Λιμάνι Σαλαώρας, Ράμμα Σαλαώρας
- Στην Ηγουμενίτσα: Αγία Παρασκευή, Αλυκή, Αρίλλας, Γαλλικός Μώλος, Δρέπαν - Μακρυγιάλι, Ζάβια, Καραβοστάσι, Μέγας Άμμος, Μπέλλα Βράκα και οι παραλίες της Πλαταριάς
- Στην Πρέβεζα: Βράχος, Καλαμίτσι, Κυανή Ακτή, Λιθάρι Δέσπως, Λυγιά, Μύτικας, Κανάλι - Καστροσυκιά και Παντοκράτωρ
- Στην Πάργα: Αλωνάκι, Αμμουδιά, Βάλτος, Κρυονέρι, Λίχνος, Λούτσα - Μύλος Φλέβα, Πάργα, Σαρακίνικο.
- Στους Φιλιάτες: Κεραμίδι, Σαγιάδα
Στην τελευταία κατηγορία περιλαμβάνεται η Κορωνησία και η Αλυκή - Κόπραινα.
Η αξιολόγηση των υδάτων κολύμβησης, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων παρακολούθησης των τεσσάρων τελευταίων ετών, αποτυπώνεται στην Εθνική Έκθεση αξιολόγησης της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης της χώρας για το 2013.
Η αξιολόγηση έγινε λαμβάνοντας υπόψη τις μικροβιολογικές παραμέτρους 2.162 αντιπροσωπευτικών σημείων δειγματοληψίας και εφαρμόζοντας την προβλεπόμενη από τη νομοθεσία στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων των τεσσάρων τελευταίων ετών (2010-2013).


«Συγκριτικό πλεονέκτημα»
Σχετικά με την αξιολόγηση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης της χώρας, ο υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Νίκος Ταγαράς, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η χώρα κάνει συνολικά μία μεγάλη, διαρκή και δύσκολη προσπάθεια. Σε όλους τους τομείς βελτιωνόμαστε, σε σχέση με το παρελθόν. Το περιβάλλον και ειδικότερα τα ύδατα είναι ένας τομέας που, παρά την οικονομική κρίση, αργά αλλά σταθερά και με επιμονή βελτιωνόμαστε, αγγίζοντας επίπεδα αριστείας. Η θάλασσα και οι ακτές μας είναι συγκριτικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τη χώρα.
Τα κολυμβητικά νερά και οι θάλασσές μας σημαίνουν πολλά και για τους Έλληνες και για τους επισκέπτες της χώρας. Ενόψει του καλοκαιριού αποδεικνύεται, με επιστημονικά χαρακτηριστικά, η ποιότητα τους. Είναι διαρκής υποχρέωση όλων μας, πολιτείας και πολιτών, να διαφυλάξουμε αυτόν τον ανεκτίμητο θαλάσσιο θησαυρό μας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: