Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Πόλεμος για το μπόνους των 50 εδρών


Οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ «τσίμπησαν» το «τυράκι» της κατάργησης των 50 εδρών που έριξε ο Βενιζέλος

Νέο μέτωπο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης προκαλεί η πρόταση που φαίνεται να προωθεί ο Ευ. Βενιζέλος για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα των εθνικών εκλογών. Ένα νέο εκλογικό σύστημα το οποίο θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αναλογικότερη εκπροσώπηση των κομμάτων στη Βουλή.

Με δεδομένο ότι πλέον μονοκομματικές κυβερνήσεις δεν πρόκειται να υπάρξουν πλέον και με τους Έλληνες πολίτες να στέλνουν το μήνυμα ότι θέλουν συνεργασίες και συμμαχίες που θα οδηγήσουν τη χώρα σε καλύτερες ημέρες, η κυβέρνηση φαίνεται να ευνοεί ένα τέτοιο σενάριο. 

Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι πρόκειται για μεθόδευση της κυβέρνησης προκειμένου να ανακόψει την πορεία του Τσίπρα προς την εξουσία. Ο Πάνος Σκουρλέτης τάχθηκε υπέρ της καθιέρωσης της απλής αναλογικής σημειώνοντας ότι: «Η Δημοκρατία στην Ελλάδα έχει ταλαιπωρηθεί τα τελευταία χρόνια από τις αλλαγές στα συστήματα των εκλογών». Και συνέχισε: «Τώρα που διαπιστώνουν ότι έχουν υποστεί μια μεγάλη εκλογική ήττα, θέλουν απλώς να δημιουργήσουν στο πρώτο κόμμα που θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και στις εθνικές εκλογές, να δημιουργήσουν ένα ακόμη εμπόδιο; Αν είναι αυτό το θέμα τους δεν μας αφορά», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης.

Το «τυράκι» της κατάργησης των 50 εδρών που έριξε ο Βενιζέλος το «τσίμπησαν» οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ που έχουν εγκλωβιστεί σε ένα απίστευτο δίλημμα για το τι πρέπει να κάνουν. Από τη μια ζητούν εκλογές γιατί λένε ότι το μπόνους που έχει η ΝΔ δεν της ανήκει καθώς είναι δεύτερο κόμμα. Κι από την άλλη, τρέμουν στην ιδέα της κατάργησης του μπόνους παρά το γεγονός ότι η καθιέρωση της απλής αναλογικής είναι πάγιο αίτημα της Αριστεράς. Όπως αποδεικνύεται όμως της Αριστεράς που είχε 3% κι όχι εκείνης που διεκδικεί την εξουσία.

Όπως και να έχει το επόμενο διάστημα το μπόνους των 50 εδρών θα αποτελέσει πεδίο αντιπαράθεσης και μένει να δούμε αν θα συναινέσει ένα κόμμα της Αριστεράς στην κατάργησή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: