Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

O Δήμος Περιστερίου, τίμησε την προσφορά στα ηπειρώτικα γράμματα του Χρήστου Παπακίτσου, σε ειδική εκδήλωση, την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012. Ο Χαιρετισμός του Προέδρου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Γιώργου Οικονόμου.



Ο 6ος Δήμος της χώρας μας , ο Δήμος Περστερίου ,όπου το ηπειρώτικο αποδημικό στοιχείο είναι πολυπληθέστατο, κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου πραγματοποίησε, την Κυριακή το απόγευμα της 25ης Νοεμβρίου του 2012,.στην αίθουσα της δημοτικής βιβλιοθήκης τιμητική βραδυά για τον Ηπειρώτη Λογοτέχνη και λαογράφο, από την Άγναντα των Τζουμέρκων Άρτας, που έχει διατελέσει για αρκετά χρόνια Πρόεδρος της Αδελφότητας Αγναντινών Αττικής, Χρήστο Παπακίτσο. 


Πλήθος Ηπειρωτών του Περιστερίου, που πήγαν να τιμήσουν τον πετυχημένο σε όλα του, αλλά και σεμνό για την προσφορά του Χρήστο Παπακίτσο, δημιούργησαν το αδιαχώρητο στην αίθουσα, με αποτέλεσμα να θεωρηθεί ότι έπρεπε να γίνει άλλη επιλογή για τον χώρο.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους , ο Δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατρουρίδης , ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, συνοδευόμενος από μέλη του Δ.Σ. της κορυφαίας αποδημικής οργάνωσης, πολλοί σημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι και μέλη ηπειρωτικών συλλόγων, αδελφοτήτων, ενώσεων και ομοσπονδιών, εκπρόσωποι φορέων, της περιοχής του Περιστερίου, αλλά και εκπρόσωποι άλλων ετεροδημότικων αποδημικών οργανώσεων του Περιστερίου.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Περιστερίου, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Τιμώμενου και στην συνεισφορά του τόσο στον τόπο καταγωγής όσο και στο Περιστέρι όπου διαβιοί.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πρόεδρος της ΈνωσηςΗπειρωτών Περιστερίου Βασίλης Τζούμας, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστοική εξέλιξη της Ένωσης, λέγοντας ότι εμπνευστής και οργανωτής της, ήταν ο τιμώμενος, που μαζί με κάποιους άλλους εμπνευσμένους Ηπειρώτες ξεκίνησαν την οργάνωση των Αποδήμων Ηπειρωτών. , γι΄ αυτό και η ένωση τον έχει κηρύξει με ομόφωνη απόφασή της Επίτιμο πρόεδρό της, Ακόμη ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στην κοινωνική προσφορά του Χρήστου Παπακίτσου και στο πλούσιο λαογραφικό και συγγραφικό του έργο.
Τόνισε την μεγάλη του προσπάθεια που κατέληξε στην συγγραφή δοκιμίου για το ελληνικό λεξιλόγιο των Τζουμέρκων, που χρησιμοποιούσαν και μέχρι πρόσφατα οι Τζουμερκιώτες.

Ακολούθησε εκ μέρους της Ηπειρωτικής αποδημίας της Αττικής, ο χαιρετισμός του Προέδρου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργου Οικονόμου , ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε.
''Εκ μέρους του Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος θέλω να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση και παράλληλα να συγχαρώ τον Δήμαρχο Περιστερίου και όλο το δημοτικό συμβούλιο , για την αξιόλογη πρωτοβουλία του , να τιμήσει απόψε έναν διακεκριμένο Ηπειρώτη λογοτέχνη το Χρήστο Παπακίτσο ο οποίος είναι ένας από τους σημαντικότερους και αυθεντικότερους εκπροσώπους που διαθέτει σήμερα η πλούσια Ηπειρωτική λογοτεχνία. Ο Χρήστος Παπακίτσος αποτελεί θα έλεγα μια από τις εξέχουσες μορφές , της πιο ζωντανής Τζουμερκιώτικης παράδοσης αλλά και της Ηπειρωτικής Αποδημίας γενικότερα. Είναι λογοτέχνης που έχει στο ενεργητικό του διηγήματα , ποιήματα , αφηγήματα , λαογραφικές και κοινωνικές μελέτες.
Είχα την τύχη , στις δύσκολες μέρες που όλοι μας βιώνουμε ως πρόεδρος της ΠΣΕ να συνεργαστώ μέσα από συλλογικές διαδικασίες με τον Χρήστο Παπακίτσο και να διαπιστώσω ότι ο Χρήστος Παπακίτσος δεν είναι μόνο λογοτέχνης , είναι ένα άτομο που έχει βαθειά ριζωμένο μέσα του τον ουμανισμό , είναι η ενσάρκωση του ετεροκεντρισμού της αγάπης, ένας άνθρωπος με κριτικό πνεύμα, με κριτική σκέψη που για όσα συμβαίνουν γύρω μας δεν μένει απαθής , ούτε τα παρακολουθεί εκ του μακρόθεν ως θεατής , αλλά με αντικειμενικότητα , με υπευθυνότητα , με ορθολογισμό στηλιτεύει τα κακώς κείμενα. Είναι πολύ ελπιδοφόρο όχι μόνο για την ηπειρωτική αποδημία, αλλά για όλη την Ήπειρο, για όλη την Ελλάδα , το γεγονός ότι υπάρχουν στις μέρες μας, μέρες, που επικρατεί αγωνία για το σήμερα και ανησυχία για το αύριο , άνθρωποι σαν τον Χρήστο Παπακίτσο που συνεχίζουν την παράδοση παλαιότερων συγγραφέων και ποιητών της περιοχής μας και με το έργο τους αφυπνίζουν συνειδήσεις και στέλνουν μηνύματα.
Κύριε Δήμαρχε , είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος γιατί στους δύσκολους σημερινούς καιρούς της εξαθλίωσης , της φτώχειας και της μιζέριας, μέσα από τέτοιες σημαντικές πρωτοβουλίες δημιουργούνται γύρω μας πρότυπα , που παράγουν πολιτισμό και διαμορφώνουν πολίτες με αυτοπεποίθηση με διαλεκτική και κριτική ικανότητα , κάτι που έχουμε ανάγκη σήμερα.
Εγώ να συγχαρώ το Χρήστο Παπακίτσο για το συγγραφικό του έργο , για το οποίο αισθανόμαστε υπερήφανοι και να του ευχηθώ να έχει υγεία , δύναμη και έμπνευση έτσι ώστε να απολαύσουμε και άλλα έργα του.



Τέλος ο Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης Πρόεδρος Της Ιστορικής Και Λαογραφικής Εταιρείας Τζουμέρκων καθηγητής κ. Κων/νος Μαργώνης , αναφέρθηκε με κάθε λεπτομέρεια στο συγγραφικό έργο του Χ. Παπακίτσου ,ανέγνωσε δε, αποσπάσματα από ποιήματα , διηγήματα, αφηγήματα και άρθρα του τιμώμενου που έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες καιο έχουν τύχει ευμενών σχολίων.


Φυσικά η βραδυά έκλεισε με ηπειρώτικη μουσική και προσφορά ηπειρώτικων εδεσμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: