Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Απόλυτη επιτυχία σημείωσε η παράσταση '' Η Αποκάλυψη του Ιωάννη κατά Νίκο Παπακώστα'', στο 'Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Η παράσταση ταξιδεύει και στις Βρυξέλλες. Τι γράφει στο fb ο Αργιθεάτης δικηγόρος Μενέλαος Παπακώστας.

Την φωτογραφία την είδαμε στο "Fa" και στην σελίδα του Αργιθεάτη Δικηγόρου της Αθήνας Μενέλαου Παπαδημητρίου και είναι από την χθεσινή πετυχημένη παράσταση ''Η αποκάλυψη του Ιωάννη κατά Νίκο Παπακώστα'' στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Γράφει λοιπόν ο κ Παπαδημητρίου στη σελίδα του: "NIKOΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΣΣΥΒΑΚΗΣ!!! Δυό σπουδαίοι Ηπειρώτες - Αρτινοί (από τη Σουληκαριά ο πρώτος και από τη Μεγαλόχαρη ο δεύτερος) στο χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού που διαπρέπουν και κάνουν την Πατρίδα περήφανη!!!

Μετά από την καταπληκτική παράσταση ''Η αποκάλυψη του Ιωάννη κατά Νίκο Παπακώστα'' που έγινε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και που η ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ, Η ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΑΣΠΟΔΗΜΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ, ΔΙΕΘΕΣΕ ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ, συναντηθήκαμε με το λαμπρό Σκηνοθέτη ΝΙΚΟ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ και τον υπεύθυνο του γραφείου Τύπου της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου ΑΝΤΩΝΗ ΚΟΣΣΥΒΑΚΗ και τα είπαμε Πατριωτικά!!!"

Με απόλυτη επιτυχία έγινε χθες η παράσταση στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (ΙΜΚ).



Το Σάββατο, 24 Νοεμβρίου, στις 21:00, και για την υποστήριξη του ΙΜΚ, αλλά και με την στήριξη της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, παρουσιάσθηκε με απόλυτη επιτυχία στο Θέατρο του Ιδρύματος η "Αποκάλυψη του Ιωάννη κατά Νίκο Παπακώστα". Ένα πανανθρώπινο έργο, που κινείται ανάμεσα στην προφητεία και το όραμα, την αγωνία και την υπέρβαση, το οποίο αμέσως μετά, και με την Αιγίδα του ΙΜΚ, ταξιδεύει εκτός συνόρων για να παρουσιαστεί στις Βρυξέλλες. 

Η "Αποκάλυψη του Ιωάννη κατά Νίκο Παπακώστα" είναι μία σύνθετη παράσταση σε ποιητική απόδοση και μουσική του ίδιου, η οποία παρουσιάζεται ως μια μινιμαλιστικής μορφής τραγωδία, όπου κυριαρχεί ο θείος λόγος, μέσα από τις ερμηνείες των ηθοποιών και τη παρουσία του χορού (λαού), η εικόνα μέσω video art και street art, η μουσική, ο ήχος και το φως. 



Χωρίς να αλλοιώνεται το περιεχόμενό του ή να επιβάλλονται αυθαίρετες ερμηνείες στο αριστουργηματικό κείμενο του Ιωάννη, η μετάφραση και η ποιητική του απόδοση σε μια απλή, κατανοητή και χωρίς ακρότητες γλώσσα αλλά και η παράσταση "Αποκάλυψη του Ιωάννη κατά Νίκο Παπακώστα" φέρνει το δύσκολο και μερικές φορές στρυφνό και δυσνόητο πρωτότυπο κείμενο ένα βήμα πιο κοντά στο θρησκευόμενο και μη ελληνικό κοινό, αλλά και το παγκόσμιο, αναδεικνύοντας όλη τη μοναδικότητά του. Όλη τη ξεχωριστή του δύναμη, τους πολλαπλούς συμβολισμούς του και το θείο μεγαλείο, όπως αποκαλύπτεται από τα οράματα και το λόγο του Ιωάννη του Θεολόγου. 



Η παράσταση συνοδεύεται από προβολές βίντεο με εικαστικές απεικονίσεις της Αποκάλυψης (την χρονική περίοδο από το 950 έως και το 1870) καθώς και street art εικαστικές παρεμβάσεις -προϊόν επίπονης έρευνας και δουλειάς δύο και πλέον ετών. 

Η εμπλουτισμένη με παραδοσιακά και σύγχρονα όργανα και μοτίβα μουσική της, αναδεικνύει την εντυπωσιακή, πυκνή και πλήρη μάχη ανάμεσα στις δυνάμεις του καλού και του κακού όπως ακριβώς αναφέρει το έργο του Ιωάννη. 

Επιπλέον, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν, η σκηνογραφική δημιουργία του Μιχάλη Αθανασιάδη, οι εικαστικές παρεμβάσεις του STMTS, οι φωτισμοί του Tάκη Ποδαρόπουλου, και τα ηχητικά εφέ από φυσικές, κατά κύριο λόγο, ηχογραφήσεις του Panas, που διαμορφώνουν ένα σύγχρονο και εντυπωσιακό σκηνικό περιβάλλον. 

"Ταξιδεύει" στις Βρυξέλλες

Η παράσταση έγινε για τους σκοπούς του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης και όλοι οι συντελεστές συμμετείχαν εθελοντικά, λίγες ημέρες πριν η «Αποκάλυψη του Ιωάννη κατά Νίκο Παπακώστα» παρουσιαστεί και στις Βρυξέλλες. 

Έτσι λοιπόν το προσεχές διάστημα η παράσταση θα ανέβει σε ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα των Βρυξελλών, το Saint Michele, που φιλοξενεί μόνο σοβαρές και αξιόλογες παραγωγές. «Η πρόταση ήρθε από μια πραγματικά φωτισμένη ομάδα Ελλήνων που ζουν και διαπρέπουν στις Βρυξέλλες και διοικούν τον Σύλλογο Ηπειρωτών Βελγίου. 

"Έναν σύλλογο με σπουδαίο έργο και πολιτιστική πορεία. Με την ευκαιρία θα ήθελα να τους ευχαριστήσω όλους δημόσια που είχαν την ιδέα να μας καλέσουν να παρουσιάσουμε αυτό το έργο στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια περίοδο που η χώρα μας ζει μέρες Αποκάλυψης» τόνισε ο κ. Παπακώστας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: