Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Σε δύσκολη θέση ο Σαμαράς μετά το φιάσκο στο Eurogroup.

Ο Αντωνης Σαμαράς

Θέμα αξιοπιστίας της κυβέρνησης συνολικά θίγουν οι Ευρωπαίοι ενώ οι συνεργάτες του πρωθυπουργού εισηγούνται άμεσο και σαρωτικό ανασχηματισμό, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν περιθώρια  

Άμεσο και σαρωτικό ανασχηματισμό εισηγούνται στον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά οι στενοί συνεργάτες του για να εκτονωθεί το πολιτικό κόστος της αποτυχίας να βρεθεί λύση στο «Ελληνικό πρόβλημα» από το Eurogroup. Όχι μόνο δεν ήταν αναμενόμενο το αδιέξοδο της Τρίτης, αλλά δεν είχε προβλεφθεί. Αυτό επισημαίνουν πολιτικοί παρατηρητές, οι οποίοι διαπιστώνουν σπασμωδικές αντιδράσεις και διάχυτη αμηχανία στην κυβέρνηση, όπως ήταν οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού. Σίγουρα πρέπει να εκτονωθεί αυτή η φόρτιση, λένε κυβερνητικές πηγές.


Το στενό επιτελείο του Μαξίμου προτείνει στον κ. Αντώνη Σαμαρά να προχωρήσει σε γενναίο ανασχηματισμό ώστε να αιφνιδιάσει και να δώσει μήνυμα προς τους εταίρους. Αφορμή αποτελεί σχόλιο Ευρωπαίου αξιωματούχου στο περιθώριο του Eurogroup. «Η αξιοπιστία της Ελλάδας κρίνεται από την ομάδα, δηλαδή από την κυβέρνηση κι όχι από την πρόθεση του ενός, προφανώς του πρωθυπουργού», σχολίασε. Πέρα από τις επίσημες δηλώσεις και θέσεις περί… «τεχνικών δυσκολιών», οι Ευρωπαίοι θέτουν ζητήματα εμπιστοσύνης και σοβαρότητας. Επομένως απαιτείται άμεσο δείγμα γραφής. Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεγμένο και σε συνεννόηση με τους κυβερνητικούς εταίρους, τους κ.κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, οι οποίοι δεν χάνουν ευκαιρία να παραπονούνται επειδή δεν ενημερώνονται.

Δύο τάσεις στο επιτελείο Σαμαρά

Αν αυτό το δείγμα γραφής είναι ο ανασχηματισμός θα πρέπει να βρεθεί και ο κατάλληλος τρόπος που θα γίνει. Τα δεδομένα πάντως οδηγούν σε λαβύρινθο. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα στο επιτελείο του πρωθυπουργού όπου υπάρχουν δύο τάσεις: α) Η πρώτη υποστηρίζει την ιδέα του ανασχηματισμού για να απορροφηθούν οι κραδασμοί από την αποτυχία στις Βρυξέλλες και να γίνουν αντικαταστάσεις υπουργών με πρώτης κατηγορίας τεχνοκράτες, γνώστες της αγοράς που θα μπορέσουν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το Μνημόνιο 3. Με επιχείρημα τα περί αξιοπιστίας μάλιστα, θα απαιτηθούν οι αντικαταστάσεις των κ.κ. Αντώνη Ρουπακιώτη, Αντώνη Μανιτάκη και Φωτεινής Σκοπούλη. Κυρίως στον πρώτο καταλογίζονται ενέργειες που υπονόμευσαν την αξιοπιστία της Ελλάδας προς την Ε.Ε. Στους άλλους δύο διαπιστώνονται αδυναμίες στην προώθηση του κυβερνητικού έργου. β) Η δεύτερη τάση υποστηρίζει τη συνδιαχείριση του πολιτικού κόστους που προκύπτει, με άμεση συμμετοχή των κυβερνητικών εταίρων στις εξελίξεις και στις αποφάσεις. Επομένως, ο ανασχηματισμός θα πρέπει να γίνει για να τοποθετηθούν πολιτικά στελέχη των τριών κομμάτων στα υπουργεία. Αυτό θα φέρει σε δύσκολη θέση τον εξωκοινοβουλευτικό υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, στον οποίο κάποιοι σπεύδουν όψιμα να καταλογίσουν το φιάσκο στο Eurogroup. Αργά το βράδυ, μάλιστα, διακινήθηκε μια αιτίαση εις βάρος του κ. Στουρνάρα ότι έκανε μεν δουλειά, αλλά προτίμησε να κάνει περικοπές σε μισθούς κι όχι σε αριθμούς.

Δυσοίωνες ενδείξεις

Η εικόνα αυτή μαρτυρά την αδυναμία της κυβέρνησης συνολικά. Οι Ευρωπαίοι παραδέχονται ότι έγιναν λιγότερα λάθη συγκριτικά με την εποχή του κ. Γιώργου Παπανδρέου ή του κ. Λουκά Παπαδήμου. Δεν κρύβουν όμως ότι από την αρχή της διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση έπρεπε να ήταν πιο καλά προετοιμασμένη, με εναλλακτικά σχέδια και προτάσεις, καθώς και πιο μαχητική. Απομένουν λίγες ημέρες ως τη Δευτέρα και ο κ. Σαμαράς πρέπει να κάνει άμεσες ενέργειες. Η δήλωση της Γερμανίδας Καγκελαρίου κ. Άνγκελας Μέρκελ πως «τα προβλήματα δεν λύνονται διά μιας» δεν αποπνέει αισιοδοξία. Κι ένας εκτεθειμένος πρωθυπουργός θεωρείται ακόμα πιο ευάλωτος σε πιο αυστηρές πιέσεις από δανειστές και τοκογλύφους… 

Του Χ.Κ. Λαζαρόπουλου 

Δεν υπάρχουν σχόλια: