Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Τιμήθηκαν τα 100 χρόνια από το θάνατο του ποιητή και επαναστάτη, που έπεσε για την απελευθέρωση της Ηπείρου, Λορέντζου Μαβίλη.


Στο ύψωμα του Δρίσκου, εκεί όπου ο Λορέντζος Μαβίλης έπεσε ηρωικά μαχόμενος κατά των Τούρκων στις 28 Νοεμβρίου του 1912, κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων, κορυφώθηκαν την Κυριακή οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από το θάνατο του ποιητή και αγωνιστή.

Τις εκδηλώσεις, που εντάσσονταν στο πλαίσιο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, οργάνωσε την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012, ο Δήμος Ιωαννιτών σε συνεργασία με το Δήμο Κερκυραίων και την τοπική κοινότητα Βασιλικής. Παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Υποδομών Σταύρου Καλογιάννη, της Βουλευτή Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Άννας Ασημακοπούλου, του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη, του αντιδημάρχου Γιώργου Βίννη και εκπροσώπων του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και ο εθνικός ύμνος.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στο Πνευματικό Κέντρο Βασιλικής με χαιρετισμούς από τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Φίλιππο Φίλιο και τον αντιδήμαρχο Γιώργο Βίννη, οι οποίοι έκαναν παραλληλισμούς του αγώνα των Ελλήνων και της θυσίας του Λορέντζο Μαβίλη με τη σημερινή κατάσταση της χώρας.

«Και σήμερα είμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Μέσα μας όμως έχουμε μια βαθιά πίστη ότι όλοι μαζί με προσπάθεια και συνέργεια θα μπούμε στο δρόμο της ανάπτυξης. Πιστεύω ότι και σήμερα θα τα καταφέρουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο Φ. Φίλιος.

Τον πανηγυρικό της ημέρας με θέμα «Λορέντζος Μαβίλης: Ο Οραματιστής, ο Ποιητής, ο Ήρωας» εκφώνησε ο Σχολικός Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πολυδεύκης Ασωνίτης, για να ακολουθήσουν παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια από τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Βασιλικής.

Τα παιδιά έκλεψαν την παράσταση
Απόλυτα επιτυχημένη ήταν και η εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν την Παρασκευή η Εταιρεία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου, η Κερκυραϊκή Ένωση Ιωαννίνων «Ο Άγιος Σπυρίδων», ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Καραβατιά», το 5ο Δημοτικό Σχολείο «Βαλάνειο», το Πνευματικό Κέντρο και η Περιφέρεια Ηπείρου με θέμα: «Λορέντζος Μαβίλης. Ο Ευπατρίδης».
Για το έργο και τη θέση του Λορέντζο Μαβίλη στην ελληνική λογοτεχνία μίλησε η Μαρία Παππά, το θέμα «Γλώσσα και Ελευθερία στον Λορέντζο Μαβίλη» ανέπτυξε ο Κωνσταντίνος Σουέρεφ, ενώ στο κίνημα των Γαριβαλδινών αναφέρθηκε ο Αλέκος Φαρμάκης.
Την παράσταση, όμως, έκλεψαν τέσσερις μαθητές, οι Βασίλης Λέτσιος, Μαρία Νούσια, Ευθαλία Τζοβάρα και Χρήστος Παπιγκιώτης, οι οποίοι απήγγειλαν ποιήματα του Μαβίλη, αλλά και του Κωστή Παλαμά.
Ενδιαφέρον παρουσίασε η προβολή ενός αφιερώματος στη ζωή και τη δράση του Μαβίλη, ενώ στα Παλαιά Σφαγεία υπήρχε και μία έκθεση φωτογραφικού υλικού.


http://thesprotia-news.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: