Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Νεόπτωχοι χωρίς ασφάλιση χάνουν το δικαίωμα στην υγεία.


Η ιστορία μιας γυναίκας που έμεινε χωρίς ασφάλιση
Σε κίνδυνο η υγεία χιλιάδων Ελλήνων την εποχή του μνημονίου. Δημιουργείται τάξη νεόπτωχων χωρίς πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.
Σε δύο κατηγορίες έχουν χωριστεί οι Έλληνες ασθενείς: στους ασφαλισμένους, οι οποίοι έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας, και σε αυτούς που έχασαν τη δουλειά τους και κατ' επέκταση την ασφαλιστική τους κάλυψη και αδυνατούν να πληρώσουν προκειμένου να νοσηλευτούν.


Όσοι ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία είναι αποκλεισμένοι από το ΕΣΥ, από το σύστημα δηλαδή που ιδρύθηκε για να εξυπηρετεί όλον τον κόσμο που χρήζει ιατρικής και νοσηλευτικής βοήθειας, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης. 

Εν έτη 2012 τίποτε δεν θεωρείται δεδομένο. Στο ΕΣΥ νοσηλεύονται πλέον όσοι μπορούν να πληρώσουν. Οι υπόλοιποι βρίσκουν τις πόρτες κλειστές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος.

Κάποτε τα είχε όλα: την οικογένειά της, μόρφωση, ένα μαγαζί που ενοικίαζε και δύο σπίτια - μία κύρια κατοικία και ένα εξοχικό σε μία από τις ωραιότερες περιοχές της Αττικής - και πάνω απ' όλα την υγειά της. Σήμερα δυσκολεύεται ακόμη και για τα προς το ζην.

Τα δύο σπίτια της ερημώνουν - ούτε ενοικιάζονται ούτε πωλούνται - και της είναι πια βάρος με τα ''χαράτσια'' που έχουν επιβληθεί. Στο μαγαζί επί της οδού Πατησίων έχει ''ρίξει'' την τιμή του ενοικίου κατά 75% για να μη χάσει τον ενοικιαστή, ο οποίος την πληρώνει πλέον στη χάση και στη φέξη. 

Ο γιος της παράτησε τις σπουδές του στο Λονδίνο λόγω της οικονομικής κατάστασης στην οποία περιήλθε ξαφνικά η οικογένειά του και η ίδια ''χτυπήθηκε'' από τον καρκίνο. Μπροστά της σκοτάδι, τη στιγμή που συνειδητοποιεί ότι δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη, άρα ούτε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η νέα κοινωνική τάξη των νεόπτωχων

Η 57χρονη Βαρβάρα Μαχαίρα ανήκει στη νέα κοινωνική τάξη, αυτή των νεόπτωχων. Η οικογένειά της ήταν εύπορη. Η ίδια δεν χρειάστηκε ποτέ να εργαστεί ή να ανησυχήσει για κάτι. Στο παρελθόν πέρασε όμορφες και δύσκολες στιγμές. Ουδέποτε όμως ως σήμερα αντιμετώπισε σοβαρό οικονομικό πρόβλημα. 

Η ατυχία της είναι ότι η οικονομική δυσχέρεια συνέπεσε με μια σοβαρή ασθένεια.
''Θα σκέπτεστε γιατί δεν είχα ποτέ ασφαλιστική κάλυψη. Δεν εργαζόμουν, ο άντρας μου με εγκατέλειψε όταν ο γιος μας ήταν έξι μηνών, ο πατέρας μου και ο παππούς μου, παρ' ότι είχαν δύο πολύ καλές επιχειρήσεις, ούτε με άφηναν να εργαστώ ούτε με δήλωναν ως εργαζόμενη για να έχω ασφαλιστική κάλυψη.

Ο βασικότερος όμως λόγος είναι ότι δεν ήμουν αυτό που λένε "κολλιτσίδα". Τους το είπα κάποιες φορές. Δεν το έκαναν, δεν επέμενα. Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα οικονομικό πρόβλημα και δεν πίστευα ποτέ ότι θα αποκτούσα''.

''Χρωστώ ακόμα περισσότερα από τα μισά νοσήλια''

''Έκανα μαστογραφία στο τέλος Σεπτεμβρίου που βρήκα σε προσφορά. Οι γιατροί είδαν ένα ογκίδιο στον έναν μαστό και μου είπαν: "Γρήγορα στο χειρουργείο". Μπήκα στο "Ντυνάν", όπου ακόμη χρωστάω περισσότερα από τα μισά νοσήλια. Η βιοψία έδειξε κακοήθεια.
Έπρεπε να ξεκινήσω αμέσως θεραπεία. Την έχω όμως αναβάλει διότι δεν έχω τα χρήματα. 

Απευθύνθηκα στον "Άγιο Σάββα", όπου μου είπαν ότι η χημειοθεραπεία που πρέπει να ακολουθήσω κοστίζει περίπου 2.500 ευρώ κάθε φορά. Οι ακτινοβολίες είναι οικονομικότερες, περίπου 45 ευρώ η κάθε μία.

Πρέπει όμως να κάνω 25. Τους είπα να ξεκινήσω αρχικά τις ακτινοβολίες και μου απάντησαν ότι πρέπει να περιμένω ως τον Φεβρουάριο. Τρεις μήνες όμως είναι πολύς καιρός για τον καρκίνο''.

Η κυρία Μαχαίρα απευθύνθηκε στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ), στο πλαίσιο του οποίου λειτουργεί Κοινωνικό Ιατρείο. Από το ιατρείο της έκλεισαν ραντεβού στο Νοσοκομείο ''Σωτηρία'' για την επόμενη Τετάρτη προκειμένου να ξεκινήσει χημειοθεραπεία χωρίς να χρειαστεί να πληρώσει. Ωστόσο ακόμη αναζητεί κέντρο για να ξεκινήσει άμεσα ακτινοβολίες.

13.500 ασθενείς έχουν χάσει το ασφαλιστικό τους δικαίωμα

''Τουλάχιστον 100 περιστατικά βλέπουμε καθημερινά στο Ιατρείο. Δεκάδες ασθενείς με ογκολογικά προβλήματα έχουν αντιμετωπιστεί στην ογκολογική κλινική του Νοσοκομείου "Σωτηρία" δηλώνει ο πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γ. Πατούλης, προσθέτοντας ότι από τον Φεβρουάριο ως σήμερα έχουν επισκεφθεί το ιατρείο περισσότεροι από 13.500 ασθενείς που έχουν χάσει το ασφαλιστικό τους δικαίωμα.

Οι περισσότεροι ασθενείς οι οποίοι επισκέπτονται το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού είναι άνθρωποι που είτε επειδή απολύθηκαν είτε επειδή έκλεισαν την ατομική επιχείρησή τους έχασαν το ασφαλιστικό τους δικαίωμα. 

Πρόκειται για ανθρώπους ηλικίας από 35 ως 55 ετών, αναφέρει ο καρδιολόγος, υπεύθυνος της ιατρικής ομάδας του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού κ. Γιώργος Βήχας.

www.news247.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: