Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Ποιος σκότωσε τον Τουργκούτ Οζάλ;

Ο Τουρκγούτ Οζάλ

Ενδεχομένως να δηλητηριάστηκε με τέσσερις διαφορετικές ουσίες.

Τα ευρήματα των εργαστηριακών εξετάσεων που διεξήχθησαν στο λείψανο του όγδοου προέδρου της Τουρκίας Τουργκούτ Οζάλ, ο θάνατος του οποίου πριν από 19 χρόνια αποτελεί το αντικείμενο μίας νέας έρευνας, αποκαλύπτουν την ύπαρξη τεσσάρων διαφορετικών δηλητηριωδών ουσιών, σύμφωνα με πηγές της ιατροδικαστικής υπηρεσίας ενόψει της ημερομηνίας δημοσιοποίησης σχετικής έκθεσης. Πηγές της υπηρεσίας επιβεβαίωσαν στην εφημερίδα Today's Zaman ότι ο Οζάλ ενδεχομένως να δηλητηριάστηκε με τέσσερις διαφορετικές ουσίες.




Πρόσφατα έγινε εκταφή του λειψάνου του Οζάλ στο πλαίσιο έρευνας για τις συνθήκες θανάτου του. Σύμφωνα με δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας στις αρχές του μήνα, ο εκλιπών πρόεδρος δολοφονήθηκε με ισχυρό δηλητήριο. Έκθεση την οποία συνέταξε η ιατροδικαστική υπηρεσία αναφέρει ότι ο Οζάλ δηλητηριάστηκε με «κρεατίνη και στρυχνίνη», ένα ισχυρό δηλητήριο που οδηγεί σε αναπνευστική ανακοπή μέσα σε 15 με 20 λεπτά και μπορεί ακόμη να προκαλέσει καρδιακή προσβολή. Η έρευνα σχετικά με τα αίτια θανάτου του Οζάλ ξεκίνησε στις αρχές του χρόνου ύστερα από μαρτυρίες ανθρώπων που έκαναν λόγο για ύποπτες συνθήκες την ημέρα θανάτου του, ο οποίος αποδόθηκε σε καρδιακή προσβολή.


Μεταξύ των δηλητηριωδών ουσιών που εντοπίστηκαν στο λείψανο του Οζάλ είναι η DDT, που χρησιμοποιείται κατά των εντόμων και η χρήση της απαγορεύεται στην Τουρκία από το 1980 καθώς και η DDE, που προκαλεί τεράστια βλάβη στο συκώτι αν απορροφηθεί από τον οργανισμό. Το DDT ενδεχομένως να διοχετεύθηκε στον οργανισμό του Οζάλ μέσω ποτών ή τροφών, επισήμαναν ειδικοί, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να μάθουν τι είχε καταναλώσει ο εκλιπών τις τελευταίες ημέρες της ζωής του. Ο Οζάλ, όγδοος πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, πέθανε τον Απρίλιο του 1993 σε νοσοκομείο της Αγκυρας και σε ηλικία 65 ενόσω κατείχε το αξίωμα του προέδρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: