Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Η Ένωση Ηπειρωτών Αγίου Δημητρίου ''Το Κούγκι'', παρουσιάζει το λαογραφικό θεατρικό έργο «Το προξενιό της Λενιώς», την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012, ,ωρα 19.00' στον πολυχώρο του Δήμου Π. Φάληρου, Τερψιχόρης 51 και Αρτέμιδος.





Πρόκειται για ένα ηθοπλαστικό έργο, δοσμένο με πολύ χιούμορ βασισμένο στην παραδοσιακή κοινωνία και τον τρόπο που γινόταν τα προξενιά.


Πρόκειται για μία  ηθογραφία που μας ταξιδεύει στα ορεινά χωριά της Ηπείρου σε κάποιες άλλες εποχές.


Τι είπαν οι συντελεστές της παράστασης.







Λίλιαν  Παπαδοπούλου, Πρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Αγίου Δημητρίου ''Το Κούγκι''.


<< Θα σας ταξιδέψουμε σε μια άλλη εποχή, σε χρόνια αγνά αλλά και δύσκολα.

Καλώς να ορίσετε  στην θεατρική μας  παράσταση. Εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου θα ήθελα από καρδιάς να ευχαριστήσω τον κύρια δήμαρχο  Παλαιού Φαλήρου,για την ευγενική παραχώρηση του θεάτρου, αλλά και  να την ευχαριστήσω επειδή πάντα μας αφιερώνει, από τον πολύτιμο χρόνο του. Ακόμα  θέλω να ευχαριστήσω  όλους αυτούς που θα παρευρεθούν, γιατί έτσι τιμούν τον Σύλλογο μας και την προσπάθεια των μελών του.  Μέσα από το θεατρικό μας έργο,  που διαδραματίζεται σε τρεις πράξεις, θα σας ταξιδέψουμε σε ένα γραφικό χωριό της Ηπείρου. Θα σας πάμε σε μια άλλη εποχή, σε χρόνια αγνά αλλά και δύσκολα. Εποχές όμως με αρχές,  όπου ο λόγος ήτανε συμβόλαιο. Καμιά  φορά όμως, κάποιος πατέρας,  όπως ο πατέρας της Λενιώς στο έργο μας,  για την ευτυχία του παιδιού του,  όταν τύχαινε να έχει τσούπρες (κορίτσια)  που έπρεπε να παντρέψει, έλεγε κάποιο ψέμα. Εσείς θα κρίνετε το μέγεθος του. Έτσι διαδραματιζότανε κάποιες κωμικοτραγικές καταστάσεις. Κάτι τέτοιο είναι  η υπόθεση του έργου μας.

Πρωταγωνιστές είναι μέλη του συλλόγου μας, οι οποίοι είναι άξιοι συγχαρητηρίων, πρέπει όμως να ξέρετε πως είναι ερασιτέχνες και  έχουν ως  μοναδικό εφόδιο το μεράκι. Για αυτό θέλω να είστε στην κριτική σας επιεικείς και γενναιόδωροι στο χειροκρότημα σας. Σας εύχομαι καλή σας διασκέδαση>>.









Ηλίας Δήμας, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Αγίου Δημητρίου ''Το Κούγκι'' και  εμπνευστής της παράστασης.


«Θα πρέπει να πω, πως οι παραδοσιακές κοινωνίες δεν ήταν πάντοτε ειδυλλιακές. Υπήρχαν και πολλά αρνητικά.

 Το σενάριο δεν προέρχεται από τη φαντασία του. «Είναι κάτι που γινότανε στις παραδεισιακές κοινωνίες. Έχουμε πολλά τέτοιου είδους περιστατικά στην Ήπειρο και τη Θεσσαλία. Ίσως να έχω αναπτύξει το κωμικό  περισσότερο, ιδιαίτερα που σήμερα το γέλιο μας είναι απαραίτητο,  σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε. Θα μου πείτε αυτό που θα δούμε, γιατί μας το παρουσιάζεται; Για να το εφαρμόσουμε και εμείς στη σύγχρονη εποχή που διανύουμε; Εγώ θα το έλεγα θετικό, αλλά ξέρω ότι εσείς θα το αρνηθείτε. Θα πρέπει να πω, πως οι παραδοσιακές κοινωνίες δεν ήταν πάντοτε  ειδυλλιακές. Υπήρχαν και πολλά αρνητικά.

  Εμείς όταν λέμε διάσωση, διατήρηση και συνέχιση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, της παράδοσης θα κρατήσουμε τις αξίες εκείνες που χρειάζεται κάθε κοινωνία  για τη χειραφέτηση της, έναντι της εισβολής των ξένων θεσμικών στοιχείων,  γιατί τα πολιτιστικά στοιχεία του παρελθόντος δεν παραμένουν σταθερά, μεταβάλλονται, αλλάζουν και στις νέες πραγματικότητες θα δώσουν νέες μορφές πολιτιστικής λειτουργίας. Κρατήστε λοιπόν τα θετικά.. και καλή σας διασκέδαση».
Πολλοί οι συντελεστές.

Το ρόλο του Λιάκου( γαμπρού) ερμηνεύει ο επίκουρος καθηγητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων Διονύσης Καρδάσης και της Λενιώς (σιτεμένης νύφης) η Κωνσταντίνα Αγοραστού.
Τους υπόλοιπους ρόλους ερμηνεύουν τα μέλη του συλλόγου που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τους επαγγελματίες ηθοποιούς:  Χρήστος Μπόλος, Θεοδώρα Ντόλου, Δανάη Καρακίτσου, Στεφανία Σαράφη, Λάμπρος Τριανταφύλλου, Τάσος Καραλής, Ντίνα Τσιβρά, Αλέξης Καπλάνης, Γιάννης Παπαχρήστου, Γιώργος Τσιβράς, Ζήκος Κοντογεώργης και κάποιοι άλλοι που πλαισίωσαν το  ψίκι (πομπή του γάμου). 

Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι του Ηλία Δήμα και η διδασκαλία χορευτικών και τραγουδιών της Τζένης Κωστούση.

Καλή σας διασκέδαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: