Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Μόνον 1,9 δις στην αγορά από τη δόση του δανείου

Φρούδες θα αποδειχθούν οι ελπίδες των επιχειρήσεων, που περίμεναν επί μήνες την εκταμίευση της δόσης της τρόικας, ελπίζοντας ότι το Δημόσιο θ' αρχίσει να πληρώνει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του. Από τα 34,4 δισ. που θα εκταμιευθούν σε πρώτη φάση τον Δεκέμβριο, μόλις 1,65 δισ. θα διατεθούν για πληρωμές σε προμηθευτές, εργολάβους και πάσης φύσεως επιχειρήσεις που έχουν λαμβάνειν από το Δημόσιο. Κάποια επιπλέον μικροποσά μπορεί να δοθούν το πρώτο τρίμηνο του επομένου έτους, με την εκταμίευση των υπόλοιπων "κομματιών" της δόσης - η οποία όμως θα εξαρτηθεί από την υλοποίηση ή μη προγραμματισμένων μεταρρυθμίσεων.

Οπως επισημαίνεται σε ανάλυση της Eurobank, μετά την έγκριση των χθεσινών αποφάσεων του Eurogroup από κοινοβούλια χωρών της Ευρωζώνης και από το ΔΝΤ, θα δοθεί στην Ελλάδα το βασικό "κομμάτι" της δόσης, ποσού 34,4 δισ. ευρώ. Από αυτά, 23,8 δισ. θα διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα υπόλοιπα 10,6 δισ. θα καλύψουν δημοσιονομικές ανάγκες.

Στις ανάγκες αυτές περιλαμβάνονται υποχρεώσεις για:

. αποπληρωμή μηνιαίων εντόκων γραμματίων 3,4 δισ. ευρώ, που εκδόθηκαν για την εξόφληση του ομολόγου που είχε στην κατοχή της η ΕΚΤ (14 Δεκεμβρίου 2012).

. αποπληρωμή ομολόγου 0,25 δισ. που δεν συμμετείχε στο PSI (21 Δεκεμβρίου 2012).

. χρηματοδότηση πρωτογενούς ελλείμματος 5,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό

Αυτές οι τρεις υποχρεώσεις θα απορροφήσουν λοιπόν 8,95 δισ. ευρώ. Ετσι, για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες (προμηθευτές, δικαιούχους επιστροφών, επιδοτήσεων κλπ) θα μπορούν να διατεθεί μόνον το εναπομένον 1,65 δισ. ευρώ.

Στην αγορά (κυρίως στις τράπεζες) θα καταλήξουν επιπλέον 250 εκ. από την εξόφληση εντόκων γραμματίων μηνιαίας διάρκειας, που είχαν εκδοθεί εκτάκτως για να καλυφθούν ταμειακές ανάγκες του Δημοσίου, καθώς καθυστερούσε η χορήγηση της δόσης από την τρόικα. Ετσι το συνολικό ποσό ανεβαίνει σε 1,9 δισ. ευρώ.

Το ποσό αυτό είναι πολύ μικρότερο από τη δαπάνη των 3,5 δισ. που έχει προβλεφθεί στον Προϋπολογισμό για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Οσον αφορά τις ελπίδες από την εκταμίευση του υπολοίπου της δόσης (9,3 δισ.) στο πρώτο τρίμηνο του 2013, η Eurobank επισημαίνει ότι τμηματικές εκταμιεύσεις θα γίνονται μόνον όταν και εφόσον διαπιστώνεται η υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Η λίστα περιλαμβάνει:

- το νέο φορολογικό νομοσχέδιο,

- την αναδιάρθρωση της ΔΕΗ

- την απελευθέρωση της αγοράς καυσίμων.

- την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών.


www.sofokleousin.gr
http://youpayyourcrisis.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: