Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Μέσω της Ηπείρου τα ναρκωτικά «τράνζιτ» σ’ όλη την Ευρώπη. Καθημερινή η μάχη των Αστυνομικών μας με τα κυκλώματα…


Το ότι η Ήπειρος είναι σταυροδρόμι διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών προς την υπόλοιπη Ελλάδα, φαίνεται και από τις συχνές συλλήψεις κυκλωμάτων που δρουν στην ευρύτερη περιοχή. 

Η γεωγραφική της θέση (είναι πολύ κοντά με την Αλβανία, απ’ όπου και οι περισσότερες ποσότητες), αλλά και το γεγονός ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στην αστυνόμευση της παραμεθορίου, έχουν ως αποτέλεσμα, τα πάσης φύσεως κυκλώματα να επιλέγουν την Ήπειρο όχι μόνο ως πέρασμα, αλλά και ως… αποθήκη ναρκωτικών. 
Τα τελευταία περιστατικά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το αποδεικνύουν, αφού κατά καιρούς ανακαλύπτονται παρατημένα ναρκωτικά στις λεγόμενες «καβάτζες», μέχρις ότου τα κυκλώματα τελειώσουν με τις όποιες λεπτομέρειες και αποφασίσουν να τα διοχετεύσουν, είτε στις ελληνικές πιάτσες, είτε στις Ευρωπαϊκές. Μάλιστα πλέον οι ποσότητες για τις οποίες μιλάμε δεν περιορίζονται σε κιλά, αλλά σε τόνους. Μόνο στην Ήπειρο, τον Οκτώβριο κατασχέθηκε πάνω από 1,5 τόνος χασίς! 

Διασυνοριακή συνεργασία…
Κι ενώ τις περισσότερες φορές τα κυκλώματα ξεκινούν από την Αλβανία, όλο το βάρος πέφτει στις εδώ αστυνομικές Αρχές, που επωμίζονται τις επικίνδυνες επιχειρήσεις, για την εξάρθρωσή τους. Τι κι αν γίνονται συσκέψεις επί συσκέψεων με εκπροσώπους των Αλβανικών Αστυνομικών Αρχών; Το αποτέλεσμα είναι ένα: Τη… νύφη πληρώνει η Ελλάδα, με τους τόνους χασίς που φτάνουν στην χώρα μας, ενώ το εξοργιστικό είναι ότι όλες αυτές οι χασισοφυτείες καλλιεργούνται κυριολεκτικά κάτω από την μύτη της Αλβανικής Αστυνομίας. 
Με αυτά τα δεδομένα, για ποια διασυνοριακή συνεργασία μπορούμε να μιλάμε, όταν στην ουσία η Ελλάδα παλεύει μόνη της κατά του οργανωμένου εγκλήματος (πλην ελαχίστων μεμονωμένων εξαιρέσεων) και μάλιστα χωρίς προσωπικό και υλικοτεχνικά μέσα.

Χώρα «τράνζιτ»…
Η αλβανική μαφία, όπως αναφέρει και η «Καθημερινή» εκμεταλλεύεται, πρώτον, την αδυναμία των ελληνικών αρχών να.. σφραγίσουν την ελληνοαλβανική μεθόριο και, δεύτερον, την απουσία ελέγχων στις εντός Σένγκεν μετακινήσεις, όπως το ταξίδι από την Ελλάδα στην Ιταλία, συνήθως μέσω Ηγουμενίτσας ή Πατρών. Έτσι η χώρα μας χρησιμοποιείται ανενόχλητα ως… αποθήκη ναρκωτικών. Μια σειρά από υποθέσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα, που βλέπουν τελευταία το φως της δημοσιότητας, αποδεικνύουν ότι Αλβανοί κακοποιοί χρησιμοποιούν ως χώρα… transit την Ελλάδα για τη μεταφορά ναρκωτικών στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: