Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Προκλητικές δηλώσεις Μπερίσα: ''Η Αλβανία ξεκινάει από την Πρέβεζα''. Τα μαζεύει η αλβανική κυβέρνηση μετά το σάλο.


Νέα επιδείνωση των Ελληνο-αλβανικών σχέσεων έπειτα από την ομιλία του Σαλί Μπερίσα για την επέτειο των 100 χρόνων από την ανεξαρτητοποίηση της χώρας, η οποία οδήγησε στη ματαίωση της επίσκεψης του Δημήτρη Αβραμόπουλου στη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών «Δηλώσεις σαν και αυτές, δεν συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος φιλίας, εμπιστοσύνης και καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών, και στην ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως στον πολιτικό, οικονομικό και ενεργειακό τομέα.»

Ουσιαστικά, οι δηλώσεις Μπερίσα , δημιουργούν θέμα εδαφικών διεκδικήσεων της Αλβανίας προς την Ελλάδα, ήρθαν ελάχιστες ώρες προτού ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας επιβιβαστεί στο αεροπλάνο για να ταξιδέψει στα Τίρανα.

Για την ιστορία ο Μπερίσα μιλώντας για τα εκατό χρόνια ανεξαρτησίας της χώρας τόνισε: «τα αλβανικά εδάφη εκτείνονται από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, από τα Σκόπια μέχρι την Ποντγκόριτσα. Αιώνιος ο σεβασμός για τον πατέρα της ανεξαρτησίας της Αλβανίας, τον Ισμαήλ Κεμάλ Βλόρα, τους άνδρες που υπέγραψαν την πράξη ανακήρυξης της ανεξαρτησίας, τους πολίτες της Αυλώνας και όλης της Αλβανίας! Χρόνια πολλά για την 100η επέτειο!».

Τα μαζεύει η Αλβανική κυβέρνηση
Μετά την επίσημη διαμαρτυρία από το Ελληνικό υπουργείο η αλβανική κυβέρνηση φαίνεται πως προσπαθεί να ρίξει τους τόνους με την εκπρόσωπο του Σαλί Μπερίσα να δηλώνει στην επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης:
«Η δήλωση του πρωθυπουργού αναφέρεται στο ιστορικό πλαίσιο 100 χρόνων πριν και δεν εκφράζει καμία εδαφική διεκδίκηση σε βάρος των γειτόνων μας του Νότου, του Βορρά ή της Ανατολής»

Δεν υπάρχουν σχόλια: