Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Μεγάλα «τζάκια» και εκδοτικά συγκροτήματα στη «μάχη» για τα σκουπίδια της Ηπείρου


Η πρόθεση της Περιφέρειας Ηπείρου, να προωθήσει άμεσα την κατασκευή του έργου Εγκατάστασης και Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων (Α.Σ.Α.), του περίφημου δηλαδή εργοστασίου απορριμμάτων, μέσω της διαδικασίας των ΣΔΙΤ, δημιουργεί «κλυδωνισμούς» στον μέχρι σήμερα γνωστό «χάρτη» των απορριμάτων, τη στιγμή που οι πληροφορίες για είσοδο στο «κόλπο» των σκουπιδιών, εταιριών που ελέγχονται από μεγάλα «τζάκια» και εκδοτικά συγκροτήματα, φτάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία με τη μορφή... χιονοστιβάδας.

Οι πληροφορίες αυτές, μόνο αυθαίρετες δεν είναι, καθώς στην περίπτωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει ήδη δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα πέντε εταιριών, που έχουν μπει δυναμικά στη διεκδίκηση του «κόλπου» των σκουπιδιών.

«Η Περιφέρεια Ηπείρου εμφανίζεται απολύτως έτοιμη για να τρέξει τις διαδικασίες και να ενταχθεί το έργο χαρακτηρίζοντας το μάλιστα ως ''υπερώριμο''. Οι δήμοι της Ηπείρου δεν φαίνονταν αρχικά θετικοί στο ενδεχομενο αυτό, κάτι που όπως υποστηρίζουν από την Περιφέρεια έχει αλλάξει και σύντομα αναμένεται η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης από την Περιφέρεια και τους φορείς διαχείρισης», αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ημερησία».

Έγινε μάλιστα και ευρεία σύσκεψη στα Ιωάννινα την προηγούμενη εβδομάδα, με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη να δίνει το «παρών».

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, στις αρχές του 2013 θα γίνει η σύνταξη των τευχών δημοπράτησης και η προεπιλογή των υποψηφίων αναμένεται να γίνει ως τον Μάρτιο. Οι δεσμευτικές προσφορές θα πρέπει να κατατεθούν έως τον Ιούλιο του 2013 και το έργο να συμβασιοποιηθεί το αργότερο τον Ιανουάριο του 2014. Το εργοστάσιο διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας Ηπείρου θα ειναι σε θέση να λειτουργήσει σε δύο χρόνια από τότε.

Οι συνδικαλιστές των ΟΤΑ της Ηπείρου, ειδικά εκείνοι που εργάζονται στην καθαριότητα συνδέουν το νόμο περί διαθεσιμότητας, με το συγκεκριμένο έργο για το εργοστάσιο Εγκατάστασης και Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων (Α.Σ.Α.). Μπορεί κάποιος να τους αδικήσει;

Η Περιφέρεια πάντως τονίζει ότι η μονάδα αυτή θα αναλάβει για όλη την Περιφέρεια Ηπείρου, την εξυπηρέτηση του 100% της συνολικής παραγόμενης ποσότητας αστικών απορριμμάτων της Περιφέρειας Ηπείρου και αναμένεται να δώσει διέξοδο στο συνολικό πρόβλημα διαχείρισης που σήμερα έχει εγκλωβιστεί στη λειτουργία των ΧΥΤΑ και μόνο. Η διαλογή, η ανάκτηση και η ανακύκλωση θα πάρουν καθοριστική ώθηση μέσα από τη λειτουργία της μονάδας και θα επιτρέψουν να περάσει η διαχείριση των σκουπιδιών στη φάση τουλάχιστον του ΧΥΤΥ, όπως σε όλες τις προηγμένες χώρες. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: