Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Αποκτούν «σάρκα και οστά» οι λαϊκές αγορές σε Καναλάκι και Πάργα

Αποκτούν «σάρκα και οστά» οι λαϊκές αγορές σε Καναλάκι και Πάργα

Σύμφωνα με την 44358/10240/27-08-2012 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, εγκρίθηκε ο αριθμός των θέσεων στις υπό ίδρυση λαϊκές αγορές Καναλακίου και Πάργας, κάτι που σημαίνει πως αποκτούν «σάρκα και οστά».

Οι θέσεις έχουν ως εξής:
Α) Δέκα (10) θέσεις στη Λαϊκή Αγορά Δημοτικής Κοινότητας Πάργας που θα γίνει στην Πάργα, επί της οδού Αλεξάνδρου Μπάγκα, με πέντε (5) θέσεις επαγγελματιών πωλητών εκ των οποίων οι τέσσερις (4) πρέπει να έχουν ως αντικείμενο την πώληση προϊόντων γης (στα οποία περιλαμβάνονται και τα άνθη), αλιείας και ιχθυοκαλλιέργειας και μία (1) άδεια βιομηχανικών και βιοτεχνικών προϊόντων (ΠΔ 51/2006, άρθρο 2) και πέντε (5) θέσεις παραγωγών πωλητών.
Β) Δεκαπέντε (15) θέσεις στη Λαϊκή Αγορά Δημοτικής Κοινότητας Καναλακίου που θα γίνει στο Καναλάκι, επί της οδού Μπουμπουλίνας, με επτά (7) θέσεις επαγγελματιών πωλητών εκ των οποίων οι έξι (6) άδειες πρέπει να έχουν ως αντικείμενο την πώληση προϊόντων γης (στα οποία περιλαμβάνονται και τα άνθη ), αλιείας και ιχθυοκαλλιέργειας και μία (1) άδεια βιομηχανικών και βιοτεχνικών προϊόντων (ΠΔ 51/2006, άρθρο 2) και οκτώ (8) θέσεις παραγωγών πωλητών.
Σύμφωνα με το Ν. 3852/2010 (Καλλικράτης), άρθρο 94 παρ.6 η αρμοδιότητα χορήγησης παραγωγικών αδειών έχει περιέλθει στους Δήμους.
Όσοι κάτοικοι του Δήμου Πάργας ενδιαφέρονται να πάρουν ΑΔΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ ΠΩΛΗΤΗ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ, καλούνται να καταθέσουν αίτηση στο Δήμο μέχρι τις 10-12-2012.

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ
Άδεια παραγωγού πωλητή λαϊκών αγορών (ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΔΕΙΑ) δικαιούνται:

α) Τα φυσικά πρόσωπα, εφόσον έχουν την υπηκοότητα κράτους-μέλους της Ε.Ε και είναι παραγωγοί πρωτογενών προϊόντων γης (στα οποία περιλαμβάνονται και τα άνθη), αλιείας και ιχθυοκαλλιέργειας, τα οποία ανήκουν ειδικότερα σε μία από τις επόμενες κατηγορίες, κατά την έννοια της εκάστοτε ισχύουσας νομοθεσίας του Υπουργείου
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και είναι αγρότες−αυτοκαλλιεργητές, δηλαδή ασχολούνται προσωπικά με την καλλιέργεια γης ιδιόκτητης ή μισθωμένης ή αλιείς ή υδατοκαλλιεργητές ή ιχθυοκαλλιεργητές, καθώς και τα πρόσωπα πού συμβάλλουν από κοινού με τον κάτοχο γεωργικής εκμετάλλευσης, έχουν με αυτόν σχέση συγγένειας εξ αίματος μέχρι τρίτου βαθμού ή εξ αγχιστείας μέχρι δευτέρου βαθμού και τουλάχιστον το 50% του ετήσιου συνολικού εισοδήματός τους προέρχεται από γεωργική εκμετάλλευση. Εισοδήματα πού προέρχονται από την εκμετάλλευση ακινήτων δεν λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό του εισοδήματος σύμφωνα με τα παραπάνω και δεν δημιουργούν κώλυμα για την χορήγηση της παραγωγικής άδειας.
Οι νέοι αγρότες (νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα) που δεν έχουν υπερβεί το 40ο έτος ηλικίας, δεν απαιτείται, να αποκομίζουν από την απασχόλησή τους σε αγροτική εργασία το 50% του εισοδήματός τους, για τα δύο (2) πρώτα συνεχή έτη.
β) Οι Πρωτοβάθμιες Συνεταιριστικές Οργανώσεις ή οι αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών, προκειμένου να διακινήσουν προϊόντα μελών τους, που δεν κατέχουν παραγωγική άδεια πωλητή λαϊκών αγορών. Οι Πρωτοβάθμιες Συνεταιριστικές Οργανώσεις ή οι αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών δικαιούνται παραγωγικών αδειών πωλητών λαϊκών αγορών, ίσων σε αριθμό με τον αριθμό των μελών τους. Οι άδειες χορηγούνται με την προϋπόθεση ότι τα μέλη τους είναι αγρότες και ότι δεν κατέχουν άλλη άδεια πωλητή.
Κάθε παραγωγός ως φυσικό πρόσωπο δικαιούται μια μόνο παραγωγική άδεια για τις λαϊκές αγορές όλης της χώρας, η οποία ισχύει για έξι (6) μήνες και ανανεώνεται για ίσο χρονικό διάστημα, περισσότερες φορές. Για τα προϊόντα που παράγονται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, όπως ελιές, αυγά, κρεμμύδια, σκόρδα ξερά, όσπρια, μέλι, αφεψήματα, μήλα, αχλάδια, πατάτες, λάδι, κρασί, η σχετική άδεια ισχύει για δώδεκα (12) μήνες και ανανεώνεται για ίσο χρονικό διάστημα, περισσότερες φορές
.
ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ
Οι παραγωγικές άδειες διακρίνονται σε:
α) αβγών σφραγισμένων με τον διακριτικό αριθμό του παραγωγού.
β) ανθέων.
γ) καλλωπιστικών φυτών−Πολλαπλασιαστικού υλικού (φυτάρια κηπευτικών, καλλωπιστικών, δενδρυλλίων οπωροφόρων, αμπέλου) − χώματος (που δεν έχει υποστεί βιομηχανική επεξεργασία)
δ) ελιών που δεν έχουν υποστεί Βιομηχανική επεξεργασία.
ε) κρασιού τυποποιημένου σύμφωνα με την Κοινοτική και Εθνική Νομοθεσία.
στ) ελαιολάδου τυποποιημένου σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 275610/30.10.2003 (1616/Β΄) κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών, Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης, και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
ζ) μελιού τυποποιημένου σύμφωνα με την Κοινοτική και Εθνική Νομοθεσία.
η) ξηρών καρπών, στη φυσική τους κατάσταση (που δεν έχει υποστεί βιομηχανική επεξεργασία)
θ) οπωρολαχανικών.
ι) οσπρίων χύμα (φασόλια, φακές κ.τ.λ.)
ια) πουλερικών−κουνελιών. Η πώληση επιτρέπεται με την προϋπόθεση ότι δεν ορίζεται διαφορετικά από άλλες διατάξεις.
ιβ) αγροτικών προϊόντων παραδοσιακής οικοτεχνίας μεταποιημένων−συσκευασμένων και τυποποιημένων (π.χ μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, προϊόντων τομάτας, τσίπουρο, τσικουδιά, ρακί), προερχομένων από πρώτες ύλες πρωτογενούς παραγωγής του ιδίου του παραγωγού και βοτάνων−αρτυμάτων πού δεν έχουν υποστεί βιομηχανική επεξεργασία.
ιγ) νωπών αλιευτικών προϊόντων (θαλάσσης−γλυκέων-υδάτων− ιχθυοκαλλιέργειας).
ιδ) λοιπών αγροτικών προϊόντων στη φυσική τους κατάσταση.
Οι κάτοχοι παραγωγικών αδειών δύνανται να διαθέτουν προϊόντα περισσότερων της μιας εκ των παραπάνω περιπτώσεων, με την προϋπόθεση ότι θα προσκομίσουν για κάθε περίπτωση, την προβλεπομένη βεβαίωση της τριμελούς επιτροπής.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
Οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μαζί με την αίτηση οφείλουν να υποβάλλουν και τα εξής δικαιολογητικά:
α) Βεβαίωση της Τριμελούς Επιτροπής, η οποία έχει ισχύ είκοσι (20) ημερών από την ημερομηνία έκδοσής της.
β) Αντίγραφο θεωρημένου βιβλιαρίου του Ο.Γ.Α. ή βεβαίωση κλάδου κύριας ασφάλισης του Ο.Γ.Α.
γ) Αντίγραφο:
1) της φορολογικής δήλωσης (Έντυπο Ε1) του προηγούμενου έτους, για τα εισοδήματα του/ης ενδιαφερόμενου/ης.
2) Μηχανογραφικού Δελτίου Οικονομικών Στοιχείων Επιχειρήσεων και Επιτηδευματιών (Έντυπο Ε3) του προηγούμενου έτους και
3) της αρχικής δήλωσης ακινήτων (Έντυπο Ε9) με όλες τις μεταβολές.
δ) Απόδειξη καταβολής της ειδικής υπέρ ΕΛΓΑ (ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ) εισφοράς για τα προς πώληση προϊόντα.
ε) Το νόμιμο αποδεικτικό καταβολής του φόρου των πωλητών σε κινητές λαϊκές αγορές της παρ. 15 του άρθρου 1 του ν. 2214/1994 (Α΄ 75) όπως ισχύει.
στ) Υπεύθυνη δήλωση, στην οποία ο αιτών αναφέρει:
1) Ότι ασχολείται προσωπικά με την παραγωγή ή από κοινού συμβάλλουν στην παραγωγή πρόσωπα, που έχουν σχέση συγγένειας εξ αίματος μέχρι τρίτου βαθμού ή εξ αγχιστείας μέχρι δευτέρου βαθμού και ο/η σύζυγος.
2) Ότι ο αιτών ή κάποιο από τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειας, δεν έχει επαγγελματική ή παραγωγική άδεια για τις λαϊκές αγορές της χώρας ή άδεια για υπαίθριο εμπόριο (στάσιμο−πλανόδιο) ή ότι πρόσωπα που συμβάλλουν από κοινού με αυτόν στην παραγωγή των προϊόντων και έχουν σχέση συγγενείς εξ αίματος μέχρι τρίτου βαθμού ή εξ αγχιστείας μέχρι δευτέρου βαθμού δεν είναι κάτοχοι παραγωγικής άδειας.
3) Το ιδιοκτησιακό καθεστώς των κτημάτων, την θέση που βρίσκονται, την έκταση, τις ποσότητες των προϊόντων που παράγει, καθώς και το ύψος της παραγωγής που θα διαθέσει στις λαϊκές αγορές. Ειδικά για τα πρόσωπα που από κοινού συμβάλλουν στην παραγωγή προϊόντων με τον κάτοχο της γεωργικής εκμετάλλευσης και έχουν με αυτόν σχέση συγγένειας εξ αίματος μέχρι τρίτου βαθμού ή εξ αγχιστείας μέχρι δευτέρου βαθμού ότι είναι κάτοχοι παραγωγικής άδειας, αναφέρεται και το ποσοστό της συνολικής παραγωγής που καθένα χωριστά προτίθεται να διαθέσει στις λαϊκές αγορές, με εξαίρεση τους παραγωγούς βιολογικών προϊόντων.
4) και ότι το 50 % του ετήσιου συνολικού εισοδήματός του προέρχεται από γεωργική εκμετάλλευση.
5)Τον αριθμό μητρώου του βιβλιαρίου του ΟΓΑ ή τον αριθμό της βεβαίωσης του κλάδου της κύριας ασφάλισης του ΟΓΑ.
ζ) Οι παραγωγοί κηπευτικών σε θερμοκήπια, αντίγραφα τιμολογίων αγοράς αγροτικών εφοδίων, σπόρων, φυτών, φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων ή και άλλων τιμολογίων που αποδεικνύουν την ύπαρξη της σχετικής δραστηριότητας.

ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ:
α) Οι πρωτοβάθμιες συνεταιριστικές οργανώσεις ή οι αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών, μέσω των εκπροσώπων τους:
1) καταστατικό του συνεταιρισμού ή της αναγνωρισμένης ομάδας παραγωγών.
2) ονομαστική κατάσταση των μελών του, θεωρημένη από την αντίστοιχη Δ.Ο.Υ. της έδρα του.
3) Βεβαίωση της περίπτωσης α του εδαφίου 1 της παρούσης παραγράφου για κάθε ένα μέλος, ως φυσικό πρόσωπο, δικαιούχου άδειας.
4) υπεύθυνη δήλωση για κάθε ένα μέλος, ως φυσικό πρόσωπο, δικαιούχου άδειας.
β) οι Αλιείς:
1) Αποδεικτικό ιδιοκτησίας ή συνιδιοκτησίας αλιευτικού σκάφους. Στην περίπτωση συνιδιοκτησίας χορηγείται μία άδεια σε έναν εκ των συνιδιοκτητών.
2) Άδεια αλιείας (αριθμός καταχώρησης στο βιβλίο αδειών, λιμενική αρχή έκδοσης).
3) Βεβαίωση των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τα πλήρη στοιχεία του αλιευτικού σκάφους (Όνομα, χρησιμοποιούμενα κατά την αλιεία αλιευτικά εργαλεία, είδη ψαριών που αλιεύουν, ποσότητες συνολικές κατά είδος, καθώς και ότι το σκάφος βρίσκεται εν ενεργεία).
Οι αλιείς δεν υποχρεούνται να καταθέσουν μαζί με την αίτηση για την έκδοση ή ανανέωση της παραγωγικής άδειας, το δικαιολογητικό της περ. α του εδαφίου 1 της παρ. 4 άρθρου 3 του ΠΔ 116/2008.(βεβαίωση τριμελούς επιτροπής)
γ) Οι Ιχθυοκαλλιεργητές:
1) άδεια λειτουργίας της μονάδας.
2) βεβαίωση από την αρμόδια Υπηρεσία της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, από την οποία να προκύπτει ότι η μονάδα είναι σε λειτουργία. Στην εν λόγω βεβαίωση αναφέρονται τα είδη και οι ποσότητες των παραγομένων προϊόντων.
δ) Οι παραγωγοί αβγών:
1) την απόφαση του οικείου Νομάρχη «περί έγκρισης της μονάδος εκτροφής ωοπαραγωγών ορνίθων.»
2) την απόφαση του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, εγγραφής στο μητρώο των εγκεκριμένων μονάδων εκτροφής, με τα στοιχεία του παραρτήματος ΙΙ του άρθρου 7 του π.δ. 216/2003 (Α΄ 181) και τον διακριτικό
αριθμό της μονάδος.
3) βεβαίωση του κέντρου συσκευασίας (ωοσκοπικού) που χρησιμοποιεί ο παραγωγός και
4) αντίγραφα των τελευταίων τιμολογίων αγοράς και ανανέωσης του πληθυσμού των νεοσσίδων.
ε) Οι μελισσοκόμοι:
1) Την απόφαση έγκρισης του Οικείου Νομάρχη για τη χορήγηση του Μελισσοκομικού βιβλιαρίου.
2) Αντίγραφο του ισχύοντος Μελισσοκομικού Βιβλιαρίου.
3) Βεβαίωση του Μελισσοκομικού Συλλόγου ή εφόσον δεν υπάρχει του Αγροτικού Συλλόγου της περιοχής της μόνιμης κατοικίας του (περί κατοχής μελισσοσμηνών).
4) Αποδεικτικά στοιχεία απόκτησης των μελισσοσμηνών.
στ) Οι παραγωγοί Καλλωπιστικών φυτών και Πολλαπλασιαστικού Υλικού
1) την απόφαση εγγραφής στο μητρώο φυτωριακών
επιχειρήσεων και
2) τις κατά περίπτωση φυτωριακές άδειες που εκδίδονται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 1564/1985 (Α΄ 164), όπως ισχύει και των Υπουργικών Αποφάσεων που εκδόθηκαν κατ’ εξουσιοδότησή του.
ζ) Οι παραγωγοί ελιών και ελαιολάδου:
1) αντίγραφο της υπεύθυνης δήλωσης ελαιοκαλλιέργειας.
2) αντίγραφο αποσπάσματος του ελαιοκομικού μητρώου, τηρούμενο από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που θα περιλαμβάνει, τον κωδικό του παραγωγού, την έκταση του/των ελαιοτεμαχίου/ων (σε στρέμματα), την τοποθεσία και τον κωδικό αριθμό του/των ελαιοτεμαχίου/ων, τον προορισμό
της ελαιοκαλλιέργειας (ελαιόκαρπος για ελαιοποίηση ή για επιτραπέζιες ελιές) τον αριθμό των ελαιόδεντρων, τις ποικιλίες με τον κωδικό κατά ποικιλία.

www.atpreveza.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: