Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

O Kύριος Πρύτανης, η ...χέστρα του κ. Πρύτανη και το μέλλον της Ελλάδος. Εν μέσω κρίσης πάρτι σπατάλης, 8,3 εκατομμυρίων ευρώ, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.Καλά το απύθμενου θράσους και εκτός ελληνικής πραγματικότητας, αρπαχτικό καθηγητικό κατεστημένο, δεν κατάλαβε ότι η Ελλάδα είναι χρεωκοπημένη;


«Χορός» εκατομμυρίων ευρώ στήθηκε πέρυσι στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με χρήματα της Εταιρίας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του! Μπορεί η διοίκηση του μεγαλύτερου πανεπιστημίου των Βαλκανίων να μην είχε πέντε εκατομμύρια ευρώ για να πληρώσει το ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά το 2011 δαπάνησε 8,3 εκατομμύρια ευρώ σε διάφορες υπέρογκες και εξωφρενικές υπηρεσίες. Η ελληνική οικονομική πραγματικότητα φαίνεται πως δεν έχει γίνει αντιληπτή από τη διοίκηση του ΑΠΘ (η οποία διοικεί και την Εταιρία Αξιοποίησης), αν και ο πρύτανης Γιάννης Μυλόπουλος συχνά «κραυγάζει» για τη δραματική μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Η «αμαρτωλή» Εταιρία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του ΑΠΘ ήρθε στην επικαιρότητα τον περασμένο Ιούλιο, μετά την αποκάλυψη ότι ο αντιπρύτανης και αναπληρωτής πρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρίας, καθηγητής Ιωάννης Παντής, χάρισε ένα iphone στην ηθοποιό Ναταλία Δραγούμη, το οποίο χρέωσε στο λογαριασμό του καταστήματος «Λογότυπος», που ανήκει στην Εταιρία Αξιοποίησης. Και μπορεί ο κ. Παντής να ισχυρίζεται πως το ακριβό κινητό δωρίστηκε στην ηθοποιό με πρωτοβουλία του τότε διευθυντή του «Λογότυπου», ωστόσο η κ. Δραγούμη επανειλημμένα έχει ξεκαθαρίσει πως το iphone ήταν δώρο του κ. Παντή.

Σήμερα, η διοίκηση της Εταιρίας Αξιοποίησης, πρόεδρος της οποίας είναι ο πρύτανης, Γιάννης Μυλόπουλος, θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις στη γενική συνέλευση, δηλαδή στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου. Θα παρουσιάσει τις δαπάνες του 2011 και θα ζητήσει την έγκρισή τους από τη γενική συνέλευση. Θα είναι μια δύσκολη μέρα, καθώς πολλά μέλη της Συγκλήτου είναι έξαλλα από τη διαχείριση και δεν διστάζουν να κάνουν λόγο για κατασπατάληση δημόσιου χρήματος. Ο «Ε.Τ.» έχει στην κατοχή του τη λίστα με τις δαπάνες της Εταιρίας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του ΑΠΘ και την παρουσιάζει. Πολλές από αυτές προκαλούν ποικίλα ερωτήματα, για το πώς η διοίκηση της Εταιρίας διαχειρίστηκε τα χρήματα. Χαρακτηριστικά αναφέρονται ορισμένα παραδείγματα:

Πρώτη στη λίστα φιγουράρει δαπάνη 180.322,57 ευρώ, για «διάφορες δραστηριότητες», χωρίς πουθενά να αναφέρονται αναλυτικά ποιες είναι αυτές. Το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του ΑΠΘ και το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του ΑΠΘ έλαβαν από την Εταιρία 12.567 ευρώ και 35.857 ευρώ, αντίστοιχα. Δηλαδή, πέρα από τα χρήματα που πήραν τα συγκεκριμένα τμήματα του ΑΠΘ από την κρατική επιχορήγηση, ενισχύθηκαν και με μερικές χιλιάδες ευρώ από τα ταμεία της Εταιρίας. Εξωφρενικές είναι οι δαπάνες, συνολικού ύψους 1,3 εκατ. ευρώ, που διατέθηκαν για την πανεπιστημιακή κατασκήνωση της Καλλάνδρας Χαλκιδικής, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι οι εγκαταστάσεις είχαν ανακαινιστεί πριν από λίγα χρόνια.

Επιπλέον, σε δύσκολους οικονομικά καιρούς δεν είναι και το πιο λογικό να δίνεις περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευρώ για να ανακαινίσεις και να συντηρήσεις εγκαταστάσεις, στις οποίες έχει γίνει πρόσφατα λίφτινγκ.

Ο ατέλειωτος κατάλογος με τις δαπάνες της Εταιρίας περιλαμβάνει κι άλλες «περίεργες» χρηματοδοτήσεις. Οπως, 430.189 ευρώ που δόθηκαν για το σχεδιασμό και τον εσωτερικό κανονισμό της Εταιρίας, 22.656 ευρώ που δόθηκαν για τη συμφωνική ορχήστρα του ΑΠΘ και 56.560 ευρώ που δόθηκαν από την Εταιρία προς το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «ΝΟΗΣΙΣ», προκειμένου να συναφθεί συμφωνία συνεργασίας! Για τη λειτουργία των κυλικείων, τα περισσότερα από τα οποία λειτουργούν πλέον με την ευθύνη της Εταιρίας, δόθηκαν περισσότερα από 250.000 ευρώ! Να σημειωθεί ότι πληθαίνουν οι φωνές μέσα στο Πανεπιστήμιο που κάνουν λόγο για μη συνετή διαχείριση των κυλικείων, καθώς οι περίφημες «ανακαινίσεις» κοστίζουν πάρα πολύ και τα έσοδα έχουν μειωθεί δραματικά.

Τα παράλογα συνεχίζονται στη λίστα με τις δαπάνες της Εταιρίας για το 2011. Ξεχωρίζουν η διάθεση 68.462 ευρώ για νομική υποστήριξη του ΑΠΘ, τη στιγμή που το Πανεπιστήμιο έχει νομική υπηρεσία, η οποία όμως δεν προτιμάται από τη διοίκηση Μυλόπουλου, με αποτέλεσμα τις υποθέσεις να τις αναλαμβάνουν εξωτερικά δικηγορικά γραφεία. Επιπλέον, πέρυσι δόθηκαν 80.091 ευρώ για την τεχνική υποστήριξη πληροφορικής του ΑΠΘ, 19.797 ευρώ για οδοιπορικά έξοδα του ΑΠΘ και 24.185 ευρώ για πληρωμή διοικητικών προστίμων. Δηλαδή, τα διοικητικά πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε υπαλλήλους του ΑΠΘ δεν τα πλήρωσαν οι καταδικασθέντες αλλά η Εταιρία! Ακόμη, ο σχεδιασμός και ηλεκτροφωτισμός του ΑΠΘ κόστισε 244.738 ευρώ, η δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων ακινήτων ιδιοκτησίας του ΑΠΘ κόστισε 526.375 ευρώ (!!!), ο περιβάλλων χώρος του κτιρίου ερευνών του ΑΠΘ χρηματοδοτήθηκε με 505.516 ευρώ και η τοποθέτηση ασύρματου δικτύου στις φοιτητικές εστίες κόστισε 42.343 ευρώ! Στη λίστα βρίσκονται επίσης δαπάνες για ηλεκτροδότηση περιπτέρου του ΑΧΕΠΑ (7.134 ευρώ) και η ανακατασκευή του καταστήματος «Λογότυπος», η οποία κόστισε 235.124 ευρώ! Δηλαδή, κόστισε όσο η αγορά ενός σπιτιού στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Αν διαιρέσει κάποιος τις 235.124 ευρώ με τα 180 τετραγωνικά μέτρα του «Λογότυπου», τότε αντιλαμβάνεται ότι η τοποθέτηση γυψοσανίδων, φωτιστικών και δαπέδου κόστισε 1.300 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο!!!

Προς το τέλος της εντυπωσιακής λίστας βρίσκεται η δαπάνη που έγινε για την. ανακούφιση του πρύτανη. Με άλλα λόγια τα 29.348 ευρώ που κόστισε η ανακαίνιση (των ολίγων τετραγωνικών μέτρων) τουαλέτας του πρύτανη! Ακόμη, η προμήθεια των υπολογιστών της πρυτανείας κόστισε 20.727 ευρώ, ενώ τα έπιπλα για την πρυτανεία μόλις 5.129 ευρώ. Χαρακτηριστικό του τρόπου με την οποία η διοίκηση Μυλόπουλου διαχειρίστηκε τα χρήματα της Εταιρίας, είναι το γεγονός ότι η μικρότερη δαπάνη του 2011 ήταν μόλις 18 ευρώ και αφορούσε το Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης. Προφανώς, το συγκεκριμένο Κέντρο δεν έχει ανάγκη οικονομικής στήριξης, ενώ αντίθετα η ανακαίνιση της τουαλέτας του πρύτανη -κόστους 30.000 ευρώ- ήταν πιο απαραίτητη. Να σημειωθεί ότι οι καθαρίστριες του ΑΠΘ κάνουν τακτικά στάση εργασίας, καθώς δεν πληρώνονται, με αποτέλεσμα οι τουαλέτες να βρομοκοπάνε, αλλά η «φαραωνικού» τύπου τουαλέτα του πρύτανη πάντα λάμπει από καθαριότητα.
Οπως και να έχει, από τα αποθεματικά της Εταιρίας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του ΑΠΘ εκταμιεύτηκαν πέρυσι 8.354.839,24 ευρώ, κυρίως σε ανούσιες δαπάνες.

Το υπόλοιπο του αποθεματικού θα γίνει σήμερα γνωστό. Ωστόσο, πολλά μέλη της Συγκλήτου φοβούνται ότι με τον τρόπο που διοικεί η πρυτανεία, δεν αποκλείεται η Εταιρία να φαλιρίσει φέτος. Τα αποθεματικά της Εταιρίας προέρχονται κυρίως από τα έσοδα από τη λειτουργία των κυλικείων και του «Λογότυπου», αλλά και από τις απαλλοτριώσεις που έγιναν από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας στο αγρόκτημα του ΑΠΘ, που βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία που θα παρουσιαστούν σήμερα, η Εταιρία είχε πέρυσι 56.852 ευρώ έσοδα από πωλήσεις εμπορευμάτων χονδρικής, 310.726 ευρώ από πωλήσεις εμπορευμάτων λιανικής και 1.860.228 ευρώ από «πωλήσεις υπηρεσιών», χωρίς κανείς να γνωρίζει τις είδους υπηρεσίες «πουλά» μία Εταιρία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας.

ΑΙΤΗΜΑ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ Δ.Σ. ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ 2011

Κατατίθεται σήμερα ο προϋπολογισμός για το 2012

Κατά τα άλλα, στη σημερινή συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης η διοίκηση θα καταθέσει τον προϋπολογισμό της Εταιρίας για το 2012 (!) και θα διεκδικήσει «την απαλλαγή των μελών του διοικητικού συμβουλίου και των ελεγκτών από κάθε ευθύνη για την εταιρική χρήση 1.1.2011-31.12.2011». Βέβαια, παραμένει άγνωστο αν τελικά θα γίνει η Γενική Συνέλευση, καθώς με εντολή του Γιάννη Μυλόπουλου οι εργασίες της ξεκινούν στις 9 το πρωί, ενώ στις 9:30 έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση της Συγκλήτου. Οπως είναι φυσικό, δεν είναι εφικτός ο έλεγχος μιας εταιρίας για μία ολόκληρη χρονιά μέσα σε διάστημα μισής ώρας. Επομένως, δεν αποκλείεται να ζητηθεί αναβολή της γενικής συνέλευσης και πραγματοποίησή της σε άλλη ημερομηνία, όπου θα υπάρχει άνεση χρόνου.

Αγγελος Αγγελίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: