Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Για δεύτερη θητεία Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ο Γιώργος Παπανδρέου.


Νέα υποψηφιότητα για την επανεκλογή του στην θέση του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς έχει θέσει ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος θα είναι παρών στην έναρξη των τριήμερων εργασιών του 24ου συνεδρίου της οργάνωσης, την Πέμπτη, στο Κέιπ Τάουν, μαζί με τον Πρόεδρο της Νότιας Αφρικής, Τζέικομπ Ζούμα.

Το ΠΑΣΟΚ θα εκπροσωπήσει αντιπροσωπεία στην οποία συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Γιάννης Μανιάτης, και ο υπεύθυνος Εξωτερικών Σχέσεων του Κινήματος, Πάνος Μπεγλίτης.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, κεντρικά θέματα της συζήτησης αποτελούν :
- Η σοσιαλδημοκρατική απάντηση στην οικονομική κρίση, για μια οικονομία με θέσεις απασχόλησης, ανάπτυξη και κοινωνική προστασία,

- Η ενίσχυση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και η επέκταση της δημοκρατίας στον κόσμο,

- Η ανάγκη ενίσχυσης της πολυμερούς συνεργασίας για μια κοινή για την ειρήνη και τη βιωσιμότητα και για έναν νέο διεθνισμό και μία νέα κουλτούρα αλληλεγγύης μεταξύ λαών και εθνών.

Επίσης, θα συζητηθεί η κρίση στην Ευρωζώνη, με τη Σοσιαλιστική Διεθνή να έχει ταχθεί "από την αρχή της οικονομικής κρίσης υπέρ της αναμόρφωσης του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, της εξισορρόπησης του νομισματικού συστήματος και του καλύτερου συντονισμού των διεθνών Οργανισμών" και να υποστηρίζει την υιοθέτηση νέων οικονομικών εργαλείων, όπως τη θέσπιση ενός παγκόσμιου φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και την έκδοση ειδικών ομολόγων για την εξυπηρέτηση του χρέους και τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης.

Σημειώνεται ακόμη η θέση της ΣΔ ότι δεν πρέπει η οικονομική κρίση να αποτελέσει πρόσχημα για να μειωθούν οι προσπάθειες αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών προκλήσεων αλλά αντίθετα η πράσινη ανάπτυξη να συμβάλλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, το Συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς γίνεται για πρώτη φορά στην αφρικανική ήπειρο και συμπίπτει με τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC) που ήταν ο κεντρικός φορέας του αγώνα κατά του απαρτχάιντ, με ιστορικό ηγέτη τον Νέλσον Μαντέλα και είναι πλήρες μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι η Νότιος Αφρική, μία από τις ισχυρότερες χώρες της Αφρικανικής ηπείρου, διεκδικεί μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και ανέλαβε φέτος την Προεδρία της Αφρικανικής Ένωσης.

www.logoplokies.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: