Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Εκρηκτική η κατάσταση στο Δήμο Πρέβεζας. Για ενδεχόμενο στάσης πληρωμών μιλάει ο Δήμαρχος.

Για απαξίωση της τοπικής αυτοδιοίκησης από την κυβέρνηση που αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε στάση πληρωμών προς τους υπαλλήλους του δήμου έκανε λόγο ο δήμαρχος Πρέβεζας κ. Χρήστος Μπαΐλης στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας.

Ο δήμαρχος Πρέβεζας ενημέρωσε το σώμα για την έκτακτη γενική συνέλευση της ΠΕΔ Ηπείρου, όπου συζητήθηκε εκτεταμένα η κατάσταση των δήμων της Ηπείρου μπροστά στα νέα δεδομένα με την περικοπή των ΚΑΠ στους δήμους κατά επιπλέον 29%.
IMG 8790

«Τι σημαίνει αυτή η νέα περικοπή; Σημαίνει θα έλεγα μια απαξίωση της τοπικής αυτοδιοίκησης που οδηγεί σε στάση πληρωμών. Αρκεί να σας πω ότι για το δήμο μας τον Ιούνιο του 2011 πήραμε 601 χιλιάδες και τον Ιούλιο του 2012 πήραμε 325 χιλιάδες ευρώ και με τις κρατήσεις 53 χιλιάδων πήραμε ουσιαστικά 270 χιλιάδες. Η μισθοδοσία μόνο των υπαλλήλων ανέρχεται σε 550 χιλιάδες και όπως καταλαβαίνετε υπάρχει πάνω από 300 χιλιάδες έλλειμμα μισθοδοσίας στο δήμο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαΐλης επαναλαμβάνοντας ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί από το λογαριασμό της ενιαίας αρχής πληρωμής η μισθοδοσία των υπαλλήλων.
Ο Δήμαρχος επισήμανε πως απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΠΕΔ είναι την ημέρα του έκτακτου συνεδρίου της ΚΕΔΕ στις 30 Αυγούστου να παραμείνουν κλειστά τα γραφεία των Δημάρχων, των αντιδημάρχων και όλων των αιρετών, ενώ επίσης ως πρόταση θα κατατεθεί η προετοιμασία νέου έκτακτου συνεδρίου αμέσως μετά τις κυβερνητικές επαφές και όχι αργότερα από το τέλος του Σεπτεμβρίου , όπου θα εκτιμηθούν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις και σε περίπτωση αρνητικών εξελίξεων θα κατατεθούν οι παραιτήσεις όλων των Δημάρχων και όλων των Δημοτικών συμβούλων για την προάσπιση της αυτοδιοίκησης της αξιοπρέπειας των αιρετών και της Δημοκρατίας στην χώρα μας.

Κρίσιμη για τις εξελίξεις που θα δρομολογηθούν είναι η συνάντηση που θα έχει σήμερα στις δώδεκα το μεσημέρι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.


Την ίδια στιγμή πολλά και πολλαπλά είναι τα προβλήματα των εργαζομένων στο δήμο, όπως τα εξέθεσε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων στους ΟΤΑ του νομού κ. Αγησίλαος Μπέλης στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
Ο κ. Μπέλης παρουσίασε τα αιτήματα του συλλόγου, επισημαίνοντας ότι είχαν εκθέσει τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν στη νέα δημοτική αρχή από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε και υπογράμμισε πως παρόλο που έγιναν αρκετές συναντήσεις τα προβλήματα παραμένουν άλυτα.
Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων τόνισε πως οι εργαζόμενοι γνωρίζουν τις τεράστιες περικοπές των πόρων της κεντρικής κυβέρνησης, ιδιαίτερα μετά το 2010, προς τους Δήμους, ωστόσο επισήμανε πως υπάρχουν ζητήματα που λύνονται με χρήματα αλλά και ζητήματα που λύνονται χωρίς χρήματα αλλά με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη εξόφλησης των δεδουλευμένων που φτάνουν τις 450 χιλιάδες ευρώ καθώς και στα συσσωρευμένα προβλήματα των εργαζομένων στην καθαριότητα και στα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας που αντιμετωπίζουν οι κοινωνικές δομές του δήμου.
"Διεκδικούμε: 1. Την απόλυτη εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας σε κάθε χώρο δουλειάς, 2. Την απόδοση όλων των οφειλομένων προς τους εργαζόμενους, 3. Την Εφαρμογή του Κανονισμού Λειτουργίας στην Καθαριότητα, 4. Την ένταξη των Κοινωνικών Δομών στον Ο.Α.Ε των Δήμων ώστε να υπάρχει ολοκληρωμένη παρέμβαση τους στις ευπαθείς ομάδες, 5. Την Χρηματοδότηση των Κοινωνικών Δομών από τους προσ/μούς των Δήμων, 6. Καμία ιδιωτικοποίηση στο χώρο της Τ.Α." τόνισε ο κ. Μπέλης κλείνοντας, ενώ στη συνέχεια το λόγο πήρε ο δήμαρχος κ. Μπαΐλης, ο οποίος αναγνώρισε ότι πράγματι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, οικονομικά και θεσμικά.
Ο δήμαρχος Πρέβεζας δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει τα αιτήματα των εργαζομένων και παρά το γεγονός ότι η συμπεριφορά της πολιτείας απέναντι στην αυτοδιοίκηση είναι απαξιωτική, η δημοτική αρχή θα προσπαθήσει να δώσει λύσεις όπου αυτό είναι δυνατόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: