Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Διχάζει το αλιευτικό καταφύγιο Παντοκράτορα

Διχάζει το αλιευτικό καταφύγιο Παντοκράτορα

Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα πραγματοποιήθηκε χθες, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας, ευρεία και πολύωρη συζήτηση για το θέμα της κατασκευής του αλιευτικού καταφυγίου Παντοκράτορα παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας κ. Στράτου Ιωάννου, φορέων και κατοίκων του Παντοκράτορα.

IMG 8790

Για περισσότερες από τρεις ώρες πήραν το λόγο δημοτικοί σύμβουλοι, φορείς, εκπρόσωποι συλλόγων αλλά και απλοί πολίτες και κατέθεσαν τις θέσεις και τις προτάσεις τους για το αλιευτικό καταφύγιο Παντοκράτορα, ωστόσο το δημοτικό συμβούλιο απέφυγε να πάρει μια ξεκάθαρη απόφαση για το αν τίθεται κατά ή υπέρ της κατασκευής του.
Μέσα από την πολύωρη συζήτηση για μια ακόμη φορά διαφάνηκε ότι υπάρχουν δύο στρατόπεδα, αυτοί που αντιτίθενται στην κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου διότι όπως υπογραμμίζουν θα προκαλέσει ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή, και αυτοί που επισημαίνουν ότι το έργο είναι αναγκαίο για την περιοχή για την εξυπηρέτηση των ντόπιων επαγγελματιών και ερασιτεχνών ψαράδων, αρκεί να εφαρμοστούν αυστηρά οι περιβαλλοντικοί όροι κατασκευής και λειτουργίας του.

IMG 8795

Πρώτος πήρε το λόγο ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Παντοκράτορας» κ. Βλάχος ο οποίος αναφέρθηκε στην ομόφωνη απόφαση που πήρε ο Πολιτιστικός Σύλλογος στην πρόσφατη γενική συνέλευση του Συλλόγου, η οποία είναι σύμφωνη με τη συνέχιση του έργου αρκεί να ακολουθηθούν αυστηρά όλοι οι όροι κατασκευής και λειτουργίας του καταφυγίου, ενώ υπογράμμισε ότι σε κάθε περίπτωση τα μέλη του Δ.Σ. θα βρίσκονται καθημερινά παρόντες στην κατασκευή και υλοποίηση του έργου ούτως ώστε να παραδοθεί χωρίς παρακάμψεις και ελλείψεις σύμφωνα με τη γενική μελέτη κατασκευής και περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

IMG 8804

Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Πολιτών κ. Λιβιεράτος αναφέρθηκε αναλυτικά στο ιστορικό του ζητήματος και ζήτησε για μια ακόμη φορά από το δημοτικό συμβούλιο να πάρει ξεκάθαρη θέση και να ενεργήσει άμεσα προκειμένου να σταματήσουν οι εργασίες, τουλάχιστον μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης από το Συμβούλιο της Επικρατείας στο οποίο έχουν προσφύγει.

IMG 8801

Στις λεπτομέρειες του έργου αναφέρθηκε αναλυτικά ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός απέναντι στους θεσμούς και τις αποφάσεις της πολιτείας, σημειώνοντας ότι το ΣΤΕ έχει ήδη κρίνει ότι το έργο θα πρέπει να συνεχίσει.
Ο κ. Ιωάννου επισήμανε ότι κανείς από τους φορείς δεν τον επισκέφτηκε στο γραφείο του για να καταθέσει τους προβληματισμούς ή τις ενστάσεις τους και πρόσθεσε ότι σε αυτή τη φάση το έργο δεν μπορεί να σταματήσει.
Την κατάθεση ενός συγκεκριμένου στρατηγικού σχεδίου από τον Δήμο Πρέβεζας και την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας εντός σαράντα ημερών για την παράκτια ζώνη της περιοχής ζήτησε η εκπρόσωπος της Περιβαλλοντικής Εταιρείας Πρέβεζας κα Πέλα Καλογήρου, ενώ στη συνέχεια το λόγο πήρε ο δήμαρχος Πρέβεζας κ. Χρήστος Μπαΐλης.

IMG 8806

«Θα πρέπει να δούμε τι ανάπτυξη θέλουμε για τον τόπο και την τοπική οικονομία» τόνισε ο Δήμαρχος επισημαίνοντας ότι σέβεται και τις δύο απόψεις που υπάρχουν. Ο κ. Μπαΐλης εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το αν θα πρέπει το έργο να κατασκευαστεί με αυτό τον τρόπο ή αν θα έπρεπε να έχει ηπιότερη μορφή και επισήμανε ότι θα πρέπει να τηρηθούν αυστηρά οι όροι της μελέτης.

IMG 8808

«Προτεραιότητά μας είναι η προστασία του περιβάλλοντος και γι αυτό είμαστε αντίθετοι στην κατασκευή του καταφυγίου. Διαφωνούμε κάθετα με αυτό τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, ο οποίος δεν θα φέρει καμία ανάπτυξη στην περιοχή μας» τόνισε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Τσοβίλης υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει άμεσα να τεθεί προς συζήτηση το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής.
Ανοιχτό κάλεσμα στους φορείς και τους κατοίκους της Πρέβεζας να αντισταθούν σε αυτή τη Φαραωνική-όπως τη χαρακτήρισε-κατασκευή απηύθυνε ο επικεφαλής της παράταξης «Δημόσιος Χώρος» κ. Ρέντζος, επισημαίνοντας ότι η παράταξή του έχει ταχθεί ενάντια στο έργο από την πρώτη στιγμή. «Χρωστάμε πολλά στον Παντοκράτορα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέντζος προτείνοντας να γίνουν πολλές και μικρές σταδιακές παρεμβάσεις στον Παντοκράτορα με σκοπό την αναβάθμιση της περιοχής και όχι την υποβάθμισή της.

IMG 8809

«Εμείς είμαστε υπέρ των έργων που μπορεί να φέρουν ανάπτυξη στην περιοχή και θα πρέπει να σκεφτούμε προσεκτικά αν αυτό το έργο θα βοηθήσει το λαό της Πρέβεζας ή όχι και να μη βάζουμε μπροστά άλλα συμφέροντα» είπε χαρακτηριστικά ο δημοτικός σύμβουλός της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Σαραμπασίνας, ενώ ο κ. Τσαγκάρης επισήμανε ότι πλέον τα περιθώρια είναι στενά και το μόνο που μπορεί να εγγυηθεί το δημοτικό συμβούλιο είναι να γίνει το έργο σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται.
Το λόγο πήραν στη συνέχεια αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι εξέφρασαν τις προτάσεις και τις αντιρρήσεις τους, ενώ το θέμα έκλεισε χωρίς να τεθεί προς ψήφιση αν το δημοτικό συμβούλιο είναι υπέρ ή κατά της κατασκευής του αλιευτικού καταφυγίου προκαλώντας ένταση και εκνευρισμό στους παρευρισκόμενους που ζητούσαν επίμονα από το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας να πάρει ξεκάθαρη θέση


Δείτε σχετικό βίντεο από την συνεδρίαση του Δ. Σ.



www.atpreveza.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: