Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Βραβεύτηκε καινοτόμος ιδέα για παραγωγή βιομάζας από φύκια Αμβρακικού, από το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.



Ο Γιάννης Αντωνιάδης κατάγεται από την Αθήνα. Συμμετείχε στον διαγωνισμό καινοτόμων ιδεών για την επιχειρηματική δράση του Ελληνο- Αμερικανικού Επιμελητηρίου. 

Ανάμεσα στις 273 προτάσεις που κατατέθηκαν στο διαγωνισμό και η δική του για παραγωγή βιομάζας από άλγη, (φύκια), η οποία αξιολογήθηκε και βραβεύτηκε ως πρώτη μεταξύ όλων για την καινοτομία της. 

Καινοτομία η οποία όπως δήλωσε ο ίδιος έγκειται όχι στην ιδέα παραγωγής, αφού ήδη υπάρχει αντίστοιχη παραγωγή, αλλά στον τρόπο παραγωγής που δίνει τη δυνατότητα για πολύ χαμηλό κόστος και κατ' επέκταση πολύ ανταγωνιστική τιμή στην αγορά ενέργειας.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η απόφαση εγκατάστασης της νέας μονάδας στην Άρτα και στην περιοχή του Παχυκάλαμου, ήταν επιλογή στην οποία βαρύνουσα σημασία είχε το φιλόξενο περιβάλλον που ο ίδιος συνάντησε σε αντίθεση με τη Λαμία που ήταν επίσης μια αό τις θέσεις εγκατάστασης καθώς και μια Τρίτη στο Μεσολόγγι.

«Πρόκειται για μονάδα που θα παράγει βιομάζα υψηλής θερμογόνου δυνάμεως για βιοκαύσιμο χρησιμοποιώντας φύκια. Η περιοχή έχει όλα τα χαρακτηριστικά που θέλαμε. Είχαμε μια πολύ καλή υποδοχή από την τοπική κοινωνία και τώρα είμαστε στα σπάργανα.
Ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά. Έχουμε ξεκινήσει από ένα χώρο στην περιοχή του Παχυκάλαμου, περίπου πέντε στρεμμάτων και αφού ολοκληρώσουμε εκεί την εγκατάσταση μας θα προχωρήσουμε παρακάτω. 

Θα χρειαστούμε τη συμπαράσταση των τοπικών αρχών, μια και έχω αυτή την ευκαιρία να το πω και δημόσια, τόσο του δημάρχου Νικ. Σκουφά όσο και του δημάρχου Δήμου Αρταίων, για δημοτικές εκτάσεις που αυτή τη στιγμή δεν είναι παραγωγικές και «κάθονται», χαμηλής παραγωγικότητας και πάντα σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες- μέσω διαγωνισμού και ό,τι προβλέπεται- αλλά και συγχρόνως όποιες θέσεις εργασίας δημιουργηθούν και θα είναι αρκετές τους επόμενους μήνες θα καλυφθούν από τοπικό προσωπικό», ανέφερε ο κ. Αντωνιάδης.

Ο ίδιος δήλωσε ότι ολοκληρώθηκαν οι πρώτες δομικές και όλα δείχνουν ότι πάνε όπως ακριβώς είχαν προβλεφθεί, ενώ στα μέσα με τέλος Οκτωβρίου η νέα επιχείρηση θα είναι σε θέση να διαθέσει το πρώτο φορτίο βιομάζας. Η επένδυση, όπως εξήγησε απαντώντας στις ερωτήσεις μας ο κ. Αντωνιάδης, είναι της τάξης των 20.000 ευρώ ανά στρέμμα. 

Όσο μεγαλώνει ο χώρος παραγωγής τόσο εξελίσσεται και η επένδυση ενώ από πλευράς θέσεων εργασίας ο ίδιος υπολόγισε τρεις με τέσσερις θέσεις εργασίας ανά στρέμμα. «Στα δέκα στρέμματα θα είναι γύρω στα 30 με 40 άτομα», μας είπε, ενώ όταν τον ρωτήσαμε να υπάρχει χρηματοδότηση από πρόγραμμα ή άλλη πηγή, απάντησε αρνητικά. «Όχι. Σε αυτή τη φάση επιλέξαμε να μην μπούμε σε αυτή τη διαδικασία καθόλου. Δεν υπάρχει χρηματοδότηση από πουθενά. Ούτε σεντς».

Επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη 


Τέλος, την μονάδα επισκέφθηκε ο Αμερικανός πρεσβευτής Ντάνιελ Σμίθ, ο οποίος βρίσκονταν στην Άρτα, προκειμένου να δει από κοντά τις εργασίες εγκατάστασης αυτής της καινοτόμου επιχείρησης στον Παχυκάλαμο. 

www.ixotisartas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: