Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Έως τέλος Οκτωβρίου η «Δωδώνη» υπό νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Εντάσσεται στις πρώτες αποκρατικοποιήσεις

Η γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» είναι μεταξύ των πρώτων υπό κρατικό έλεγχο επιχειρήσεων που οδεύουν προς ιδιωτικοποίηση και μάλιστα οι διαδικασίες προχωρούν τάχιστα και αναμένεται να ολοκληρωθούν το πολύ σε δυο μήνες. 

Αυτό προέκυψε χθες και μετά τη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης και της νέας διοίκησης του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο καθοριστικός μήνας για την «Δωδώνη» θα είναι ο Οκτώβριος, όταν και αναμένεται να αποφασιστεί, ποιος θα είναι οριστικά ο νέος ιδιοκτήτης της. Αυτό σημαίνει, ότι ο χρόνος που απομένει είναι ελάχιστος, τόσο για τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, που εξασφάλισαν τη «σφραγίδα» της εταιρίας «ΒΙΚΟΣ Α.Ε.» και έχουν πια πολλές πιθανότητες να κάνουν δική τους τη «Δωδώνη», όσο κυρίως για μια μερίδα κτηνοτρόφων, που ακόμη επιχειρεί να ακυρώσει το εν εξελίξει διαγωνισμό, χωρίς να προτάσσει κάποια εναλλακτική λύση, παρά μόνο εκτοξεύοντας συνθήματα του τύπου «όχι στο ξεπούλημα, όχι στην ιδιωτικοποίηση», που συμπίπτουν και με εκείνα των αριστερών κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.α.).

Στο Δήμο. 

Αντιπροσωπεία των διαμαρτυρόμενων κτηνοτρόφων συναντήθηκε χθες με τον δήμαρχο Ιωαννίνων Φιλ. Φίλιο, με τον οποίο συζήτησαν, τόσο για τα προβλήματα της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο, όσο και για τις εξελίξεις στη «Δωδώνη». Από τη συνάντηση, αλλά και από τις δηλώσεις που ακολούθησαν, φάνηκε, ότι ο εκπρόσωπος των κτηνοτρόφων Μιχάλης Τζίμας συνδέει τα προβλήματα του κλάδου της κτηνοτροφίας, άμεσα με το μέλλον της «Δωδώνης», ενώ ο δήμαρχος Ιωαννίνων Φιλ. Φίλιος ήταν. ήξεις αφίξεις, μη ξεκαθαρίζοντας τη θέση του, εάν δηλαδή ευθέως είναι υπέρ ή κατά των θέσεων των κτηνοτρόφων. 
«Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Ή λαμβάνονται μέτρα για τη στήριξη της κτηνοτροφίας ή οδηγούμαστε στη διάλυση» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τζίμας, ενώ ο Φιλ. Φίλιος σημείωσε ότι η διατήρηση και η ενίσχυση της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο αποτελεί μείζονα προτεραιότητα. Για τη «Δωδώνη» τόνισε, γενικά και αόριστα, ότι «πάση θυσία, η «Δωδώνη» πρέπει να μείνει στα Γιάννινα, πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει τον τόπο μας και τους κτηνοτρόφους».
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Βίνης, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δημήτρης Τασούλας και ο επικεφαλής της παράταξης «3 κλικ Αριστερά» και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων Χρήστος Μαντάς.

Θα μετρήσουν και άλλα. 

Πέραν του ότι το μέτωπο Ενώσεων και εταιρίας ΒΙΚΟΥ Α.Ε. είναι πολύ ισχυρό, θετικό κρίνεται και το γεγονός, ότι ο διαγωνισμός για τη «Δωδώνη» δεν είναι πλειοδοτικός, αλλά ο νέος αγοραστής θα προκύψει, μετά απο εξέταση και άλλων παραγόντων, που δεν αφορούν μόνο τα οικονομικά μεγέθη, αλλά και τον πρότερο επιχειρηματικό βίο των επενδυτών και τις διοικητικές ικανότητές τους, που είναι απαραίτητα στοιχεία για να διασφαλιστεί απρόσκοπτα η συνέχεια της εταιρίας και κυρίως η ποιότητα των προϊόντων της «Δωδώνης». 
Αυτός ο ιδιαίτερος ρόλος και ο χαρακτήρας της, αλλά και η σημασία και η συναισθηματική αξία που για τον ίδιο έχει και η «Δωδώνη» ήταν που, μεταξύ άλλων, ώθησαν και τον ιδιοκτήτη της εταιρίας ΒΙΚΟΣ Α.Ε. κ. Πέτρο Σεπετά, να συμπορευτεί με τις ΕΑΣ και να μπει μπροστά, ως στρατηγικός επενδυτής. Αυτά, μεταξύ άλλων, τόνισε μιλώντας τόσο στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων, όσο και στο ITV, όπου αναφέρθηκε στο πώς έγινε η προσέγγιση και η συμφωνία με τις ΕΑΣ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: