Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Επεκτείνεται και στην περιοχή της Ηπείρου, η επιχείρηση «Ξένιος Ζεύς».

  Βαριές ποινές για όσους απασχολούν παράνομα λαθρομετανάστες                                                     

Άμεσες και δραστικές λύσεις στα προβλήματα που παρατηρούνται και στην Ήπειρο από την παρουσία μεγάλου αριθμού λαθρομεταναστών, υπόσχεται, τόσο η επιχείρηση «Ξένιος Ζευς», που επεκτείνεται στην περιοχή μας, όσο και η αυστηρή εφαρμογή του Νόμου, για τους εργοδότες που απασχολούν παράνομα λαθρομετανάστες. 
Οι κυρώσεις είναι ιδιαίτερα αυστηρές, με την Κυβέρνηση, από τη μια να επιδιώκει την πάταξη της αδήλωτης εργασίας (που σε κάποιες περιοχές αγγίζει και το 30%, με το Κράτος να χάνει πολλά χρήματα) και από την άλλη να περιορίσει τον αριθμό των λαθρομεταναστών, τους οποίους συνέχεια θα απελαύνει στις πατρίδες τους, δημιουργώντας και θέσεις εργασίας για ημεδαπούς. 
Τα πρόσφατα περιστατικά στη Λευκάδα, όπου επιβλήθηκε ποινή κλεισίματος 5 ημερών και πρόστιμα σε δύο επιχειρήσεις, που απασχολούσαν παράνομα λαθρομετανάστες, αποδεικνύουν την ισχυρή βούληση της Κυβέρνησης να δώσει λύσεις στα προβλήματα, που απασχολούν ιδιαίτερα και πολλούς Ηπειρώτες. 
Είναι γεγονός, ότι και στην περιοχή μας πλήθος λαθρομεταναστών απασχολούνται παράνομα σε διάφορες εργασίες, κυρίως βοηθητικές. Τα φαινόμενα είναι έντονα σε περιοχές όπως η ΒΙΠΕ Ιωαννίνων, ο κάμπος της Άρτας, χωράφια στην Πρέβεζα και αλλού, με τις ευθύνες βεβαίως να βαραίνουν τους εργοδότες, που τους προσλαμβάνουν. 

Βαριές ποινές. 

Πλέον, με το συγκεκριμένο Νόμο (είχε ψηφιστεί από το Μάρτη, αλλά μόλις τώρα ξεκίνησε η εφαρμογή του), οι εργοδότες που απασχολούν παράνομα λαθρομετανάστες, θα δέχονται διοικητικές ποινές που περιλαμβάνουν αποκλεισμό από δημόσιες παροχές, ενισχύσεις ή επιδοτήσεις, συμπεριλαμβανομένων των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για διάστημα που μπορεί να ανέλθει έως και 5 χρόνια! 
Ακόμη, θα αποκλειστούν από όλες τις δημόσιες συμβάσεις και θα τους επιβληθεί προσωρινή ή οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας, καθώς και προσωρινή άνω των 3 ημερών ή οριστική διακοπή της λειτουργίας.
«Γίνεται αντιληπτό, ότι ο συγκεκριμένος Νόμος έπρεπε να είχε εφαρμοστεί από καιρό» υποστηρίζουν φορείς που σημειώνουν ότι «σε πολλές περιπτώσεις οι συνθήκες εργασίας των λαθρομεταναστών είναι άθλιες. Άλλοι μένουν απλήρωτοι για μήνες, όπως έγινε προ καιρού με 35 μετανάστες από τη Σενεγάλη, που δούλευαν στο Καλπάκι και για να πληρωθούν έκαναν μέχρι και απεργία πείνας»! 

Η ενοικίαση σπιτιών. 

Ακόμη ένα φαινόμενο που πρέπει να εκλείψει στην Ήπειρο είναι αυτό της ενοικίασης σπιτιών σε λαθρομετανάστες. Αν και πριν κάποιους μήνες, όταν υπουργός Προστασίας του Πολίτη ήταν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είχε γίνει γνωστό, πως οι ιδιοκτήτες σπιτιών που τα νοικιάζουν σε «λαθραίους» θα έχουν αυστηρές κυρώσεις, μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί αυτή η διάταξη. 
Στην περιοχή μας, οι ενοικιάσεις οικιών από λαθρομετανάστες, σύμφωνα με εκτιμήσεις, είναι πολλές, αλλά το κακό είναι ότι στα σπίτια αυτά δεν μένουν ένας και δυο άνθρωποι. Συνήθως στοιβάζονται κατά δεκάδες, με τις συνθήκες υγιεινής να είναι άθλιες και βεβαίως τα παράπονα των πολιτών πολλά. 
Ο «Π.Λ.» από τις στήλες του έχει φιλοξενήσει παράπονα Γιαννιωτών, που καταγγέλλουν τις συνθήκες υγιεινής σε σπίτια όπου διαμένουν «λαθραίοι», στην Ανατολή, τους Αμπελόκηπους, ακόμη και σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. 

Ο «Ξένιος Ζεύς».
Στο μεταξύ, η Ήπειρος αναμένεται τις επόμενες ημέρες να βρεθεί στο κέντρο της επιχείρησης «Ξένιος Ζεύς», που διεξάγει η Κυβέρνηση, για τον εντοπισμό λαθρομεταναστών. Ως γνωστόν, στην περιοχή μας υπάρχουν πολλοί, κυρίως Ασιατικής καταγωγής, παράνομοι μετανάστες, που έχουν φθάσει εδώ, με απώτερο σκοπό να. τρυπώσουν σε κάποιο καράβι για την Ιταλία και να κυνηγήσουν έτσι το Ευρωπαϊκό όνειρό τους. Αφού φθάσουν με κάποιο τρόπο στο λιμάνι Ηγουμενίτσας και δεν μπορέσουν να μπουν λαθραία σε κάποιο καράβι, συνήθως διασκορπίζονται στην Ήπειρο. 
Σε μεγάλες πόλεις και κυρίως στα Γιάννινα, οι λαθρομετανάστες βρίσκονται παντού. Μπορεί κανείς να τους δει σε φανάρια κεντρικών οδών, μέχρι και σε εγκαταλελειμμένα κτίρια (όπως το παλιό «Χατζηκώστα», οι πρώην Στρατιωτικές Φυλακές στη Γεννηματά κ.α.). Όπως σημειώνουν συμπολίτες, «πρέπει να υπάρξει μια λύση, ειδικά για όσους αναγκάζονται να μείνουν έξω, σε παλιά κτίρια, αφού όσο πλησιάζουμε στο χειμώνα, ο καιρός θα χειροτερεύει και το κρύο θα είναι τσουχτερό». 
Σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια, που ανακοίνωσε την επέκταση της επιχείρησης σε όλη τη χώρα, «η πρώτη αποτίμηση θα γίνει μετά τις 31 Δεκεμβρίου». Σημείωσε δε (ΣΚΑΙ 100,3), ότι «η χρηματοδότηση γίνεται κατά 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ανάλογα με τα αποτελέσματα θα γίνει διαπραγμάτευση για αύξησή της στο 95%».

Με προσοχή. 

Βέβαια, η Κυβέρνηση πρέπει να δείξει ιδιαίτερη προσοχή στο πώς θα χειριστεί την επιχείρηση στην Ήπειρο και κυρίως στο πού θα πάει τους λαθρομετανάστες που θα εντοπίσει. 
Γιατί, θα είναι μέγα λάθος να αγνοήσει τις σφοδρές αντιδράσεις των Ηπειρωτών στο ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν ως Κέντρα Φιλοξενίας λαθρομεταναστών το στρατόπεδο της Άρτας, αλλά και οι κατασκηνώσεις Κόνιτσας, για τις οποίες υπάρχουν ενστάσεις από τους κατοίκους. 
Σύμφωνα με το Νίκο Δένδια, τα «Κέντρα Φιλοξενίας», δεν αποτελούν κίνδυνο για τις τοπικές κοινωνίες, αλλά είναι εμμέσως και πηγή εισοδήματος μέσω της φύλαξης και της σίτισης των ανθρώπων που φιλοξενούνται σε αυτά. 
Καλό θα είναι όμως, πριν η Κυβέρνηση κάνει οτιδήποτε προς αυτή την κατεύθυνση, να λαμβάνει σοβαρά υπόψη της τη βούληση της τοπικής κοινωνίας, για να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση και να δοθούν οριστικές και ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα, που απασχολούν την Ήπειρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: