Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Νέος «Γολγοθάς» για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ στην Πρέβεζα.


Από αύριο Σάββατο οι ασφαλισμένοι και στην Πρέβεζα θα πληρώνουν τα φάρμακά τους, καθώς οι φαρμακοποιοί προχωρούν σε αναστολή επ' αόριστο της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων. 

Και όλα αυτά εξαιτίας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), του μεγαλύτερου, σχεδόν του μοναδικού, οργανισμού παροχής υπηρεσιών υγείας, ο οποίος συγκροτήθηκε με πρόχειρο τρόπο, χωρίς σχεδιασμό και κυρίως με ελλιπή χρηματοδότηση.
Η απεργία των Φαρμακοποιών και η αναστολή της συνεργασίας των γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ που θα τεθεί σε ισχύ δύο ημέρες μετά, δηλαδή από την ερχόμενη Δευτέρα, δημιουργούν μεγάλη ανησυχία στους πολίτες.
Να σημειώσουμε ότι η γενική συνέλευση του φαρμακευτικού συλλόγου Πρέβεζας-Λευκάδας, αποφάσισε να συνταχθεί απόλυτα με την απόφαση της γενικής συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και στηρίζει κάθε απόφαση του Δ.Σ του Συλλόγου και ήταν αναμενόμενη αφού σύμφωνα με τον πρόεδρο κ. Γρηγόρη Κατσίλη τα τελευταία χρόνια τα περισσότερα φαρμακεία έχουν πρόβλημα επιβίωσης με μεγάλες επιπτώσεις στην υγεία των ασφαλισμένων.
Ο ΕΟΠΥΥ αυτή τη στιγμή τους χρωστά ποσά για φάρμακα που αντιστοιχούν σε αρκετούς μήνες.«Αυτά που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα στους φαρμακοποιούς είναι ψίχουλα και δεν μας καλύπτουν σε τίποτα.
Οι ακάλυπτες επιταγές αυξάνονται και περίπου 2500 φαρμακεία βρίσκονται σε καθεστώς Τειρεσία. Μας χρωστούν αυτή τη στιγμή, τον μισό Μάιο, τον Ιούνιο, τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και πολλούς μήνες από το 2011»» σημείωσε ο κ. Κατσίλης, τονίζοντας πως ουσιαστικά πρόκειται για στάση πληρωμών.Οι φαρμακοποιοί, συνέχισε ο πρόεδρος, ζητούν να εξοφληθούν για τους φετινούς μήνες και να μπει μια σειρά πληρωμών σύμφωνα με την συλλογική σύμβαση που έχουν υπογράψει.Επισήμανε δε πως υπάρχουν πολλά προβλήματα στα ράφια των φαρμακείων, καθώς οι ελλείψεις είναι πολλές, δεν υπάρχει ρευστότητα και οι Τράπεζες δεν βοηθούν. 
Τα οικονομικά προβλήματα των φαρμακοποιών είναι και ο κίνδυνος τα ράφια να μένουν άδεια, ιδίως από ακριβά φάρμακα, είναι μεγάλος.«Με μαθηματική ακρίβεια οδηγούμαστε στην πτώχευση εάν συνεχίσουμε να δίνουμε φάρμακα με πίστωση. Δυστυχώς δεν υπάρχει άλλη λύση από την διακοπή» κατέληξε ο κ. Κατσίλης.Σε σχετική ανακοίνωσή τους μάλιστα οι φαρμακοποιοί της Πρέβεζας και της Λευκάδας ζητούν συγγνώμη για την ταλαιπωρία των ασθενών: «Ζητάμε συγγνώμη για την ταλαιπωρία των ασθενών αλλά κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες λειτουργίας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ και την πιστωτική πολιτική τόσο των εταιριών όσο και των φαρμακαποθηκών, με μηδενική πίστωση, είναι αδύνατη η λειτουργία του ελληνικού φαρμακείου. Ασφαλισμένε το Κράτος εισπράττει από εσένα τις ασφαλιστικές εισφορές αλλά δεν τις αποδίδει στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ, βάζοντας σε κίνδυνο την ζωή σου».Την ασυνέπεια του κράτους και την αδυναμία του να καταβάλει τα οφειλόμενα στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς αλλά και τους φαρμακοποιούς θα κληθούν να πληρώσουν από σήμερα οι ασφαλισμένοι

Δημοτικό Ραδιόφωνο Πρέβεζας

Δεν υπάρχουν σχόλια: